נשיא אירן מחמוד אחמדינג'אד מתכוון לגייס את כוחות הביטחון באירן כדי להפסיק את סחר המטבע בשוק השחור, שלדבריו גורם לריאל האירני לאבד הבוקר מערכו עוד 9%, מעבר ל-17% שאיבד רק בשבוע האחרון. הנשיא האירני כינס בצהריים תדרוך עיתונאים מיוחד בו הוא התייחס למצב הכלכלי ברפובליקה האסלאמית. את מסיבת העיתונאים העברנו במלואה בשידור חי ובתרגום סימולטני באתרי האינטרנט של חדשות 2.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"המעצמות עושות כל שביכולתן כדי לפגוע בכלכלה האירנית, כבר 60 שנים", אמר הנשיא האירני. "הקהילה הבינלאומית פוגעת בתכנית הגרעין שלנו". אחמדינג'אד נשאל אילו צעדים מתכוון לבצע הממשל האירני על מנת להתמודד עם צלילת ערך המטבע - והשיב: "זה זמן רב שערך המטבע עולה ויורד, דבר המושפע מבחוץ ומבפנים. האויב מטיל סנקציות על תעשיית הנפט האירנית - והבנקים לא צוברים מאגרים במטבע החוץ".

"יום יבוא ועוד אספק נתונים ומספרים על מצבה של הכלכלי של המדינה", המשיך אחמדינג'אד והתייחס להשפעות - החומריות והפסיכולוגיות על הכלכלה האירנית. "גורמים שונים נעזרים במשבר האירני כדי להגביר את הלוחמה הפסיכולוגית נגד אירן. כך זה היה ב-50 השנים האחרונות, וכך זה גם היום. הבנק המרכזי של אירן אינו מצליח לענות על הצרכים הכלכליים של המדינה".

"הכל מבוצע במסגרת מלחמה פסיכולוגית"

"השאלה הנשאלת היא האם הגענו למצב הכלכלי הזה בגלל פעילות הממשל - והתשובה היא לא", הדגיש אחמדינג'אד. "אירן דווקא משפרת את כמויות הייבוא שלה, והבנק האירני המרכזי ומשרד הנפט יילחמו במלחמה הפסיכולוגית שמפעילות המעצמות. אבל המצב בו שרויה אירן לא יימשך עוד זמן רב, אנחנו נצליח להתמודד עמו".

"האויב משקר כשאומר שהסנקציות משפיעות על אירן", אמר אחמדינג'אד. "אין שום סיבה כלכלית למשבר הנוכחי, הכל מבוצע במסגרת מלחמה פסיכולוגית. אנחנו צריכים להיות רגועים, אנחנו אומה עצומה שתתמודד עם הבעיות הללו, זה אפשרי".

"אנחנו פועלים בשיתוף פעולה עם כל הגורמים, על מנת לטפל במשבר", המשיך נשיא אירן. "אין מה לדאוג, הוא לא נובע מצרכים כלכליים. אין לנו בעיה של ייבוא, אין לנו בעיה של ייצוא - הכל כאן זה מלחמה פסיכולוגית שמפעיל האויב".

אחמדינג'אד נשאל האם המצב הנוכחי יוביל למלחמה עם ישראל או עם המערב והשיב: "לממשל האמריקני יש את הכלבים באמצעותם הוא מאיים. כששאלו אותי על כך בניו יורק, קראתי לכולם לשים לכך לב ועל כך לשים את הדגש".

"אירן יודעת כיצד לפעול, מעולם לא היינו מדינה תוקפנית ומעולם לא יזמנו שום מתקפה", טען נשיא הרפובליקה האסלאמית. "אבל תמיד ידענו להגן על עצמנו. לימדנו את כל אלה שתקפו אותנו להתחרט על כך, כמו סדאם חוסיין. ניסינו לקדם פיתרון - אבל הם ממשיכים במדיניות האיומים. אני מאמין שהקהילה הבינלאומית מתרכזת יותר במלחמה הפסיכולוגית ולא במלחמות אחרות".

"אף פעם לא אמרתי שאין לנו חולשות", טען אחמדינג'אד. "אבל אף פעם לא אמרתי שצריך לפחוד. ככל שהממשל האמריקני יהיה אגרסיבי יותר - כך לא יהיה להם מקום בעולם".

"לא ניסוג מתכנית הגרעין שלנו למרות הסנקציות ולמרות המצב בו אנו שרויים", הבהיר הנשיא בהמשך. "הלחץ לא יביא לפיתרון כלשהו. איני רואה מצב בו הלחץ הזה מוביל לשיחות ישירות עם ארצות הברית. אם מנהיגי המערב חושבים שנוותר במשא ומתן הם טועים, שישנו גישה".

"ישראל רוצה ללחוץ עלינו באיומים שלה, ובנוסף להטיל עלינו את האחריות לכך", אמר אחמדינג'אד בהתייחסו לנאום ראש הממשלה באו"ם. "הציור של ראש הממשלה היה אמצעי פרימיטיבי. הישראלים חושבים שהם עליונים, אך אלו אנשים חסרי תרבות, שאין להם שורשים באזור. אנחנו לא נופלים למלכודות שלהם, ולא רוצים לדבר על מלחמה. מזה 33 שנים שאנחנו חיים תחת איום. המשטר הציוני שולט בארצות הברית וראש הממשלה של היישות המדומה הזאת אומר לממשל האמריקני מה לעשות. עלינו להיות מוכנים וערוכים תמיד, לכל תרחיש".

הריאל איבד 80% מערכו

הסנקציות הכלכליות שמפעיל המערב נגד הכלכלה האירנית בגלל תכנית הגרעין בלמו גם את ההכנסות שהכלכלה האירנית צברה ממכירת הנפט. על פי סוכנות רויטרס, אזרחים אירנים שרוצים לרכוש את המטבע האמריקני הבוקר משלמים 37,500 ריאל לכל דולר. בסוף יום המסחר אמש - הדולר האמריקני עלה ברחובות טהרן 34,200 ריאל - והמחיר ממשיך לעלות.

הממשל האירני מאשים את הספקולנטים בירידת ערכו של הריאל בימים האחרונים. "אנו מצפים שכוחות הביטחון ישלטו בסוחרים ויבלמו את המקורות להפרעות בשוק החליפין", אמר שר המסחר האירני מאהדי ג'זנפארי לסוכנות הידיעות פארס. על פי סוכנות הידיעות רויטרס, מרבית התושבים בטהרן, דווקא מאשימים את התנהלות הממשל האירני בצרות הכלכליות.

במהלך השנה האחרונה, הריאל איבד כמעט 80% מערכו. הממשל ניסה לצמצמם את ההפסדים, אבל הניסיונות לא עלו יפה.