באבי יאר, אוקראינה (צילום: AP)
הלחץ עזר: לא ייבנה מלון בבאבי יאר | צילום: AP

האם הלחץ הבינלאומי עזר? התקשורת האוקראינית מדווחת שלא ייבנה מלון באתר ההנצחה בבאבי יאר שבאוקראינה. ראש עיריית קייב, ליאוניד חרנובצקי, הודיע היום כי הוא מתנגד לבניית מתחם האירוח והבילוי במקום שבו נקברו אלפי יהודים שנרצחו בתקופת השואה.

נשיא המדינה שמעון פרס בירך הערב על החלטת ראש עיריית קייב לבטל התוכנית לבנות מלון סמוך לבאבי יאר. אמש נרתם הנשיא למאבק בבניית בית המלון במהלך דברים שנשא באמצעות שיחת ועידה לווינית בפני עשרות שרים, אנשי עסקים ובכירים אחרים שהשתתפו בכינוס ועידת יאלטה ה-6 הנערכת בימים אלו באוקראינה.

"אני יודע שיש רצון ומוכנות של המימשל באוקראינה לשמור על היחסים הטובים, אך חלק מהדברים עדיין תובעים גישה חדשה, ובראשם ההחלטה לבנות מלון בבאבי יאר. אסור לבנות במקום שבו נהרגו כל כך הרבה יהודים והפך לסמל וזיכרון לשואה הנוראה", אמר הנשיא. "שמעתי שרוצים לבנות שם בית מלון, אך זה מקום שאין לגעת בו".

מוקדם יותר נפגש נשיא הקהילה היהודית בקייב, ואדים רבינוביץ', עם ראש העיר שאישר את הדברים: "הסברתי לו כי מדובר בסוגייה עקרונית עבור העם היהודי ולא רק עבור העם האוקראיני". רבינוביץ' הוסיף כי ראש העיר אמר לאוזניו, כי הפרסומים על הכוונה להקים את המלון לקראת משחקי יורו 2012, היו לא יותר מאשר "פרובוקציה חסרת בסיס ויחסי ציבור שליליים".

"חרנובצקי הבטיח לי באופן אישי שכל תכנית לבנייה של מלון במקום בו נטבחו עשרות אלפי יהודים, נפסלה עוד בשלבים המוקדמים", הוסיף רבינוביץ'.

לחץ בינלאומי הפך את ההחלטה

למרות דבריו של ראש העייריה, עיתון מקומי מדווח שההחלטה שלא לבנות בבאבי יאר, התקבלה בעקבות לחץ בינלאומי כבד שהופעל על ראש העיר עם חשיפת התכנית. בנוסף, אישרו גורמים בעירייה כי באבי יאר אכן היה בין האתרים שהוגשו למועצת העיר כאתר אפשרי לבניית פארק.

לאחר נפילת ברית המועצות, הציב השלטון האוקראיני אנדרטה במקום שבו נרצחו בספטמבר 1941, לפני 68 שנים, לפחות 33 אלף מיהודי קייב בידי הנאצים. כפי שפורסם השבוע בעיתון "הארץ", החליטה עיריית קייב להקים בבאבי יאר גם בית מלון, וזאת לקראת אליפות אירופה בכדורגל בשנת 2012 שתיערך באוקראינה ובפולין, כדי להתגבר על מצוקת בתי המלון בעיר ולהיערך לכמות התיירים הגדולה שצפוייה להגיע למדינה.

ב-28 בספטמבר 1941 הצטוו יהודי קייב להגיע למחרת לאזור כינוס. היהודים שחשבו כי מתכוונים לגרש אותם, הועמדו בקבוצות של עשרה ונורו למוות. לפי מסמכים גרמניים, 33,771 יהודים נרצחו שם בתוך יומיים, ובהמשך נהרגו כ-15 אלף יהודים נוספים, באחד מאירועי ההשמדה ההמוניים והשטניים ביותר שאירעו במזרח אירופה במהלך השואה.

הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק