ברנרד מיידוף, ארכיון (צילום: רויטרס)
ברנארד מאדוף. ארכיון | צילום: רויטרס

משבר כלכלי חמור? מיתון? פיטורים המוניים? כנראה שבית המשפט שחתם על הסדר טיעון עם אחיו של ברנארד מאדוף לא שמע על זה. אחיו הבכור של מאדוף, שלקח חלק בבית ההשקעות המשפחתי שעסק בהונאת-הענק בארה"ב, יקבל לא פחות מ-10,000 דולרים בחודש "למחייתו".

לאחר שהתפוצצה הפרשה, הקפיאו הרשויות בארה"ב את נכסיו הרבים של פיטר מאדוף. לדבריו, הוא היה "מרושש מכדי לקנות כוס קפה". פיטר שהיה כאמור מעורב בחברה ולא ברור אם ידע על הונאת 65 מיליארד הדולרים של אחיו, מעיד במשפטו בשבועה.

נכסיו של האח הוקפאו לאחר שסטודנט למשפטים בן 22, אנדרו סמואלס, שהפסיד 478 אלף דולרים במסגרת ההונאה, תבע אותו. לפי התביעה, פיטר העביר את הכספים לאחיו הקטן, ברנארד.

אביו של אנדרו, הווארד, אמר בבית המשפט כי הוא זועם על כך שפיטר, שהיה חבר טוב של המשפחה, התעלם מהם בבית המשפט. לדבריו, בנוסף לכסף של בנו, הפסידה המשפחה "כמות משמעותית" אצל בית ההשקעות של משפחת מאדוף.

"רציתי שפיטר יפנה לאשתי, אותה הוא מכיר כבר 30 שנה, ויגיד לה 'אני מצטער, אני מצטער על מה שאת ומשפחתך עוברים עכשיו'", אמר האב.

הונאת ה"פונזי" של מאדוף

כזכור, ב-11 בדצמבר 2008 נודע כי מאדוף, 70, הודה בפני עובדיו כי החברה שלו לייעוץ השקעות היתה למעשה "הונאת פונזי ענקית" שעלתה ללקוחותיו 50 מיליארד דולר. מאדוף נעצר ע"י שני סוכני FBI שהופיעו בדירתו שבמנהטן. הוא אמר בזמנו כי הוא מצפה לשבת בכלא על מעשיו - ונעצר.

"פונזי" היא שיטת הונאה בצורת פירמידה הקרויה על שש צ'ארלס פונזי, שהמציא ושיכלל אותה. בשיטה זו, משלמים משקיעים חדשים את חובות החברה למשקיעים ותיקים. המשקיע מקבל תחילה החזר משמעותי על השקעותיו כדי שיתפתה להשקיע עוד ולהביא משקיעים נוספים; ההחזרים מופסקים לאחר שהמשקיע "מיצה את עצמו" והתרגיל חוזר על עצמו עם משקיעים אחרים.

חברת ניהול ההשקעות של מיידוף ניהלה 17.1 מיליארד דולר נכון ל-17 בנובמבר. לפחות 50% מלקוחותיה הן קרנות גידור, והיתר כללו בנקים ולקוחות אמידים. נכון לחודש אוקטובר, החברה היתה עושת השוק ה-23 בגודלה בנאסד"ק.