רוחאני. מסרב לקבל את ההתפטרות (צילום: רויטרס, חדשות)
השגרירות הבריטית בארצו תיפתח. רוחאני | צילום: רויטרס, חדשות

לאחר השמועות שהתפרסמו בתקשורת הבריטית, שר החוץ וויליאם הייג אישר היום (ג') כי ארצו מתכוונת לפתוח מחדש את השגרירות בטהרן, בירת אירן, שנסגרה לפני כשנתיים וחצי, במסגרת הידוק היחסים בין המדינות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הייג הבהיר כי ארצו מעוניינת להחזיק בנוכחות קטנה באירן. "החלטתי שהנסיבות מתאימות לפתיחת השגרירות מחדש", הודיע שר החוץ בהודעה כתובה לפרלמנט. הייג אישר כי שוחח בנושא עם שר החוץ האירני מוחמ ג'וואד זריף בסוף השבוע.

הנציגות הבריטית בטהרן נסגרה בסוף שנת 2011 מחשש לחיי העובדים, לאחר שהמון זועם תקף ובזז את המשרדים ושרף מבנים.

שר החוץ הבריטי כינה את אירן "מדינה חשובה באזור אלים", והדגיש את הצורך בצוות דיפלומטי שיפעל בטהרן ללא מגבלות. לדבריו, שלל נושאים שהקשו על פתיחת השגרירות מחדש נפתרו, וכעת תוצב נוכחות קטנה שתפעל בשטח המדינה.

בשעות הבוקר דיווחה רשת BBC כי משרדי החוץ שוקלים להדק את היחסים בין המדינות, שהתחדשו בעקבות המגעים סביב תכנית הגרעין האירנית - דיווח שהתברר לאחר מספר שעות כמדוייק. בחודש נובמבר האחרון בריטניה אף מינתה אחראי ליחסים בין המדינות, שניהל את הקשרים הדיפלומטיים מרחוק.

המהומות בשגרירות בריטניה באירן, 2011 (צילום: רויטרס, AP)
המהומות בשגרירות בריטניה באירן, 2011 | צילום: רויטרס, AP

אירן וארה"ב יפעלו יחד בעירק?

אירן מהדקת את היחסים גם עם ארה"ב: בצל המשבר בעירק, ארה"ב הודיעו כי יפעלו מהאוויר נגד הכוחות הסונים בעירק ותשתף פעולה עם אירן בנושא. אמנם בריטניה שללה מעורבות צבאית בעירק, אך שר החוץ הייג אמר כי "צוות קשרי חוץ מבצעי" הגיע לבגדד במהלך סוף השבוע על מנת להעניק סיוע הומניטרי.

בכיר אמריקני הודיע אתמול בערב כי ארה"ב ואירן שוחחו בנושא עירק, אך דיווח כי לא סוכם על שיתוף פעולה רשמי, ולא התקבלו "החלטות אסטרטגיות" מעל לראשם של העירקים. "אנחנו פתוחים לדיונים עם האירנים, כפי שאנחנו דנים עם גורמים אחרים באזור. הנושא הועלה לזמן קצר בשולי שיחות הגרעין בווינה", הוסיף הבכיר במחלקת המדינה האמריקנית.

בכיר אירני הוסיף כי "אירן היא מדינה גדולה שיכולה למלא תפקיד משמעותי בהחזרת היציבות לעירק ולאזור, אך ל דנו בשיתוף פעולה". שעות ספורות קודם לכן, אמר מזכיר המדינה קרי כי הוא "לא פוסל שום דבר שעשוי להיות בונה ומועיל", כשנשאל בריאיון על האפשרות לשילוב אירן בפעילות הצבאית.