טראמפ ופוטין (צילום: SKY NEWS, חדשות)
טראמפ ופוטין (ארכיון) | צילום: SKY NEWS, חדשות

ארה"ב הודיעה לרוסיה כי יש לה אולטימטום בן 60 ימים לגבי מה שבארה"ב קוראים לו הפרה של אמנת הגרעין מ-1987. במידה ורוסיה לא תודה במעשים, ארה"ב תיאלץ להתחיל בתהליך היציאה מהאמנה, שייארך כחצי שנה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר היום במסיבת עיתונאים כי "רוסיה פיתחה מספר סוללות של טילי SSC-8" – טילים קרקעיים לטווח בינוני, שמסוגלים לשאת ראש נפץ גרעיני. "הטווח שלהם הופך אותם לאיום מיידי על אירופה", הבהיר פומפאו בתום פגישה עם מקביליו במדינות החברות בנאט"ו.

כבר באוקטובר האחרון איים טראמפ כי ארצות הברית בדרכה החוצה מההסכם. "לא נהיה היחידים שעומדים בהסכם", אמר אז טראמפ לעיתונאים. "אנחנו יוצאים, נבטל אותו. רוסיה הפרה את ההסכם במשך שנים רבות, אני לא יודע למה הנשיא אובמה לא יצא ממנו בעבר. לא ניתן להם להפר את ההסכם ולייצר נשקים שלנו אסור". זמן קצר לאחר מכן, כשהתבקש על ידי עיתונאים להבהיר את הצהרתו, טראמפ הוסיף: "ארצות הברית תהיה חייבת לפתח נשק מן הסוג הזה, אלא אם רוסיה וסין יבואו ויסכימו שאף מדינה לא תפתח אותו".

בולטון. דוחף ליציאה (צילום: TPS, חדשות)
בולטון. דוחף ליציאה | צילום: TPS, חדשות

אם מהלך שכזה יהפוך לרשמי - מדובר בשינוי מדיניות משמעותי מבחינת ארצות הברית. גורמים בכירים לשעבר בממשל האמריקני ציינו בפני ה"גרדיאן" הבריטי שהיועץ בולטון, שנחשב למתנגד ארוך שנים להסכמים הללו, מונע שיחות במטרה למנוע את הארכתן של הסכמים נוספים שנחתמו מול רוסיה, ביניהן כאלו שנחתמו בתקופת אובמה וצפויים לעמוד בפניי אישרור מחדש בשנת 2021.

הסכם הגרעין נכנס לתוקף בשנת 1987, עוד בזמן המלחמה הקרה ובזמן כהונתם של הנשיא האמריקני רייגן והנשיא גורבצ'וב. ההסכם אסר על ייצור טילים בין-יבשתיים בטווחים בינוניים וארוכים, שיכולים להגיע לטווח שבין 500 ק"מ ל-5,500 ק"מ ומסוגלים לשאת ראש נפץ גרעיני. ההסכם צמצם באופן משמעותי את מצבורי הטילים לטווחים קצרים ובינוניים בשתי המדינות וסיים המתיחות שבין ארה"ב לרוסיה על אדמת אירופה.