ואצי על רקע פסלי שושלת קים בפיונגיאנג (צילום: Gergo Vaczi)
ואצי על רקע פסלי שושלת קים בפיונגיאנג | צילום: Gergo Vaczi

צפון קוריאה, הכל כלול: ניסוי אימתני בפצצת מימן? פיתוח יכולת להרכיב ראשי נפץ גרעיניים על טילים? איומי השמדה של ארה"ב בכל כמה ימים? גם במציאות שנראית כמו לפני מלחמת עולם שלישית - דבר לא עוצר את התיירים המחכים להיכנס לתחומי קוריאה הצפונית, ולהתחיל את החופשה שתכננו ביעד החריג, שהוא במקרה המדינה המאיימת בעולם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

גם בימים מתוחים כאלה - יש מי שבוחר לצאת ולטייל בדיקטטורה שנדמה שהזמן קפא בה מלכת, מרצונו החופשי ממש. ויש גם מי שמתפרנס מזה. זה לפחות מה שעושה מדי בוקר גרגו ואצי, צעיר המתגורר בסין ועובד בחברת תיירות שעורכת סיורים בצפון קוריאה, המדינה המסוגרת בעולם.

"הגעתי לצפון קוריאה בפעם הראשונה כתייר לפני יותר משנה - ונפעמתי", מספר ואצי בשיחה עם חדשות 2 Online. "המדינה הזו תמיד סקרנה אותי ואני זוכר שסבא וסבתא שלי סיפרו לי עליה אחרי שביקרו בה, כשהייתי ילד קטן. כבר אז הבנתי שאני חייב לעשות עם זה משהו ולנסוע לשם".

משחקים כדורגל מחוץ לאצטדיון קים בבירה (צילום: Gergo Vaczi)
משחקים כדורגל מחוץ לאצטדיון קים בבירה | צילום: Gergo Vaczi



אלא שסקרנותו של ואצי הייתה מעבר לסקרנות של תייר המבקר ביקור חד פעמי בדרך כלל במדינה זרה. בקיץ האחרון החל ואצי לעבוד בחברת "קוריו", חברה בריטית שעורכת סיורים מודרכים ביעדים שונים, בהם גם צפון קוריאה.

התיירים לא חוששים, הישראלים מחפשים דילים

ב-3 בספטמבר יצא ואצי לסיור במדינה עם אחת הקבוצות, במסגרת ההכשרה שלו כמדריך, אלא שלמנהיג קים ז'ונג און היו תכניות אחרות: באותו היום ביצעו השלטונות את הניסוי המדובר בפצצת המימן שהרעיד את האדמה באזור - ועורר סערה עולמית.

"קיבלתי הודעה על כך שבוצע ניסוי בערך בצהריים", מספר ואצי. "הטלוויזיה המקומית הודיעה על כך בערך ב-3 אחר הצהריים ואז גם יידענו את התיירים שזה קרה. אני זוכר שאמרתי לעצמי 'הנה זה שוב קורה, מה חדש?', כי ניסויים כאלה קורים לעתים תכופות באזור, אבל הייתה אווירה של מתח באוויר".

הכיכר המרכזית - על שם קים, כמובן (צילום: Gergo Vaczi)
הכיכר המרכזית - על שם קים, כמובן | צילום: Gergo Vaczi



התיירים שהיו עמו, שכאמור נמצאים בשטחה של מדינה שערכה ממש כמה שעות לפני כן ניסוי ענק בפצצת מימן, לא הביעו תחושות של פחד. "לא הייתה היסטריה, סיפרנו להם שהניסוי התרחש והכל המשיך כרגיל. לא היה חשש שתיפתח פתאום מתקפה על המדינה".

אז מי הם התיירים שיוצאים לטיול בקוריאה הצפונית? רובם מגיעים ממערב אירופה - בעיקר מבריטניה וגם מגרמניה. יש גם סינים, אוסטרלים ואפילו אמריקנים - זאת על אף המתיחות הגואה בין ארה"ב לצפון קוריאה והטון המלחמתי של טראמפ וקים ששבים ועושים כותרות.

אלא שמאז 1 בספטמבר, הטילה מחלקת המדינה האמריקנית איסור על אזרחי ארה"ב לבקר בצפון קוריאה - וכעת הם אינם יכולים לעשות זאת. "20% מהתיירים שלנו היו אמריקאים, עכשיו אנחנו לא יכולים להכניס אותם למדינה", מספר ואצי. "כמו תיירים ממדינות אחרונות, גם הם פשוט סקרנים. מי שמגיע למדינה הזו רואה את הטיול כחוויה מאירת עיניים".

סטודנטים בקאוסונג, הסמוכה לגבול הדרום (צילום: Gergo Vaczi)
סטודנטים בקאוסונג, הסמוכה לגבול הדרום | צילום: Gergo Vaczi



ואצי מספר שהוא עדיין לא הדריך תיירים ישראלים - אבל היו כאלה שהתעניינו ב"הכל כלול" לפיונגיאנג: "דיברתי עם כמה תיירים ישראלים שהתעניינו, אבל הם אמרו לי שמצאו בסוף חבילה בחברה אחרת". כנראה שהישראלים מחפשים את הדיל הכי משתלם גם כשמדובר בצפון קוריאה.

המדריך לתייר בצפון קוריאה: מה מותר ומה בעיקר אסור

"אם אתה מגיע כתייר לצפון קוריאה, יש כמה חוקים שצריך להקפיד עליהם - וכל עוד אתה לא עובר עליהם, אז הכל טוב", מבהיר ואצי. אלא שיש כמה חוקים די נוקשים, שרובם נוגעים לתיעוד: אסור לצלם תמונות שקשורות לצבא ולחיילים, למעט אזור החיץ שבגבול בין צפון קוריאה לדרום קוריאה - שם אפילו אפשר להצטלם עם החיילים.

אסור לצלם אתרי בנייה, כי רוב המבנים מוקמים על ידי הצבא וגם כי הצפון קוריאנים אינם רוצים לשווק תדמית של מדינה שלא עומדת ביעדים. משמע, מבנים שעדיין לא הושלמו הם מחוץ לתחום. ויש גם הוראות כיצד לצלם את פסלי שושלת קים: "אם מצלמים את פסלי המנהיגים, חייבים לצלם תמונה שממחישה את גודל הפסל כולו. אסור לעשות סלפי עם הפסלים או להצטלם איתם בצורה מבודחת".

קו הרקיע של פיונגיאנג (צילום: Gergo Vaczi)
קו הרקיע של פיונגיאנג | צילום: Gergo Vaczi



אלא שהתיירים פחות מודאגים מהחוקים במהלך הטיול. הם מוטרדים בעיקר מהליכי הכניסה והיציאה מהמדינה המסוגרת: "הם מבצעים רישום של הטלפון שלך, בודקים את המצלמה, הטאבלט, המחשב ופרסומים שונים אודותיך, אם יש כאלו. אסור שיהיו לך במכשירים הללו חומרים על צפון ודרום קוריאה, חומרים שונים בשפה הקוריאנית, חומר דתי מסוג כלשהו או חומרים פורנוגרפיים".

סמארטפונים בעיר הבירה, כביסה בנהר בכפר

אם תטיילו רק בפיונגיאנג (ואגב, לא תוכלו לעשות זאת לבד, אלא רק בקבוצה ובליווי מדריך) - לא באמת תכירו את מרקם החיים הכולל במדינה. "מה שרואים הוא לא הצגה לתיירים כפי שרבים אולי חושבים", מספר ואצי, "ואפילו אפשר לראות בבירה סמארטפונים ורואים אנשים שמשחקים ומתעסקים בהם. יש גם זוגות שהולכים יד ביד למרות שלא ממש מקובל להביע גילויי אהבה בפומבי".

ואצי מספר שפיונגיאנג נראית כמו כל עיר אחרת, אלא שההבדל היחיד הוא ש"המבנים והבגדים שאנשים לובשים כאילו לוקחים אותך בחזרה בזמן לשנות ה-60 וה-70. כשעוזבים את פיונגיאנג - התמונה היא אחרת לגמרי והמודרניות נעלמת. אנשים מתרחצים בנהרות ומכבסים בהם בגדים. זו ממש ארץ של ניגודים ואתה עוזב אותה עם הרבה יותר שאלות מתשובות".

פיונגיאנג שונה לגמרי מאזורים אחרים (צילום: Gergo Vaczi)
פיונגיאנג שונה לגמרי מאזורים אחרים | צילום: Gergo Vaczi



ונראה שבסך הכל קבוצות התיירים המגיעות למדינה משרתות את כל הצדדים: "התיירים לומדים שהצפון קוריאנים הם לא שטופי מוח כפי שהתקשורת המערבית מציגה אותם בדרך כלל, הם אנשים מקסימים עם חוש הומור לא רע. הם נהנים לשוחח, לשיר, לרקוד ולבלות עם חברים. גם הצפון קוריאנים לומדים שזרים הם לא רשעים ומביעים סקרנות לגבי העולם שבחוץ".