ברייביק בתמונה מלפני הרצח (צילום: רויטרס)
תכנן את הפעולה בדקדקנות. ברייויק | צילום: רויטרס

לא סביר שפעיל הימין הקיצוני אנדרס ברינג ברייויק, שהודה ברצח של המוני בני אדם בנורווגיה, יוכרז כלא-שפוי. ראש הוועדה שתכריע את מידת כשירותו לדין סיפר לסוכנות הידיעות AP כי ניכר שברייויק שלט במעשיו עת שרצח עשרות בני אדם. ההחלטה תקבע אם ברייויק יעמוד בפני עונש מאסר ממושך או אשפוז כפוי במחלקה פסיכיאטרית סגורה.

"ההתקפות ב-22 ביולי תוכננו ובוצעו בקפידה כה רבה, שיהיה קשה לטעון שנעשו בידי מטורף שוגה באשליות", אמר ד"ר טרג'יי ריגנסטד, ראש הוועדה לרפואה משפטית של נורווגיה. בנורווגיה, טיעון של אי-שפיות דורש הוכחה שמבצע העבירה היה במצב פסיכוטי במהלך ביצוע המעשה. כלומר, שהנאשם איבד כל קשר עם המציאות ואינו שולט במעשיו.

"מאוד לא סביר ש(ברייויק) היה במצב פסיכוטי", אמר ריגנסטד. הרופא הסביר כי אדם במצב פסיכוטי יכול לבצע פעולות פשוטות בלבד ואפילו הפעולה של נהיגה מהבניין הממשלתי אותו פוצץ לאי בו פתח באש לעבר צעירים ששהו במחנה קיץ, היא מסובכת מדי לאדם במצב שכזה.

"אם אתה שומע בראשך קולות שאומרים לך לעשות כך או כך", מסביר ריגנסטד, "זה מפריע לכל פעולה ואפילו הנהיגה במכונית הופכת למסובכת". עוד הוסיף הרופא: "איך שהתכונן לטבח, רוכש בדקדקנות את החומרים והמיומנויות הנדרשות לביצוע ההתקפה, תוך שמירה על שקט כדי להימנע מלהיתפס, היא מנוגדת למצב פסיכוטי", לדברי ריגנסטד.

ירה בבני נוער במשך 90 דקות

ברייויק בן ה-32 העיד בעצמו כי תכנן את הפעולה במשך שנים. ב-22 ביולי הוא פוצץ מכונית תופת שהרגה שמונה בני אדם בקריית הממשלה באוסלו. לאחר מכן, הוא נסע צפונה למחנה קיץ באי אוטויה, אי קטן הנמצא בלב אגם באזור שקט. שם פתח באש לעבר בני הנוער ששהו במחנה הקיץ וירה במשך 90 דקות. בפעולה הזו נהרגו בסך הכל 69 בני נוער, רובם חברים בתנועת הנוער של מפלגת ה"עבודה" הנורווגית.

במניפסט בן 1,500 עמודים ששחרר לרשת דקות לפני ביצוע הפעולה, ברייויק תיאר את הטבח בן שני השלבים כ"יריית הפתיחה למסע צלב חדש", אשר לדבריו, יטהר את אירופה ממוסלמים וה"מרקסיסטים החברתיים" עד שנת 2,083.

אם יורשע ברייויק בטרור, הוא עשוי להישלח למאסר של 21 שנים, או בעונש מאסר מיוחד, שיבטיח שיישאר מאחורי סורג ובריח כל חייו. עם זאת, אם יתקבל טיעון האי-שפיות, הוא יישלח למוסד סגור ויעבור שם טיפולים עד אשר יוכרז כשפוי. עם זאת, בנורווגיה יש אמצעים חוקיים להשאיר אנשים שהוכרזו כלא-שפויים במאסר, אפילו אם נקבע רפואית שהחלימו מאי-שפיותם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק