זה לצד זה, אחד אחרי שני, צעדו כ-11 אלף בני אדם, יהודים ושאינם יהודים, בדרך שבה הוצעדו מאות אלפי יהודים אל מותם. "מצעד החיים" ה-25 הסתיים בפולין בטקס זיכרון בבירקנאו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בראש משלחת צה"ל למצעד החיים עמד בפעם הראשונה כרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ. יחד עם חיילים וקצינים, סטודנטים וניצולי שואה הם עשו את הדרך, שאורכה כשלושה קילומטרים מאושוויץ לבירקנאו, מסורת שהחלה בשנת 1988. גנץ, בן לניצולת שואה, צעד יחד עם רעייתו ובנו. בסיום המצעד סיפר את סיפורו. "אני צועד גם במצעד החיים של משפחתי, של מלכה גנץ שאולצה לרוץ בצעדת המוות אל ברגן בלזן שם נרצח אביה. צועד בנו של נחום גנץ, פליט שהעפיל ארצה לחם למען העצמאות והקים עם משפחות שורדים מושב לתפארת"

"הכוח של צה"ל - צלם האנוש", גנץ (צילום: דובר צה"ל)
"הכוח של צה"ל - צלם האנוש", גנץ | צילום: דובר צה"ל

כשהוא ניצב על אדמת המחנה שיגר מסר מרומז לאירן. "אני אומר לכם בקולם של חיילי צה"ל: אנחנו חזקים מאי פעם", קרא הרמטכ"ל, "זרועות צה"ל ארוכות וקטלניות משהיו. הכוונת מדויקת מתמיד והיד שקולה אך נחושה על ההדק". הוא הבהיר כי כיום ביכולתה של ישראל להתייצב מול כל מי שיבקש להרע לעם היהודי.

בנאומו הדגיש גנץ את מוסריותו של צה"ל לצד כוחו. "בשואה עמדה הגבורה האנושית של העם היהודי מול פשיטת הרגל המוסרית של צבא גרמניה", אמר גנץ, "היום אני ניצב כאן כמפקדו של צה"ל, צבא שבסיס עוצמתו הכוח שמניע את הטנקים והמטוסים המתקדמים הוא עוצמת האדם, צלם האנוש".

פרס: "נוסיף לזכור את הכאב"

נשיא המדינה שמעון פרס שלח קודם לכן מסר מיוחד לאלפי הצועדים וביקש מהם "להרכין ראש לזכר הנופלים ולהרים ראש למראה מדינת ישראל". הנשיא הדגיש את חשיבות המצעד המסמל את זיכרון השואה ואת תקומת המדינה.

מצעד החיים, אושוויץ (צילום: חדשות 2)
מצעד החיים באושוויץ. ארכיון | צילום: חדשות 2

"זה מצעד שאין דומה לו בשום עם", הבהיר הנשיא ופנה באופן אישי אל הצועדים הרבים מהארץ ומהעולם: "צאתכם בשלום ושובכם בשלום - אנו נוסיף לזכור את הכאב ונוסיף לבנות מדינה שלא איבדה את תקוותה לתקן את העולם כולו".

חלק מהתיעוד הנאצי הושמד במכוון (צילום: רויטרס)
"העבודה משחררת". אושוויץ | צילום: רויטרס

לכל אורך היום מתקיימים בישראל אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה. בכנסת נערך מעמד "לכל איש יש שם", שבמהלכו הקריאו השרים וחברי הכנסת את שמות קרוביהם שנספו בשואה. הנשיא פרס הקריא את שמות בני משפחתו שנספו בעיירה וישנייבה שבפולין באוגוסט 1942.

"סבי, צבי מלצר, הלך בראש הקהילה עטוף בטליתו, ישר אל בית הכנסת שהוצת על ידי הנאצים", סיפר הנשיא. "בעת פרידתנו בתחנת הרכבת, בעלותי לארץ ישראל, אמר לי שתי מילים: 'תהיה יהודי'".