יהודיה הותקפה ליד בית כנסת בפריז. ארכיון (צילום: חדשות 2)
צלב קרס בבית כנסת, ארכיון | צילום: חדשות 2

70 שנים חלפו מאז הסתיים השלטון הנאצי באירופה, אולם האנטישמיות עדיין זוקפת ראש. סקר חדש שנערך בקרב תושבי ורשה מלמד כי תופעות עלילות דם ותופעות נוספות הקשורות בשנאת העם היהודי - עדיין שכיחות בפולין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ערב יום השואה הבינלאומי, הציגה המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית העולמית סקר החושף עמדות חמורות בנוגע לאוכלוסייה היהודית. מהנתונים עולה בין השאר כי עלילות הדם עדיין פופולאריות בקרב רבים מתושבי הבירה הפולנית. 13% מהנשאלים טענו כי הם מסכימים עם העובדה שהיהודים עושים שימוש בדם נוצרי לצורכי פולחן ו-18% השיבו בחיוב לשאלה "האם היהודים אחראים למותו של ישו".

עוד עולה מהסקר שערך המרכז ל'מחקר ולדעות קדומות בוורשה' כי 63% מהנשאלים מאמינים ש"ישנה קנוניה יהודית לשליטה על מערכות הבנקים והתקשורת הבינלאומית".

לטענת יעקב חגואל, ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית העולמית, לנתונים הללו אחיזה בשטח המתבטאת באירועים אנטישמיים המתרחשים על אדמת אירופה. "בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה משמעותית במקרי האנטישמיות", אמר חגואל. "האירועים החמורים שנעשים מדי יום ביומו בעולם בכלל ובוורשה בפרט מחייבים את התייחסות ממשלת ישראל ואת ממשלות העולם שבתחומן נעשים מעשים אלו".

חגואל הוסיף כי "לא ייתכן שבמדינות דמוקרטיות, מפותחות וסובלניות יהיו מקרים כל כך חמורים של אנטישמיות כנגד היהודים רק בגלל היותם יהודים. זה הזמן שהקהילות היהודיות ברחבי העולם יפעלו ביחד אל מול הממשלות, בכדי למגר את התופעה. על היהודים לשאת בגאווה את היותם יהודים, במיוחד לאור העלייה החדה בגרף האנטישמיות".

התחזקות עמדות אנטי ישראליות

הסקר שהוצג על ידי ההסתדרות הציונית העולמית מעלה נתון מדאיג נוסף. רבים מתושבי ורשה הסכימו עם טענות אנטי ישראליות הנוגעות למעמדה של ישראל במזרח התיכון ובזירה הבינלאומית.

צרפת - המדינה המסוכנת ביותר ליהודים (צילום: דוברות משרד ההסברה והתפוצות)
"עלילות הדם עדיין פופולאריות" | צילום: דוברות משרד ההסברה והתפוצות

כך למשל 35% מהנשאלים ענו בחיוב לשאלה "האם ישראל היא מדינה שאינה בוחלת בשום אמצעי על מנת להשיג את מטרותיה". בנוסף, 21% ממשתתפי הסקר הסכימו עם הטענה כי ישראל מעניקה לפלסטינים יחס דומה לזה שהיהודים קיבלו מהיטלר במהלך מלחמת העולם השנייה.

ממצאי הסקר הוצגו לפרלמנט הפולני על ידי עורכי הסקר, שציינו כי מרבית חברי הפרלמנט מסכימים שיש לנקוט צעדים חינוכיים על מנת להקטין את תופעת האנטישמיות.