הסנקציות האמריקניות נכנסו לתוקף - ואירן כבר מנסה למזער את הנזקים: השגריר האירני באו"ם שיגר הערב (שני) מכתב רשמי למזכ"ל אנטוניו גורטש ובו תקף את הצעד "הלא אחראי" של ממשל טראמפ, כינה את הענישה "לא חוקית" ודרש ממנו לגנות את ארה"ב שמפרה לטענתו הסכמים שכבר נחתמו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במכתב של השגריר האירני, גולמלי קושרו, הוא טען כי ארצו מילאה את כל תנאי הסכם הגרעין שחתמו המעצמות עם אירן ב-2015, ולדבריו טהרן התנהלה בשקיפות ותוך שיתוף פעולה מלא עם המשקיפים של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) שנשלחו לרפובליקה האסלאמית.

עיקרי הסנקציות על אירן (צילום: החדשות)
עיקרי הסנקציות על אירן | צילום: החדשות
הכלכלה האירנית לאחר נסיגת ארה"ב מהסכם הגרעין (צילום: רויטרס, חדשות)
מה יעלה בגורל הכלכלה האירנית? | צילום: רויטרס, חדשות

"הסנקציות הללו לא חוקיות וחותרות תחת העקרונות המבוססים של אמנת האו"ם", כתב השגריר במכתב. "חוסר האחריות של ארה"ב מצריך תגובה של הקהילה הבין-לאומית שתשמור על שלטון החוק, תמנע חתירה נגד הדיפלומטיה ותגן על יחסי הגומלין שבין מדינות. על האו"ם והמדינות החברות בו להתנגד למהלכים הפסולים הללו ועל האו"ם לתת על כך את הדעת".

המסר המאיים של טראמפ בטוויטר (צילום: מתוך טוויטר, חדשות)
המסר המאיים של טראמפ בטוויטר | צילום: מתוך טוויטר, חדשות

נתניהו על הסנקציות: "יום היסטורי"

היום נכנס לתוקף הגל השני של הסנקציות האמריקניות על אירן, לאחר שהנשיא טראמפ מילא את הבטחת הבחירות שלו והחליט לפרוש מהסכם הגרעין. הסנקציות האחרונות מתמקדות בשוק הנפט האירני ובמערכת הבנקים המקומית. במסגרת אותם עיצומים, הודיעה האגודה העולמית לתקשורת פיננסית בין-בנקאית (SWIFT) שהיא משעה לאלתר את גישתם של בנקים אירניים.

מזכיר המדינה האמריקני פומפאו הודיע היום כי ממשל טראמפ החליט להעניק פטור זמני לשמונה מדינות שיוכלו לקנות נפט מאירן חרף העיצומים. המדינות הן סין, הודו, דרום קוריאה, איטליה, יוון, יפן, טייואן ו-טורקיה. בנוסף, שר האוצר האמריקני מנוצ'ין הבהיר כי ארצו תתיר עסקאות מול אירן, אם הן כוללות מרכיב הומניטרי. נציג הממשל לעניין אירן, בריאן הוק, הבהיר כי טהרן הפסידה בחצי השנה האחרונה 2 מיליארד דולרים בייצוא נפט מאז הפרישה מההסכם.

הסכם הגרעין עם אירן (צילום: AP, חדשות)
"רק רוצה לחיות בשלום". ארכיון | צילום: AP, חדשות
מחאה נגד טראמפ וישראל באירן, ארכיון (צילום: חדשות)
מחאה נגד טראמפ וישראל באירן, ארכיון | צילום: חדשות

על פי משרד האוצר האמריקני, הסנקציות החדשות קובעות שכל חברה שסוחרת עם אירן, לא תוכל לעמוד בקשרי סחר עם ארצות הברית או חברות מהשוק האמריקני. חברה אמריקנית צפויה לספוג עונשים אם היא תנהל עסקים עם חברות שמנהלות קשרי מסחר עם אירן. הסנקציות בשוק הבנקאי יכנסו לתוקפן לקראת מחר, והשוק האירני ינותק מהשקעות, הלוואות וסחר בנקאי.

ראש הממשלה נתניהו בירך היום את הנשיא טראמפ על הטלת הסנקציות ואמר: "היום הזה הוא יום היסטורי. יום שבו ארה"ב בהנהגת טראמפ הטילה סנקציות קשות ביותר על אירן. הקשות ביותר שהוטלו עליה מאז שהתחיל המאמץ לעצור את התוקפנות שלה". לטענתו ניתן להבחין בהשפעות של הסנקציות והלחץ הכלכלי על אירן כבר עכשיו. "אנחנו רואים את ההשפעה של הסנקציות בשטח כבר עכשיו", אמר. "רואים צמצום תקציבים לגורמי התוקפנות שאירן מקיימם בתוך שטחה ומעבר לשטחה".

"אני חושב שהדבר הזה תורם ליציבות, לביטחון ולשלום", סיכם נתניהו את דבריו. "נכון שיכולות להיות עוד מהמורות בשטח, אבל צריך לבוא לזה מתוך עמדה תקיפה ואיתנה, גם מוסרית, גם ביטחונית וגם כלכלית. זהו יום גדול לעם ישראל, מדינת ישראל ולעתיד ישראל".