אסון בדרום אמריקה: לפחות 147 בני אדם נהרגו כתוצאה מרעידת האדמה העזה שהיכתה הבוקר בחופי צ'ילה, ולפי ההערכות מהאיזור - עוד מאות בני אדם קבורים תחת ההריסות.

הרעידה, בעוצמה של 8.8 בסולם ריכטר, גרמה גם לגל צונאמי באוקיינוס השקט, מה שגרם לפינוי מאסיבי של תושבים בסמוך לאזור החוף, מחשש לגלים גבוהים שיגרמו לנזקים נוספים. רק כדי להבין את עוצמתו האדירה של הרעש היום - מדובר ברעידת אדמה חזקה פי 800 מהרעידה שהיכתה לאחרונה בהאיטי וגרמה למאות אלפי הרוגים, וברעידה ה-5 הכי חזקה מאז 1900.

שדות התעופה בבירת צ'ילה סנטיאגו מושבתים, ויישארו כך ככל הנראה גם ב-24 השעות הקרובות לפחות. מצב חירום הוכרז ברחבי המדינה, ובתי חולים רבים ובניינים רבי קומות קרסו לחלוטין.

"אלפי בני אדם מסתובבים כאן ברחובות, מחפשים מסתור לשווא", אמרה הבוקר אחת מתושבות האזור מוכה האסון. "הבירה סנטיאגו כולה מוצפת, כבלי חשמל על נקרעו והרס רב שורר בעיר. בניינים של עשרות קומות קרסו, רבים לכודים תחת ההריסות". לדבריה, "לא ניתן ליצור קשר עם איש, משום שכל מערכות התקשורת במדינה קרסו".

חשש כבד לגל צונאמי ענק

לאן יגיע הצונאמי? (צילום: עיבוד תמונה)
לאן יגיע הצונאמי? | צילום: עיבוד תמונה

ב-53 מדינות על חופי האוקיינוס השקט, מהוואי במערב ועד רוסיה במזרח, הוכרזה אזהרת צונאמי מחשש לפגיעה בחופים בעקבות רעש האדמה, שמרכזו היה כ-90 ק"מ צפונית-מערבית לעיר קונספסיון שבצ'ילה.

המומחים לרעידות אדמה עדיין לא יודעים להעריך בוודאות אם הגל המתקדם בים סוחף איתו אסון קטלני. שירות המטאורולוגים בארה"ב צופה שהגל יפגע בהוואי סביב השעה 23:00 הלילה. באיים כבר ערכו ניסוי צופרים, האזרחים התבקשו להתכונן למצב חירום, והרשויות עוקבות בחשש אחרי הדיווחים על התקדמות הגל וגודלו. "אתם נדרשים לפעולה מיידית כדי להגן על חייכם ועל רכושכם", מסר דובר המרכז לתושבי חופי הוואי. 

במקומות אחרים במסלולו של הגל, סמוך לחופי דרום אמריקה, התקבלו דיווחים אחדים על "נזקים חמורים", אולם בשלב זה לא ברור באיזו עוצמה יכה גל הצונאמי בחופים.

אזהרות חמורות לקראת צונאמי יצאו גם בניו זילנד, יפן, הפיליפינים, אוסטרליה, רוסיה ועד חופי אנטארקטיקה.

משרד החוץ: 18 ישראלים עדיין לא יצרו קשר

16.8.2007, רעידת אדמה בפרו (צילום: רויטרס)
סנטיאגו מוכת האסון, היום | צילום: רויטרס

במשרד החוץ יצרו כבר בשעות הבוקר קשר עם כל נציגי השגרירות בעיר הבירה, ועל פי חדר המצב - לכולם שלום. בחדר המצב אף הודיעו הבוקר כי לא ידוע בשלב זה על נפגעים ישראלים. עם זאת, בגלל קריסת מערכות החשמל והתקשורת, עדיין קיימים קשיים רבים ליצור קשר עם המדינה. 18 משפחות יצרו קשר עם חדר המצב וטענו כי אין ביכולתן עדיין להשיג את קרוביהן.

"בשלב הזה יש כ-18 מטיילים שלא יצרו קשר", סיפר דובר משרד החוץ, יגאל פלמור, בשיחה עם חדשות 2. "חשוב לציין שקשה מאוד ליצור קשר עם צ'ילה, כי מרבית קווי התקשורת והחשמל נפלו. האזור הזה מושך אליו מטיילים ישראלים רבים, אנחנו מנסים ליצור קשר כל הזמן עם אנשים באזור . כרגע אנחנו ממתינים לחידוש תשתיות התקשורת" .

