אלפים הגיעו לעצרת ההתייחדות והאחדות הבין-דתית שקיימה הקהילה היהודית בפיטסבורג, שאיבדה השבוע 11 מחבריה בטבח בבית הכנסת. בין באי העצרת היה גם רב בית הכנסת "עץ חיים", ג'פרי מאיירס, שסיפר על דקות האימה שחווה במהלך תפילת השבת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"כששמעתי רעש חזק מחוץ לבית הכנסת, קומה אחת למטה, חשבתי תחילה שמישהו משך מתלה מעילים ממתכת ואולי איבד שיווי משקל", שחזר הרב מאיירס שהצליח להינצל מהטבח. "אבל לאחר עוד כ-10 או 15 שניות, התברר לי שזה היה סוג של נשק חצי אוטומטי".

הרב ג'פרי מאיירס (צילום: רויטרס, חדשות)
הרב ג'פרי מאיירס | צילום: רויטרס, חדשות

בהמשך תיאר רב הקהילה הקונסרבטיבית כיצד הבין שהוא נקלע לעוד מסע ירי רצחני. "הבנתי את זה בתוך 30 שניות, מהרעש", אמר הרב. "זה לא רעש שאפשר לשכוח. לא נפלה בחלקי הזכות לשרת בצה"ל אז אני לא מכיר את הצבא ואת הרעשים הללו. אבל זה רעש שלא אשכח למשך שארית חיי".

הרב שחזר כיצד הנחה את המתפללים למצוא מקום מסתור מיד עם תחילת היריות. "הוריתי למתפללים שלי בצדו האחורי של בית הכנסת ליפול לרצפה, להתחבא מאחורי הספסלים שעשויים מעץ מאוד עבה, להיות בשקט ולא לזוז", סיפר הרב מאיירס. "האנשים שהיו מקדימה ניסיתי להוביל אותם במהירות החוצה מבית הכנסת, ללכת דרך בימת הדרשה ולצאת מצדו האחורי של בית הכנסת".

בית הכנסת עץ החיים בפיטסבורג (צילום: AP, חדשות)
בית הכנסת "עץ חיים" בפיטסבורג | צילום: AP, חדשות

ניצולים מהטבח וגורמי אכיפה סיפרו כי רוברט באוורס, היורה בטבח, צעק "על כל היהודים למות". כשנשאל אם שמע את באוורס צועק משהו, הרב מאיירס השיב: "לא. הצעקות היחידות ששמעתי היו של המתפללים שלי, בעת שהוא הרג אותם".

לדבריו, הקהילה עדיין מתקשה להתמודד עם האסון הכבד שפקד אותה. "אנחנו עדיין שרויים במעין שילוב של הלם, צער, אי-אמונה ואבלות, כולם יחד", אמר. "אנחנו עדיין מנסים לעכל את האובדן הטרגי. אני צריך לקבור שבעה אנשים יקרים ללבי, אז אנחנו עושים כמיטב יכולתנו כדי לנסות להבין בדרך כלשהי את משמעות הדברים".

"זה לא עניין פוליטי"

הנשיא דונלד טראמפ הודיע שיגיע מחר לפנסילבניה בליווי רעייתו מלאניה כדי לבקר את קורבנות האירוע האנטישמי החמור ביותר בתולדות ארה"ב. אולם בקהילה היהודית בפיטסבורג יש שקוראים לו לא לבוא לפני שיפסיק לתקוף מהגרים ופליטים.

טקס התייחדות עם הנרצחים (צילום: רויטרס, חדשות)
טקס לזיכרון הקורבנות, השבוע | צילום: רויטרס, חדשות

"אני מקווה שהוא לא יבוא. אין לו מה לחפש כאן", אמר בארי וובר, אחד הניצולים בטבח בבית הכנסת. "הוא מכנה את עצמו לאומן. הקבוצה הפוליטית האחרונה ששמעתי כי כינתה את עצמה לאומנית הייתה הנאצים". וובר הדהד דברים שכתבו בכירים בקהילה היהודית בעיר במכתב פתוח ששיגרו לנשיא ובו טענו שטראמפ נושא בחלק מהאשמה בטבח. על המכתב חתמו יותר מ-16 אלף בני אדם.

עם זאת, הרב מאיירס חושב אחרת. "כמנהיג ארצנו, אני בהחלט חושב שהקהילה תקדם בברכה את נוכחותו כאן, כי הוא הנשיא שלנו", אמר הרב. "אני לא חושב שזה עניין פוליטי. אין לזה שום קשר לפוליטיקה בארה"ב. זה עניין שנוגע לשנאה".

טוען לחפותו. יורה באוורס (צילום: CNN, חדשות)
רוברט באוורס | צילום: CNN, חדשות

אחרי שורת הפיגועים והאירועים האלימים נגד יהודים באירופה, ראש הממשלה בנימין נתניהו קרא ליהודי צרפת לעלות ארצה ולהגר לישראל. כשנשאל אם זהו הפתרון לאנטישמיות הגוברת בארה"ב, השיב הרב מאיירס: "אני לא יודע מהי התשובה לאתגרים ולשאלות הללו. ייקח זמן רב הרבה יותר עבורי לעכל את מה שקרה".