פעם, לפני 60 שנה, נתיניה של מלכת אנגליה ראו אותה אפורה מרצדת וקטנה בתוך קופסת עץ חדשה בסלון שלהם - זה כמובן רק אם הם היו עשירים. רובם שמעו את הטקס ברדיו או קראו עליו למחרת בעיתונים היומיים. היום, 60 שנה אחרי, אפשר כבר לראות את טקס ההכתרה ההוא, כפי שצולם בצבע - בטלפון הנייד.

השבעתה של אליזבת' השנייה ב-1952 היה השידור הישיר הראשון שהטלוויזיה הבריטית העבירה לכל נתיניה, אבל מאחורי הקלעים היה לא קל בכלל. הטקס הופק והועבר רק אחרי מאבק עיקש בין בית המלוכה הבריטי לבין הפרלמנט, הכנסיה ואפילו ראש הממשלה.

אליזבת' ובעלה פיליפ ביום ההכתרה (צילום: AP)
אליזבת' ובעלה פיליפ ביום ההכתרה | צילום: AP

יועץ התקשורת הקודם של המלכה, דיקי הארביטר, סיפר על השידור. "ווינסטון צ'רצ'יל התנגד למשדר", הודה. "הוא חשב שזה פולשני, הוא חשב שלמשל אנשים בפאב לא צריכים לצפות בזה בטלוויזיה. בנוסף, גם הכנסייה והארכיבישוף מקנטברי התנגדו לשידור".

"רוצה שהמצלמות יהיו בפנים"

המלכה הטרייה בכבודה ובעצמה הייתה זו שפסקה אחרונה בנושא. "אני רוצה שהמצלמות יהיו בפנים, אני רוצה שהציבור יראה אותי מקבלת את הכתר ואני רוצה שהציבור יראה את זה בזמן שזה קורה", דרשה אליזבת'. מאז הטכנולוגיה התקדמה, אבל העיקרון לפיו הנתינים יכולים לראות את המלכה - נשאר ממש כמו שהיה אז. "הטלוויזיה מאפשרת לרבים מכם לראות אותי בביתכם לכבוד חג המולד", היא אמרה בשידור הראשון שבו פנתה ישירות לצופים.

במאה ה-21 למלכה כבר יש אתר אינטרנט משלה. הישר מארמון באקינגהם היא מעלה סטטוסים בפייסבוק, מצייצת ציוצים מלכותיים בטוויטר ומשדרת מונרכיה בערוץ היו-טיוב המעודכן שלה. כיום יש לה קשר ישיר עם עשרות מיליוני בריטים.

כמה נינים רוצה אליזבת' ? (צילום: AP)
המלכה עם קייט ביום החתונה | צילום: AP

"עד שהעלנו את אתר האינטרנט בשנת 1997, הדרך היחידה לתקשר איתה הייתה דרך משרד העיתונות בארמון", סיפר דוברה. "אנשים כמוני ענו על השאלות בדרך הטובה ביותר שהם יכלו ואז זה הגיע לציבור ועכשיו העיתונות לא עומדת בקצב - כל המידע נמצא כבר בידי הציבור".

ההודעה על נישואי ויליאם וקייט - בציוץ בטוויטר

על הולדתו של הנסיך ויורש העצר צ'ארלס, למד הציבור בעיקר מהשלט שנתלה על גדרות הארמון, אבל מבחינת מספר התווים - הטקסט היה יכול להתאים גם לציוץ בטוויטר. אגב, ציוץ כזה היה מה שהודיע לעולם על נישואי הנסיך ויליאם לבחירת ליבו קייט.

באופן מפתיע, הכוח הטכנולוגי המניע מאחורי הארמון הוא דווקא הנסיך הקשיש פיליפ, בעלה של אליזבת'. הדוכס מאדינבורו הוא זה שעודד את המלכה לפעול ברשת ובעזרתם של הנסיכים הצעירים, היא ניצלה חלק מהיתרונות של הטכנולוגיה.

אין תמונה
עמוד החגיגות בפייסבוק. מעודכנת טכנולוגית

"היא משתמשת בעיקר באייפוד בגלל שוויליאם והארי דחפו אותה לזה", מודה דובר הארמון המלכותי. "הם העלו את המוזיקה החביבה עליה לאייפוד, כשחלק גדול מהקבצים היו שירים ממחזות".

בימים אלה, מיליונים ברחבי העולם חוגגים וצופים - חלקם בטלפון הנייד ובטאבלט - באליזבת' אלכסנדרה מרי - עדיין מלכה גם אחרי שישים שנה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק