בתחילת החודש התקיים מצעד יום העצמאות של טייוואן, ששמה הרשמי הוא הרפובליקה של סין. פרט להפגנת כוחה של היחידה נגד טרור ברוח הימים האלה, היה זה מצעד רווי צבעים ואופטימיות, מעין אנטי-תזה לסין האחרת, הגדולה, שנמצאת מעבר לרצועת הים הצרה ורואה בטייוואן מחוז מורד ומנסה להשתלט עליו.

כאילו בהחלטה על אופיו של המצעד שנראה יותר כעדלאידע, ביקשה הנשיאה צאי אינג-וון לתת תוקף למסר הנחוש אך מסביר הפנים שהעבירה בנאומה לסין ולעולם כולו. "על אף שאנחנו מחזקים את יכולותינו הצבאיות, פנינו לא למלחמה", טענה. "בו בזמן נמשיך לשמור על החירות, הדמוקרטיה ודרך החיים של טייוואן, ונבטיח את זכותם של תושבי טייוואן לקבוע את עתידם".

מעט מאוד שגרירים הגיעו לחזות במצעד, וגם בקבלת הפנים שקיימה הנשיאה צאי, פשוט כי בטייוואן אין כמעט שגרירים. כשנכנסים לאכסדרת המבוא במשרד החוץ בטאיפיי הבירה, ניתן להבחין שהמקום מספיק להנפת הדגלים של כל המדינות שמכירות רשמית בטייוואן - 20 במספר. מדינות שוליות שמספרן הולך ופוחת בשל הלחץ שמפעילה סין הגדולה.

עד 1949 היה האי טייוואן חלק מסין. כשנכנע מנהיג הלאומיים צ'אנג קאי שק לקומוניסטים בראשות מאו צה טונג, נסוג עם נאמניו לטייוואן כדי להתארגן מחדש ולכבוש את היבשת. צ'אנג קאי שק הקים שם את הרפובליקה של סין, הנהיג שלטון טרור רודני וזכה דווקא אז להכרת העולם.

עד 1971 הייתה טייוואן חברה במועצת הביטחון, וסין הקומוניסטית הייתה מנודה. אז השתנו האינטרסים, טייוואן גורשה מהאו"ם, וסין של מאו קיבלה את מקומה.

קשרים דיפלומטיים - אין, אבל קשרים כלכליים - יש ועוד איך. מנמל התעופה המצוחצח של טאיפיי נוחתים וממריאים כמעט לכל עיר מרכזית בעולם - גם בסין. טייוואן מוכרת בעולם בזכות התעשייה המתוחכמת שלה: שבבי סיליקון, מחשבים, הייטק וחקלאות מתקדמת. כבר כמה עשורים שהיא דמוקרטיה תוססת.

טייוואן היא הכלכלה ה-22 בגדולה בעולם, ועדיין מנכ"לית המשרד לפיתוח כלכלי מדגישה את הצורך, הכמיהה, להכרה בינלאומית. "אנחנו אומה ואני חושבת שאנחנו ראויים למה שמגיע לנו", אמרה קוני צ'אנג המנכ"לית. "למרות שמבחינה כלכלית אנחנו שחקן מאוד חשוב בעולם, אני חושבת שיש יותר מ-רק כלכלה. אנחנו רואים את ישראל כמודל לחיקוי".

23 מיליון תושבים יש בטייוואן, רובם לא שמעו על ישראל או על הסכסוך עם הפלסטינים. אך אלה שכן, מעריצים לרוב את המדינה הקטנה במזרח התיכון, שנגד כל הסיכויים הכריעה את אויביה הרבים והפכה לאומת סטארט-אפ.

הסיוע שמבקשים כאן הוא בידע וביכולות, ולטייוואן יש גם אפשרות לשלם. היא מסייעת כלכלית למדינות אחרות ולא נזקקת לתרומות מן החוץ. טייוואן היא מדינה מודרנית, מפותחת ודמוקרטית. אל ההישגים האלה היא מגיעה מבלי להיות חברה באו"ם - הסינים מונעים ממנה כל הכרה בינלאומית רשמית. דווקא בשל כך, על טייוואן להתאמץ יותר - להצטיין.