אירן מתרברבת, חגיגות בעזה אתמול (צילום: חדשות ערוץ 2)
יחגוג בפסטיבל. הנשיא אחמדיניג'אד | צילום: חדשות ערוץ 2

איך חוגגים בצל גזירות כלכליות קשות? באירן יציינו מחר את הנורוז (מילולית "היום החדש"), היום הראשון של השנה הפרסית החדשה - המהווה חג רשמי ברפובליקה האסלאמית. אך על החגיגות מעיבה ההחלטה של הקהילה הבינלאומית להחריף את הסנקציות הכלכליות על המדינה ולנתק אותה ממערכת הבנקאות העולמית.

במסורת האירנית, מציין הנורוז את ראשיתו של האביב, ובאירן רואים בפריחה המסמלת את העונה - גם כהתחלה חדשה בשלל תחומי החיים. כמיטב המסורת, כוללת ההיערכות לחג מסע קניות בשווקים, הכנת הבית לאירוח, בישול מטעמים מהמטבח האירני המסורתי ופסטיבלים רבים ברחבי המדינה, שנמשכים כשבועיים.

אך השנה שומעים אולי יותר מאי פעם את קולות התסכול והייאוש של תושבי אירן, ואפילו את הטענות לפיהן אין באמת סיבה למסיבה. הסנקציות הקשות שהוטלו על המדינה, בעקבות סירובה לנהל משא ומתן שקוף בנושא תכנית הגרעין שלה, פוגעות בראש ובראשונה באזרח האירני הפשוט, שלא יכול להבטיח לו ולמשפחתו שהשנה הזו תהיה טובה יותר מהשנה שעברה.

"אין קונים"

על פי דיווחים בכלי תקשורת אירניים המזוהים עם האופוזיציה, כמו גם דיווחים בכלי תקשורת זרים, המצב בתקופה האחרונה בשווקים האירנים רע מאוד. "אין קונים, וגם אלו שמגיעים לא מוכנים לקנות במחירים שאנחנו נוקבים", סיפר אחד ממוכרי הדגים בנמל בנדר עבאס לכתב רשת MSNBC שביקר במיצרי הורמוז בחודש שעבר. "הקניות לחג ירדו כאן בשוק בשיעור ניכר השנה".

מאכלי החג הפכו למותרות. חג הנורוז (צילום: רויטרס)
הפכו למותרות. מאכלי החג | צילום: רויטרס

בעוד שמשטר האייתולות ממשיך להתרברב בזכותו להחזיק בטכנולוגיה גרעינית, את האזרח הפשוט מעניינים יותר המחירים בשווקים. בחודש האחרון דיווחו מספר כלי תקשורת באירן על אינפלציית מחירים חריפה, הנובעת מהסנקציות הכלכליות המוטלות על המדינה. "מחירי המוצרים עלו במידה ניכרת, אבל בחודש החולף אולי יותר מאי פעם", צוטט קונה בשוק בטהרן באחד מאתרי האינטרנט ברפובליקה האסלאמית.

עיקר התסכול נובע מעליית מחירם של מוצרי יסוד בבית האירני הממוצע. בחודש דצמבר בשנה שעברה הודיע יו"ר התאחדות הפיסטוקים האירני כי בשנה החולפת האמירו מחירי הפיסטוקים בשיעור הנע בין 10%-15%, בשל ירידה משמעותית בייצור הפיסטוקים - לצד התחזקות הדולר ביחס למטבע האירני. עניין זה נותן את אותותיו בראש ובראשונה בשווקים - והקונים מתוסכלים עד מאוד.

"שלא נהפוך לעירק"

זאת ועוד, בראשית החודש החליט הפרלמנט האירני לדחות בחצי שנה את יישום הרפורמה במדיניות הסובסידיות - מה שמאיים על המשך מתן הקצבאות מטעם משטר האייתולות לאזרחים. כפי שדיווח מרכז המידע למודיעין ולטרור, אזרחים רבים הסובלים מקשיים כלכליים הביעו לאחרונה חשש שמא הקצבאות יופסקו והלינו על כך שמצבם הכלכלי אינו מאפשר זאת.

וברזולוציות הקטנות, כשמגיעים לבחון את שולחן החג בבתיהם של האזרחים האירנים השנה, מגלים כי מאכלים ומוצרים שנחשבו עד היום כעניין של מה בכך במסגרת החג - הפכו השנה למותרות. האזרחים פשוט לא מבינים מדוע עליהם לשלם מחיר כה יקר בעבור מדיניות משטרם. "אני מודאגת שהמדינה המדהימה שלנו תהפוך לעירק", סיפרה השבוע תושבת אספהאן לרשת CNN. "אני מתפללת לאללה שלא".

אינפלציה דוהרת. המנהיג העליון חמינאי (צילום: חדשות 2)
אינפלציה דוהרת. המנהיג העליון חמינאי | צילום: חדשות 2

משפחות רבות כלל אינן חוגגות השנה את הנורוז, מפאת בעיות כלכליות. "הכסף היא הבעיה מספר אחת שלנו", מספר אמיר, תושב טהרן. "לאחרונה אני ומשפחתי נתמכים בהוריי. אפילו עברנו לדירה שלהם לזמן מה - למרות שסיימתי תואר ויש לי עבודה טובה. המשכורת שלי אינה מספיקה לרכישה בשווקים".


ואחמדינג'אד? הוא יחגוג השנה את הנורוז בפסטיבל בטאג'קיסטן. עד יומו האחרון בתפקיד, בשנה הבאה, תחגוג אירן נורוז נוסף. לאור המשך ההבטחות להגביר הפעילות בתכנית הגרעין האירנית, תושבי אירן חוששים שהשנה הבאה תהיה קשה יותר מזו שחלפה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק