אחמדינג'אד מבקר במתקן גרעיני (צילום: רויטרס)
אחמדינג'אד בכור בנתנז. ארכיון | צילום: רויטרס

אירן החלה להתקין צנטריפוגות מתקדמות במתקן העשרת האורניום המרכזי שלה, כך לפי דוח סודי שהוציאה היום הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ושהגיע לידי סוכנות הידיעות רויטרס. בישראל ובארה"ב הגיבו בחריפות לפרסום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר בצעד שגילויו יכעיס לוודאי את מעצמות העולם, לקראת חידוש השיחות עם הרפובליקה האסלאמית עם טהרן בשבוע הבא. בדוח נכתב ש-180 צנטריפוגות מסוג "ir-2m" ועטיפות צנטריפוגות ריקות הותקנו במתקן הגרעיני הסמוך לעיר נתנז.

אם העשרת האורניום בצנטריפוגות המתקדמות פועלת כשורה, הדבר עשוי לאפשר לאירן להאיץ משמעותית את איסוף אותו החומר שהמערב מפחד שבעזרתו תוכל טהרן לייצר פצצת אטום.

עוד לפי הדוח, אירן מחזיקה כבר ב-167 ק"ג של אורניום מועשר ברמה של 20% - שאותו לפי הדיווחים ניתן להמיר לחומר גרעיני. לפי רויטרס, כ-240-250 ק"ג דרושים לפצצת אטום אחת, אם האורניום מועשר בדרגה גבוהה מספיק.

בישראל רואים בחריפות את הדוח. מלשכת ראש הממשלה נתניהו נמסר בתגובה לפרסומו, כי "מדובר בדוח חמור מאוד שמוכיח שאירן ממשיכה להתקדם במהירות לקו האדום ששירטט ראש הממשלה בנאומו באו''ם. אירן קרובה היום מתמיד להשגת חומר מועשר לפצצה גרעינית. מניעת נשק גרעיני מאירן יהיה הנושא הראשון שרה''מ בנימין נתניהו ידון בו עם נשיא ארה''ב ברק אובמה שצפוי לבקר בארץ בעוד פחות מחודש".

גם בארה"ב הגיבו לפרסום הדוח. ממחלקת המדינה הגדירו את התקנת הצנטריפוגות "פרובוקציה" והזהירו שתביא להידרדרות נוספת ביחסים עם אירן.

אירן לא תסגור את הכור בפורדו

מוקדם יותר השבוע, הודיעה הרפובליקה האסלאמית כי היא דוחה על הסף תכנית שהוצעה לה על ידי שש המעצמות, ולפיה תסגור את האתר להעשרת אורניום בפורדו בתמורה להקלה בסנקציות. בשבוע שעבר דווח כי בכוונת שש המעצמות (ארה"ב, סין, רוסיה, צרפת, בריטניה וגרמניה) להציע לאירן עסקה פורצת דרך במהלך השיחות שיתקיימו בין הצדדים לקראת סוף החודש בקזחסטן. במסגרת העסקה הייתה צפויה אירן לזכות בהקלה בעיצומים האוסרים עליה לסחור בזהב ובמתכות יקרות.

דובר משרד החוץ האירני רמין מהנפרסאט דחה את העסקה. "הצעת המערב אינה מתקבלת על הדעת", אמר. "השיחות בנוגע הגרעין חייבות להיערך במסגרת הכרה בזכויותיה של אירן כמדינה. אנחנו מוכנים לשאת ולתת על בסיס הגיוני, שמזכיר בזכויותינו לחלוטין. כמובן, השיחות חייבות להיערך על בסיס שוויוני".