ניסו להחזיר לנתניהו על התערבותו בבחירות (צילום: AP, רויטרס)
אין הסכמה. אובמה ובית הנבחרים | צילום: AP, רויטרס

מאות אלפי עובדי מדינה יושבים בבתים, נזק של עשרות מיליוני דולרים ביום ומשבר פוליטי שסופו לא נראה באופק: השבתת הממשל הפדרלי בארה"ב נכנסת היום ליומה החמישי. בינתיים, הנשיא אובמה ביטל נסיעה לכנס כלכלי באינדונזיה כדי להתמודד עם המשבר בוושינגטון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר כי הסיבה לביטול נסיעתו של אובמה היא "רצונו להתקדם במשא ומתן לסיום ההשבתה. הביטול הוא עוד השלכה של הרפובליקנית שכופים עלינו את השבתת הממשל. אפשר היה למנוע את ההשבתה, והיא פוגעת במאצמים שלנו ליצור עבודות ולקדם את הייצוא וההנהגה האמריקנית בעולם".

ביום שלישי השבוע נסגרו בכל רחבי ארה"ב כל הסוכנויות הממשלתיות שאינן חיוניות לביטחון הלאומי בעקבות אי ההסכמה על התקציב בין הנשיא הדמוקרטי לבית הנבחרים שנשלט על ידי הרפובליקנים. במהלך המגעים בין הצדדים אתמול לא הושגה התקדמות בין הדמוקרטים לרפובליקנים.

המחלוקת: ביטוח הבריאות של אובמה

סלע המחלוקת בין הצדדים הוא ביטוח הבריאות שהנשיא אובמה העביר בקדנציה הראשונה שלו כנשיא. הרפובליקנים דורשים לדחות את יישום התכנית בשנה כתנאי להעברת התקציב, תנאי אליו הבית הלבן מסרב בתוקף בגלל שהרפורמה כבר עברה בחקיקה בקונגרס בעבר וגם אושרה כחוקתית על ידי בית המשפט העליון בשנה שעברה.

בינתיים, מתקרבת אל הקונגרס החלטה חשובה נוספת: בעוד שבועיים ארה"ב תגיע לתקרת החוב הלאומי שלה, ואם הקונגרס לא יאשר את העלאתה ארה"ב תהפוך לחדלת פירעון, החלטה שיהיו לה השלכות גלובליות על הכלכלה. לארה"ב יש חוב של למעלה מ-16 טריליון דולר, למעלה משני טריליון דולר מתוך החוב מוחזקים בידי הממשלה של סין העממית.

קריסטין לגארד, ראש קרן המטבע הבינלאומית, אמרה כי ההשלכות של אי העלאת תקרת החוב בזמן יהיו חמורות הרבה יותר מאשר ההשלכות של השבתת הממשל הנוכחית. הפעם האחרונה שהממשל היה מושבת היה בין דצמבר 1995 לינואר 1996, אז הבית הרפובליקני בראשות היו"ר ניוט גינגריץ' כפה את ההשבתה על הנשיא הדמוקרטי ביל קלינטון.