מצפים לשחרורו של עדנאן, עזה, היום (צילום: רויטרס)
מחכים לשחרורו של עדנאן, עזה, היום | צילום: רויטרס

לא ברור אם הדוח שכתב שליח האו"ם לחקר מצב זכויות האדם בשטחים היה בין הגורמים שיצרו לחץ לשחרר את העציר הביטחוני ח'דר עדנאן, אך עולות ממנו טענות קשות כלפי ישראל, והאופן שבו היא נוהגת באנשים שמוגדרים חשודים.

בהצהרה לעיתונות שכתב אתמול שליח האו"ם פרופ' ריצ'רד פאלק, הוא מפרט את המידע שאסף אודות תנאי המעצר של כ-4,400 כלואים פלסטינים, המוחזקים בבתי כלא ישראלים. לדבריו, מספר מומחים לתנאי כליאה העלו בפניו חשש שהעצורים הפלסטינים סובלים מהתעללות גופנית, מילולית ופסיכולוגית, היעדר גישה לטיפול רפואי ראוי והזנחה רפואית.

בנוסף, הוא מותח ביקורת חריפה על מערכת הביטחון הישראלית שעושה שימוש נרחב בכליאה בבידוד לפרקי זמן ממושכים ומעלה טענות על צפיפות יתר, תאים מוזנחים והיעדר ביקורי קרובים.

בתסקיר שכתב, מתייחס פרופ' פאלק לעניינו של איש הג'יהאד עדנאן וכותב כי לכל אורך תהליך המעצר, ובמהלך חקירות חוזרות ונשנות ומקיפות, סבל עדנאן התעללות מילולית וגופנית והשפלות. לדבריו, "הוא הועבר בין מתקני כליאה שונים, נכלא בבידוד לפרקי זמן ממושכים וברוב הזמן הוחזק כבול".

"בריאות העציר ניזוקה ללא תקנה - ועדיין אין ראיות"

שליח האו"ם ריצ'ארד פאלק (צילום: AP)
שליח האו"ם ריצ'ארד פאלק | צילום: AP

לדברי פאלק, האסיר ששבת רעב 65 ימים עלול למות בכל רגע (הדוח נכתב לפני ההחלטה על שחרורו) ובריאותו כבר ניזוקה ללא תקנה. "על רקע זה, הופתעתי מן המידע שקיבלתי מממשלת ישראל בדבר מצבו של מר עדנאן. ממשלת ישראל הצהירה אתמול, ואני מצטט: 'הוא אינו חשוד במעורבות ישירה במתקפות טרור", כתב. על רקע הדברים, פאלק הביע תמיהה על המשך מעצרו של עדנאן. "בהתחשב במצבו של מר עדנאן, יש לשחררו באופן מיידי גם אם בידי ישראל ראיות שבשלב מוקדם יותר היו משמשות להגשת אישום ולהעמדה לדין. כעת מאוחר מדי, במיוחד בהתחשב בעובדה שאין כל ראיה לכך שמר עדנאן עוסק בהווה, או עסק בעבר, במעשי התנגדות אלימה", לשון התסקיר.

בהמשך, מציין פאלק את אי החוקיות באופן שבו פועלת ישראל עם עצירים ביטחוניים, וכותב כי "היחס שניתן למר עדנאן בעת שהותו במעצר הינו עינוי ויחס אכזרי ומשפיל, כמות שהמונחים הללו משמשים ומובנים ביחס לאמנה נגד עינויים, שאושררה על ידי מדינות רבות וישראל בכללן. הרשו לי להזכיר הן לממשלת ישראל והן לקהילה הבינלאומית, כי יחס כזה אינו רק הפרה חמורה של זכויות אדם ופשע מלחמה, היא עלולה להימצא כפופה לאחריות פלילית בינלאומית, לרבות באמצעות שיפוט אוניברסלי".

"המקרה של מר עדנאן הינו סמל לנוהג הישראלי להחזיק פלסטינים במעצר בלא הגשת אישומים. ממשלת ישראל מכנה זאת 'מעצר מנהלי', אבל יהיה נכון והגון יותר לכנות זאת מעצר בלא אישומים, או מעצר שרירותי", מוסיף שליח האו"ם. "צורה זו של מעצר מפרה את המשפט הבינלאומי, לרבות אמנות ג'נבה, ובמיוחד בהיעדר גילוי של נסיבות חריגות או ראיות שעשויות להצדיק, מטעמים של סיכון ביטחוני קרוב וחמור, שימוש בצורת כליאה המפרה את זכויותיו של אדם".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק