הסופר הסיני הפתיע את כולם (צילום: רויטרס)
הסופר הסיני הפתיע את כולם | צילום: רויטרס

פסטיבל ההכרזות על הזוכים בפרס הנובל נמשך, ואחרי המדענים הגיע היום תורם של הסופרים והמשוררים. הסופר מו יאן הסיני הוא הזוכה המפתיע בפרס נובל לספרות לשנת 2012.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי נימוקי הוועדה בשטוקהולם, מו יאן "מצליח לשלב בכתביו ריאליזם הזוי עם אגדות עם, היסטוריה וסגנון חיים במולדתו". הסופר הסיני, שמקביל על פי מומחים לג'וזף הלר או פראנץ קפקא, יקבל בטקס החגיגי שייערך ב-10 בדצמבר את המדלייה המוזהבת וסכום של שמונה מיליון קרונות (1.2 מיליון דולר) כהוקרה על עבודתו.

מו נולד באזור חקלאי - חבל שאנדונג שבצפון מזרח סין - להורים חקלאים. מו יאן הוא רק כינויו, שמשמעותו "לא מדבר". שמו האמיתי הוא גואן מויה ובניגוד לזוכים סינים אחרים, מו יאן יודע שקיבל את הפרס היוקרתי. ראש וועדת הפרס פיטר אנגלאוד סיפר: "הוא היה בביתו ,במיטה ואמר לנו שהוא מאושר ומפוחד באותו הרגע". אנגלאוד נימק את הבחירה: "יש לו דרך ייחודית לכתוב, אם אתה קורא כמה משפטים, אתה מיד מזהה את הסגנון שלו".

ספריו של מו יאן תורגמו גם לעברית

את כתביו של מו יאן אפשר למצוא בהרבה מאוד שפות, תחת הרבה מאוד קטגוריות. "הוא כותב פנטזיה, היסטוריה, כתבים בנושא מדעי החברה, והכל יכול להופיע - באותו הספר" אמר אנגלאוד לטלוויזיה השוודית.

במערב מכירים בעיקר את ספרו "דורה האדומה", שתורגם לעברית, כמו גם "בלדות השום" ו"חיים ומוות מתישים אותי". עוד ספרים מוכרים שפרסם, חלקם גם הפכו לסרטים "שדיים גדולים, ירכיים רחבות", "הרפובליקה של היין" ועוד.

בין המועמדים המובילים לזכייה בפרס היו הסופר היפני הרוקי מורקמי והסופרת הקנדית אליס מונרו. גם עמוס עוז הישראלי הוזכר, כמעט כבכל שנה, ברשימת המועמדים.

מחר יגיע שבוע ההכרזות לסיומו, עם פרסום שם הזוכה בפרס נובל לשלום. המועמדים המובילים במרוץ הזה, הם הפרופסור האמריקני ג'ין שארפ, שהיווה השראה למפגיני "האביב הערבי", רדיו אקו, הפועל למען חופש העיתונות ברוסיה וגם הזמר והפעיל החברתי בונו, סולנה של להקת U2.

הזוכים בכימיה, פיסיקה ורפואה כבר הוכרזו 

אתמול החליטה האקדמיה הממלכתית בשטוקהולם להעניק את פרס הנובל בכימיה לשנת 2012 לפרופסור רוברט לבקוביץ מאוניברסיטת הארוורד ולפרופסור בריאן קובילקה מאוניברסיטת סטנפורד על מחקרם בתחום קולטני התאים. שני החוקרים האמריקנים הצליחו להסביר את פעולתם של קולטנים שהוצמדו לחלבון G.

הכרזת האקדמיה השוודית למדעים על הזוכה בפרס בכימיה סיימה את הרשימה המדעית של זוכי השנה. הוועדה מעניקה את הפרסים על מחקרים שנערכו לפני יותר מעשור - כדי להבין את ההשפעה של התגלית או הפיתוח ולנסות לראות עד כמה היא מועילה ומשמעותית לאנושות.  

הטקס החגיגי - ב-10 בדצמבר

ביום שני הוענק הפרס בפיזיקה למדען הצרפתי סרז' הרוש ולעמיתו האמריקני דייויד ויינלנד על מחקרם בתחום פיזיקת הקוואנטים. "עבודתם של המדענים הזוכים יכולה להוביל ליצירת סוג חדש של מחשבים מהירים במיוחד, המבוססים על פיזיקת הקוואנטים", נמסר מוועדת הפרס. "ייתכן מאוד שהמחקר שלהם בתחום ישנה את חיי היומיום שלנו במאה הזו, כמו שהמחשב בגרסתו הבסיסית שינה את חיינו במאה שעברה".

הפרס על זכייתם עומד על 8 מיליון קרונות שבדיות - 1.2 מיליון דולר. הטקס החגיגי בו יקבלו המדענים את הפרסים היוקרתיים, ייערך בבית העירייה של שטוקהולם במעמד מלך שבדיה ב-10 בדצמבר.

מוקדם יותר השבוע הוכרזו הבריטי ג'ון גורדון והיפני שיניה ימנאקה כזוכי פרס נובל לרפואה. השניים הצליחו להפוך תאים בוגרים בחזרה לתאי אב צעירים, שיוכלו להישתל בגוף האדם ככל רקמה - מה שיכול בעתיד לרפא מחלות. פרסים להישגים במדע, ספרות ושלום הוענקו לראשונה בשנת 1901, בהתאם לרצונו של ממציא הדינמיט שעל שמו קרוי הפרס, אלפרד נובל.