נאצים (צילום: גווארדיאן)
הגזענות פורחת ברשת | צילום: גווארדיאן

מרימה את ראשה המכוער: העיתון האיטלקי המוביל "לה רפובליקה" פרסם היום סקר מטריד- 44% מהאיטלקים מביעים דעות עוינות כלפי יהודים וב-12% מהמקרים, החוקרים הגדירו את הנשאלים כאנטישמים לכל דבר.

החוקרים שערכו את השאלון עבור הפרלמנט האיטלקי טוענים שכיום, האנטישמיות לא נמצאת בכיכרות או בכנסיות אלא באינטרנט. הידיעות והדעות ברשת הופכות לזמינות יותר ויותר, נכתב ב"לה רפובליקה": "העניין הוא לא לשכנע את הגולשים להפוך לאנטישמים, האנטישמיות עצמה הופכת את הגולשים הגזענים לפופולריים ברשת".

עורכי הסקר מצביעים על עלייה מסוכנת במספר האתרים הגזענים שמקורם באיטליה, "ב-2008 היו 836 אתרים גזעניים, ב-2009 היו כבר 1172 אתרים כאלה, עלייה של 40% בשנה". גם ב-2010 העלייה המשיכה; הדוח לא מפרט כמה אתרים כאלה פעילים היום, אבל הוועדה הפרלמנטרית האיטלקית ענה ש-50 אתרים איטלקים מיועדים אך ורק והפצת מסרי שנאה נגד היהודים. באיטליה יש חוק נגד הפצת מסרים אנטישמים, אבל אתרי האינטרנט עוקפים את האיסור על ידי הפעלת האתרים בשפה האיטלקית ממדינות שכנות.

לאנטישמיות ברשת יש השפעה בעלת משקל על הנוער האיטלקי. תופעות של שנאת יהודים נפוצות יותר בין בני הנוער: על פי הדוח, 22% מהצעירים בגילאים 18-29 מגלים הבנה למעשי אלימות נגד יהודים - בגלל שהם יהודים. רוב האנטישמים הם זכרים, תושבי צפון איטליה, עם נתוני השכלה נמוכים.

סטפאנו גאטי, מהמרכז האיטלקי לזכרון השואה, אמר לאתר העיתון כי "זה לא נמצא באתרים המסורתיים, שנקיים יחסית מאנטישמיות. האנטישמיות נמצאת בעיקר ברשתות החברתיות שמופעלות על ידי הצעירים. חיפוש פשוט באינטרנט מעלה הרבה מאוד תוצאות אנטישמיות. בפייסבוק ובטוויטר אתה יכול להעלות מסרים אנטישמיים, מסרים שהופכים למקובלים על ידי רוב החברה, למרות שרובה לא משתתף בהפצה. אבל החשיפה למידע הזה משנה גם את ההתנהגות וכאן בדיוק נמצא הסיכון, רבים הופכים לשונאי יהודים פסיביים, זה נראה להם נורמלי ולגיטימי".

"בגלל המדיניות של מדינת ישראל, אני יכול להבין מדוע אנשים לא אוהבים יהודים"

מי פורץ למחשבים ומצלם? ארכיון (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
גזענות במרחק של קליק | צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2

אנשי הוועדה טוענים שהבעיה אינה ייחודית לאיטליה לבדה ולכן, הקהילה הבינלאומית צריכה לחשוב כיצד היא מתכוונת לבלום את גלי האנטישמיות ברשת. הם מזכירים את דבריו של אחמדינג'אד נגד היהודים מעל בימת האו"ם ואת מפלגת ג'וביק ההונגרית (המפלגה השלישית בגודלה) שמתגאה במסרים גזענים ואנטישמים.

מפקד המשטרה האיטלקית דומיניקו וולפיני, הודה היום שאין לו מה לעשות נגד הפצת האנטישמיות ברשת. החוק האיטלקי שאוסר אפליה על רקע גזעי, אתני ודתי נכנס לתוקפו עוד לפני עידן האינטרנט ולכן הוא לא מצליח לענות על הפצת המידע בעידן האלקטרוני .

קרן פרידריך אברט, חוקרת מגרמניה, ערכה מחקר על אנטישמיות ב-8 מדינות אירופיות, כולל איטליה. מחקרה נפתח במשפט: "בגלל המדיניות של מדינת ישראל, אני יכול להבין מדוע אנשים לא אוהבים יהודים". העונים היו צריכים להשיב האם הם מסכימים עם משפט זה או לא: באיטליה הסכימו רבע מהעונים, באנגלי הסכימו 35%, בהולנד 41%, בפורטוגל 48% ובפולין 55% מהעונים הסכימו עם הטענה.

ריקרדו פסיפיצ'י, נשיא הקהילה היהודית ברומא, אמר ל"לה רפובליקה" שאיום האנטישמים הופך למוחשי יותר מפני שמעורבים בו גם מהגרים ממדינות מוסלמיות, שממלאים את הבירה בגרפיטי אנטי-ישראלי ואנטישמי ופוגעים בבתי הכנסת, בבתי ספר ובבתי הקברות של הקהילה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק