מכונית המחלוקת. המרצדס של רפסנג'אני
מכונית המחלוקת. המרצדס של רפסנג'אני | צילום:

בחירת היורש לנשיא אירן מחמוד אחמדינג'אד עשויה לקום וליפול על מכונית: גם באירן, כמו בישראל, עולה הדרישה כי נבחרי הציבור יהיו צנועים וקרובים לעם. אחד המתמודדים הבולטים, עלי רפסנג'אני, הכריז לפני כשבוע על התמודדותו לנשיאות, אך ספג בימים האחרונים באירן ביקורת קשה על אורח חייו הראוותני. סקירה של מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית מספקת הצצה מעניינת לסוגייה שמסעירה את מערכת הבחירות באירן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מיד לאחר שרפסנג'אני, יו"ר המועצה לקביעת האינטרס של המשטר, הכריז על התמודדותו, התפרסמו בכלי תקשורת אירנים תמונות של רכב השרד שלו - מרצדס בנץ כחולה. במטה של אחד מיריביו, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי סעיד ג'לילי, הזדרזו לפרסם בתגובה תצלום של רכבו הצנוע של ג'לילי - קיה פרייד.

צנוע יותר. הקיה של ג'לילי
צנוע יותר. הקיה של ג'לילי | צילום:

האיתואללה אחמד ג'נתי, מזכיר מועצת שומרי החוקה, מתח ביקורת על רפסנג'אני בדרשתו השבועית ואמר כי "נשיא אירן צריך לנהל אורח חיים צנוע ולהסתפק בלבוש פשוט, בבית פשוט ובמכונית פשוטה. מי שמדבר על אורח חיים צנוע אך נוסע במכונית מדגם מרצדס בנץ, אינו יכול להבין את סבלם היומיומי של האזרחים ואת משמעותו של רעב".

ניסיון פוליטי או צניעות?

תומכי רפסנג'אני אמרו בתגובה כי "ניסיון פוליטי חשוב יותר מאורח חיים צנוע", ומתחו ביקורת על דבריו הדמגוגיים, לטענתם, של ג'נתי, אשר לדבריהם ניצל לרעה את דרשתו. עלי מטהרי, מתומכי רפסנג'אני, אמר כי לדעתו, מכונית הפז'ו של ג'נתי אינה זולה יותר מזו של רפסנג'אני, וכי "סוג הרכב בו נוסעים בכירי המדינה נקבע על ידי צוות האבטחה שלהם".

אורח החיים הצנוע של המנהיגים הוא ערך חשוב ביותר בשיח המהפכני האירני. הנשיא היוצא אחמדינג'אד, למשל, הציג עצמו פעמים רבות בתור "הנשיא הצנוע", וכך גם פוליטיקאים אירנים אחרים. עם זאת, רפסנג'אני, שכבר כיהן כנשיא אירן, הסתייג מהדרישה לאורח חיים ספרטני כבר בשנות התשעים, עם התחזקות תרבות הצריכה באירן.