"השגרירות הישראלית בצ'ילה  לא מאויישת, וקיבלנו החלטה לא לשלוח את הסגל לשגרירות", הוסיפו במשרד החוץ. "ישראלים רבים מתקשרים עכשיו לחדר המצב, אנחנו יכולים להרגיע את רובם מפני שברוב המקרים מדובר באזור רחוק מאוד מאזור הרעש. צ'ילה היא מדינה שמשתרעת על פני 4000 ק"מ, ורוב הישראלים נמצאים רחוק מאוד מהרעש".

בהודעה רשמית מטעם משרד החוץ נמסר כי "ישראל ניצבת לצידם של ממשלת צ'ילה ועמה, ומביעה רגשי סולידריות איתם לנוכח רעידת האדמה הקשה שפקדה את ארצם. ישראל מבקשת לשלוח את תנחומיה למשפחות הנפגעים ומחזקת את ידיהם של כל תושבי צ'ילה בשעת מבחן זו".

"אמרתי לעצמי: 'אלוהים, זאת רעידת אדמה!'"

רעידת אדמה בצ'ילה (צילום: רויטרס)
פליטים המומים, היום בצ'ילה | צילום: רויטרס

מוקד הרעש היה 341 קילומטר מהבירה, שרעד בשעה בשעה 3:34 לפנות בוקר (שעון מקומי). תחילה דווח כי העוצמה של הרעש הייתה 8.3 בסולם ריכטר, אך כעבור שעות עדכנו במרכז הגיאולוגי כי דרגת עוצמת הרעידה הייתה חזקה מכפי שהעריכו תחילה - 8.8. שעות לאחר מכן היכתה רעידת אדמה נוספת את האזור, שגרמה גם כן לקריסתם של מבנים נוספים.

אין זו הפעם הראשונה שמכה את צ'ילה רעידת אדמה כה עוצמתית: כבר בשנת 1960 נספו 1,655 בני אדם ברעידת אדמה בעוצמה 9.5 בסולם ריכטר.

"זה היה מאוד מפחיד", אמר היום אבן הראל, שליח המגזין "טיים" הלונדוני לבירת צ'ילה סנטיאגו, בדיווח שהעביר לכלי התקשורת. "הייתי במלון כשהבניין החל לרעוד", הוא שיחזר. "אמרתי לעצמי, 'אלוהים, זו רעידת אדמה!'...ואז זה נפסק".

בית המלון בו שהה הראל פונה בתוך מספר דקות, וכשיצא ממנו הבין במספר סדקים שהופיעו על הבניין, כתוצאה מרעידת האדמה. רק שעות לאחר מכן, הורשו אורחי המלון לשוב אליו. הראל תיאר אותם כ"מבוהלים ומפוחדים".

"הכל החל ליפול פתאום, הייתי מבועת"

"זכוכיות מנפוצות היו פזורות ברחוב", הוא המשיך לספר. "נהג מונית שפגשתי סיפר לי כי בזמן נסיעתו, הוא הבחין מימינו כי כנסייה קרסה, ושבריה שהתפזרו לכל עבר פגעו גם בו ופצעו אותו". מרקו וידאל, מדריך טיולים שהיה יחד עם קבוצה של 34 אמריקנים במלון "קראון פלאזה" בסנטיאגו, שיחזר גם הוא: "הכל החל ליפול פתאום, הייתי מבועת".

"המחשבה הראשונה שעברה לי בראש הייתה שמדובר אולי ברכבת", סיפרה סינתיה אייקונו, תיירת מפנסילבניה. "אבל פתאום הבנתי...רגע, אין פה שום רכבת". שניות לאחר מכן הכוננית שבחדרה, יחד עם הטלוויזיה שעליה, קרסו לרצפה והתנפצו. עם זאת, לדבריה, הסובבים אותה דווקא שמרו על קור רוח. "זה היה מפחיד, אבל לא הייתה באמת פאניקה. כולם נשארו ממושמעים ובעיקר חיפשו את קרוביהם".

אלעד רוזן, מטייל ישראלי בסנטיאגו, סיפר בשיחת טלפון עם חדשות 2 על רגע הרעש. "התחלנו להרגיש רעידות, לקח זמן עד שהבנו מה קורה", לדברי אלעד. "עברנו בין החדרים והעפנו את כולם החוצה, ראינו דברים נופלים - חפצים, עצים, אבנים. החשמל נפל לגמרי. אפשר לראות פיסות בניינים שנפלו".