מתח שיא לקראת הבחירות באוקראינה (צילום: AP)
מתיחות בחצי האי קרים | צילום: AP

נמשך המשבר באוקראינה: שר החוץ בפועל אנדריי דשיציה אמר היום (שבת) כי לארצו אין כל כוונה לוותר על חצי האי קרים. "קרים הייתה ותישאר טריטוריה אוקראינית ולא נעביר אותה לאף אחד", אמר במסיבת עיתונאים שנערכה בקייב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במקביל האשים שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב כי הממשלה האוקראינית מקבלת הוראות מגורמים קיצוניים והכחיש את מעורבותה של מוסקבה במשבר בחצי האי. "הממשלה הזמנית אינה עצמאית", אמר לברוב. "היא תלויה, למרבה הצער, בלאומנים קיצוניים שביצעו הפיכה צבאית".

בתוך כך דיווח קצין אוקראיני בבסיס צבאי בחצי האי קרים כי חיילים פרו רוסים ניסו להשתלט על הבסיס. לדבריו, כמה עשרות חמושים, לבושים בבגדי הסוואה ללא כל סימני זיהוי, הגיעו לשערי הבסיס, ניתקו את קווי החשמל והטלפון וקראו לכוחות האוקראינים במקום להיכנע.

קייב חוששת ממתקפה רוסית קרבה (צילום: רויטרס)
כוחות רוסיים בחצי האי קרים | צילום: רויטרס

על פי דיווח אחר, אנשי משמר הגבול האוקראיני בחצי האי קרים נאלצו להתפנות מעמדתם על ידי חיילים רוסיים, שהשתלטו על דירותיהם וכפו עליהם לנוס מהמקום עם משפחותיהם באמצע הלילה.

"כוחות רוסיים אגרסיביים הסתערו ותפסו יחידה של משמר הגבול וגירשו את החיילים ואת בני משפחותיהם", נמסר בהצהרה של משמר הגבול האוקראיני. "במהלך התקיפה היכו החיילים קצין שניסה להתנגד".

אובמה לפוטין: "תן הזדמנות לדיפלומטיה"

אמש שוחח נשיא ארה"ב אובמה עם הנשיא הרוסי פוטין וקרא לו לפתור את המשבר באוקראינה ובחצי האי קרים בדרכי שלום, על ידי תכנית מסודרת להסגת הכוחות הרוסיים במדינה.

"רוסיה - איום סייבר משמעותי" (צילום: רויטרס)
פתרון דיפלומטי? אובמה ופוטין | צילום: רויטרס

במהלך השיחה השנייה במספר בשבוע האחרון, הדגיש אובמה את סעיפי התכנית הדיפלומטית, שעליה עמלים בימים האחרונים בכירים אמריקניים. על פי התכנית, רוסיה תוציא את כוחותיה מהבסיסים הצבאיים בחצי האי קרים, תאפשר לפקחים בינלאומיים להבטיח את זכויותיה של האוכלוסייה הרוסית באזור וכן תנהל מגעים ישירים על בכירים בממשל האוקראיני.

כמו כן, ציין אובמה בפני פוטין כי פעולותיה של רוסיה אינן חוקיות ומהוות הפרה של הריבונות האוקראינית. "ישנה דרך לפתור את המשבר הזה בצורה דיפלומטית", נמסר בהודעת הבית הלבן.

בהודעה שפורסמה לאחר השיחה מטעם הקרמלין, נמסר כי עדיין קיימים חילוקי דעות בין הממשל האמריקני לזה במוסקבה באשר לפתרון המשבר באוקראינה. "הרשויות החדשות בקייב עלו לשלטון בהפיכה בלתי חוקית וקיבלו החלטות בלתי ראויות באי קרים", נמסר בהצהרה מטעם הנשיא פוטין. "רוסיה לא יכולה להתעלם מקריאות לעזרה ופועלת בהתאם, תוך ציות מלא לחוק הבינלאומי".