רוחאני. מסרב לקבל את ההתפטרות (צילום: רויטרס, חדשות)
מוכן להתפשר עם המערב. רוחאני | צילום: רויטרס, חדשות

אירן לא רוצה פצצה גרעינית - ותוכיח זאת לעולם - כך אמר היום (ד') דובר הפרלמנט האירני, עלי לריג'אני, בראיון לכריסטיאן אמנפור ברשת CNN האמריקנית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדבריו של לריג'אני, אירן לא מעוניינת בפיתוח נשק גרעיני: "אם במערב אומרים שאירן לא צריכה לפתח גרעין למטרות צבאיות או לא לפתוח בצעדים שיובילו לכיוון הזה, אירן תוכיח שזו לא הכוונה שלה".

דובר הפרלמנט האירני הדגיש כי לנשיא רוחאני נין אישור ממנהיגה העליון של אירן, עלי חמינאי, לפתוח בשיחות מול המעצמות - ולהגיע להבנות בנושא הגרעין. "העניין יכול להיפתר תוך זמן קצר מאוד, אירן לא רוצה פצצה", הדגיש לריג'אני.

בראיון נוסף שהעניק לסוכנות הידיעות AP אמרלריג'אני כי בכוונת הרפובליקה האיסלמית לעשות שימוש בעובדה שאירן הגיעה לרמה גבוהה יותר של אורניום מועשר בשיחות המו"מ מול המעצמות- זאת לצורכי מיקוח בדיונים מול המעצמות שיתנהלו בז'נבה החל מיום רביעי הבא.

"לאירן יש די אורניום מועשר לייצור אנרגיה גרעינית שתשמש למחקר. אירן זקוקה לאורניום מועשר ברמה גבוהה לצרכיה האזרחיים", אמר לריג'אני. לדבריו, האורניום המועשר העודף שיש בידי אירן יהיה נתון למו"מ.

"הגענו כבר לרמה מספקת של אורניום מועשר התואם לצרכינו. העודף שיש לנו יהיה פתוח לדיונים עם המעצמות", הבהיר. לריג'אני טוען כי אירן לא מעוניינת להגיע לרמה של 20% אורניום מועשר - רמה המאפשרת לפתח פצצה גרעינית.

ההצעה האירנית למערב: הגבלת העשרת האורניום עד רמה של 20%

עלי לאריג'אני, יו"ר הפרלמנט האירני (צילום: רויטרס, חדשות)
אורניום עודף למיקוח. לריג'אני | צילום: רויטרס, חדשות

הבוקר ציטט עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל" גורמים רשמיים שתודרכו לפני הפגישה המתוכננת בין נציגי אירן למעצמות בשבוע הבא, לפיהם ממשל רוחאני מוכן להגביל באופן משמעותי את תכנית הגרעין בתמורה לכך שארצות הברית ואירופה יתחילו להפחית באופן הדרגתי את הסנקציות, שפגעו באופן חמור בכלכלה האירנית.

על פי הדיווח, ההצעה האירנית תכלול בין היתר הגבלה על מספר הצנטריפוגות הפועלות בשטח אירן, כמו גם הבטחה להגביל את העשרת האורניום לרמה של עד 20% - רמה שמעליה נחשב האורניום לנשק גרעיני. אירן מתכוונת להציע בנוסף לפתוח את מתקני הגרעין במדינה לבדיקות בינלאומיות פולשניות ומקיפות, ולא להגביל את הגישה אליהם כפי שנעשה עד כה.

הממשל בטהרן שוקל עוד האם להציע לסגור את המתקן ההשערה בפורדו כחלק מתכנית ההגבלות המוצעת, זאת על אף שאירן הכחישה פעם אחר פעם כי מדובר בחלק מתכנית הגרעין למרות טענותיה של ישראל וארצות הברית בנושא.

תמונת ארכיון (צילום: AP)
מתקן ההעשרה בפורדו, ארכיון | צילום: AP



אם הדיווח יתברר כנכון, והמעצמות יאמינו בכנות כוונותיהם של האירנים, ההצעה עשויה להחיות מחדש את משא ומתן הממושך והתקוע בין אירן למעצמות סביב תכנית הגרעין, כמו גם לחזק את ההפשרה המדינית המתעוררת בין טהרן למערב.

אחת הדוגמאות האחרונות להתחממות היחסים ניתן לראות בהודעתו אתמול (ג') של שר החוץ הבריטי וויליאם הייג, לפיה לונדון וטהרן ימנו דיפלומטים שיחזקו את הקשרים בין המדינות. צעד שלדבריו יכול להוביל לפתיחה מחדש של השגרירות הבריטית בטהרן, והשגרירות האירנית בלונדון.