אובמה ורוחאני (צילום: חדשות 2)
"אובמה העליב העם האירני" | צילום: חדשות 2

לאחר הצהרתו של מנהיגה הרוחני של אירן, האייתוללה עלי חמינאי, לפיה "לא ניתן לסמוך על ארצות הברית", בממשל בטהרן משמיעים קול מעט אחר. שר החוץ האירני, מוחמד ג'וואד זריף, אמר כי בדברים שאמר לנתניהו בשבוע שעבר בבית הלבן, "אובמה העליב את העם האירני". דבריו צוטטו היום (ש') בסוכנות הידיעות האירנית איסנ"א.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"התאכזבתי שהנשיא השתמש בשפה שהיוותה עלבון לעם האירני", אמר שר החוץ זריף. "אני מאמין שאובמה צריך, למעשה, לדבוק בהצהרת הכוונות שלו לשאת ולתת עם אירן על בסיס של כבוד הדדי. זה מה שהוא אמר לרוחאני וגם בנאומו בעצרת האו"ם".

פרשו במחאה על התערבותו. נתניהו (צילום: חדשות 2)
"השילוב בין דיפלומטיה לאיום - מנצח" | צילום: חדשות 2

לשיטתו של שר החוץ האירני, "לא מקיימים משא ומתן על בסיס אמון הדדי בכך שמאיימים על הצד השני ומנסים להפחידו, בייחוד כשידוע שזה לא כלי יעיל". עוד הוסיף זריף, כי "העם האירני מגיב באופן שלילי ביותר להתבטאויות שכאלו".

חמינאי: "נסטור בפניו של טראמפ" (צילום: AP, חדשות)
"ארה"ב לא אמינה". חמינאי | צילום: AP, חדשות

אובמה בתום הפגישה עם נתניהו: "הסכמנו שאסור שלאירן יהיה נשק גרעיני"

בשבוע שעבר נפגשו אובמה ונתניהו נפגשו בבית הלבן בוושינגטון, כשברקע שינוי הגישה המוצהר של המשטר האירני, והציגו בתדרוך לעיתונאים עמדה תואמת באשר לסוגייה.

"אני ונתניהו הסכמנו שלאירן לא יהיה נשק גרעיני", הבהיר אובמה בתום הפגישה. הוא ציין כי הוא לא מוריד אף אופציה מהשולחן, כולל את זו הצבאית בהקשר לתכניתה הגרעינית של הרפובליקה האסלאמית. נתניהו הבהיר כי אירן מבקשת עדיין להשמיד את ישראל: "חייבים לאלץ אותה לנטרל את תכניתה הגרעינית".

ראש הממשלה נתניהו אמר לנשיא האמריקני, כי הוא מעריך את מחויבותו לסוגייה האירנית והבהיר שיש להדק את הסנקציות נגד אירן - במיוחד אם תמשיך בפיתוח הגרעין במהלך המשא ומתן עם המערב. "אנחנו נכנסים למשא ומתן בעיניים פקוחות, ולא נעשה שום צעד לפני שנוכל לוודא שאירן מבצעת צעדים מעשיים", הבהיר אובמה לנתניהו.

"אנחנו קוראים לזה בעברית 'מבחן התוצאה' - ואתם קוראים לזה השורה התחתונה: שאירן תהיה ללא נשק גרעיני", ציין נתניהו. "מה שהביא את אירן למו"מ זה האיום הצבאי והסנקציות. צריך לתת לדיפלומטיה לעבוד, והסנקציות לא צריכות להיעלם עד שהתהליך יצליח. השילוב של איום צבאי עם דיפלומטיה הוא חשוב".