יהודיה הותקפה ליד בית כנסת בפריז. ארכיון (צילום: חדשות 2)
צלב קרס בבית כנסת בשוויץ, ארכיון | צילום: חדשות 2

בסקר ראשון מסוגו שערכה הליגה נגד השמצה, נבדקו עמדות אנטישמיות של האוכלוסייה במדינות שונות בעולם. מממצאי הסקר עולה כי רבע מאוכלוסיית העולם מחזיקה בדעות אנטישמיות, יותר ממחצית הנשאלים לא שמעו מעולם על השואה והמדינות בהן שנאת היהודים הגדולה ביותר - מדינות ערב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

26% מן הנסקרים נגועים בעמדות אנטישמיות עמוקות, כך על פי ממצאי הסקר. המקום בו נמצא אחוז המחזיקים בדעות נגד יהודים הגבוה ביותר הוא שטחי הרשות הפלסטינית - 93% מחזיקים בעמדות אנטישמיות בגדה המערבית ובעזה. אחריהם ברשימה: עירק עם 92%, תימן עם 88%, אלג'יריה ולוב עם 87% וטוניס עם 86%.

בארצות המזרח התיכון וצפון אפריקה האנטישמיות היא הגבוהה ביותר, ובהן כמעט 74% מהנסקרים הסכימו עם מרבית הסטריאוטיפים האנטישמיים. בארצות שמחוץ למזרח התיכון ולצפון אפריקה, התוצאה הממוצעת עומדת על 23%.

הכי מעט אנטישמיות: בדרום מזרח אסיה

מהן המדינות הכי פחות אנטישמיות? כנראה שהמטיילים הישראלים בלאוס שבדרום מזרח אסיה מתנהגים יפה למקומיים, מאחר ושם רק 0.2% מהאוכלוסייה מחזיקים בעמדות אנטישמיות. במקום השני נמצאת הפיליפינים, עם 3%, אחריה שוודיה עם 4% ואחריה הולנד עם 5%.

חצי לא שמעו על השואה. גירוש יהודים בפולי (צילום: CEN)
חצי לא שמעו על השואה. גירוש יהודים בפולי | צילום: CEN

ברוב המדינות דוברות האנגלית, שיעור בעלי העמדות האנטישמיות עומד על 13% - נתון הנמוך בהרבה מן הממוצע הכללי. ככלל, במדינות בעלות רוב פרוטסטנטי נמדדו השיעורים הנמוכים ביותר של עמדות אנטישמיות, בהשוואה למדינות בהן ההשתייכות הדתית של הרוב היא אחרת.

רק 54% מקרב הנסקרים ברחבי העולם שמעו אי פעם על השואה. שני שלישים מהנסקרים לא שמעו על השואה מעולם, או לחלופין אינם מאמינים כי הדיווחים ההיסטוריים אודותיה מדויקים. מכלל 26% המחזיקים בעמדות אנטישמיות, 70% מעולם לא פגשו אדם יהודי.

"יהודים נאמנים למדינת ישראל יותר מלמולדתם"

הסטריאוטיפ האנטישמי המקובל והשכיח ביותר ברחבי העולם הוא: "יהודים נאמנים יותר למדינת ישראל מאשר למדינות שבהן הם מתגוררים". 41% מהנסקרים השיבו כי הדבר "ככל הנראה נכון". זהו הסטריאוטיפ המקובל והנפוץ ביותר בחמישה מתוך שבעת האזורים הגיאוגרפיים שנסקרו.

הימין הקיצוני באירופה עולה (צילום: רויטרס)
הפגנה אנטישמית בהונגריה, 2012 | צילום: רויטרס

"בפעם הראשונה, יש לנו תחושה ממשית עד כמה עקבית ורווחת האנטישמיות כיום ברחבי העולם", אמר אברהם פוקסמן, מנכ"ל הליגה העולמית נגד השמצה. "הנתונים שנאספו במסגרת הסקר מאפשרים לנו להתבונן מעבר לרטוריקה או לתקרית אנטישמית כזו או אחרת, ולכמת את שכיחותן של עמדות אנטישמיות ברחבי העולם. כעת באפשרותנו להצביע על מוקדים, כמו גם אזורים ומדינות בעולם בהם שנאת יהודים למעשה איננה קיימת".

"אמנם שיעור האנטישמיות במדינות המזרח התיכון וצפון אפריקה גבוהות להחריד, אך לאמיתו של דבר, גם ללא המדינות הללו, קרוב לרבע מן הנסקרים בחלקים אחרים של העולם נגועים בעמדות אנטישמיות", אמר פוקסמן. "יש הבדל של 3% בלבד, כאשר משווים בין העמדות כלפי יהודים ברחבי העולם, עם מדינות המזרח התיכון וצפון אפריקה ובלעדיהן".