אין תמונה
פורסמו הזוכים בפרס הנובל בפיזיקה

ועדת האקדמיה המלכותית למדעים בשטוקהולם הכריזה היום (שלישי) על הזוכים בפרס הנובל בפיזיקה. על פי הודעת הוועדה, הפרס ניתן לשלושה אמריקנים בגין גילוי גלי הכבידה שהצליח לאשש השערות מתורת היחסות של איינשטיין.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שלושת המדענים הזוכים הם פרופסור ריינר וייס, בן 85 מ-MIT, פרופסור ברי באריש, בן 81 מברקלי ופרופסור קיפ ת'ורן, בן 77 מהמכון הטכנולוגי בקליפורניה.

קיומם של גלי הכבידה, שתוארו לפני כ-100 שנים בתורת היחסות של איינשטיין, נצפו לראשונה ב-14 בספטמבר 2015 והם מופיעים בעקבות התנגשות בין שני חורים שחורים - תופעה שהצליחה להתגלות אחרי 1.3 מיליארד שנים.

זוכי הפרס השנה
זוכי הפרס השנה | צילום:

האות של הופעת גלי הכבידה היה חלש במיוחד כשהוא הופיע אבל עצם גילויו הבטיח מהפכה בתחום האסטרופיזיקה. לפי הודעת הוועדה המדעית, גלי הכבידה הם דרך חדשה לחלוטין להתבוננות באירועים בחלל ובבדיקת גבולות הידע שלנו.

בפרויקט לגילוי גלי הכבידה היו מעורבים יותר מ-1,000 חוקרים מיותר מ-20 מדינות. הוועדה ציינה כי החוקרים שזכו בנובל היו החלוצים בתחום זה של המחקר והצליחו להוביל לקידום משמעותי בפרויקט.

אלברט איינשטיין (צילום: חדשות)
אוששו השערותיו, אלברט איינשטיין | צילום: חדשות

המחשבה על האפשרות לצפות בגלי הכבידה עלתה כבר בשנות ה-70 על ידי ריינר וייס, שפיתח בעצמו את המכשירים למדידתם והצליח להתגבר על הרעשים שעלולים היו להפריע למדידה. בשלב מוקדם חברו אליו שני הזוכים האחרים שהיו משוכנעים כי חשיפה לגלים אלו "תוביל למהפכה בידע שלנו על היקום".

"שפע של גילויים חדשים"

על פי תורת היחסות, גלי הכבידה נוצרים על ידי תנועה של מקורות של שדה הכבידה. לרוב עוצמת הגלים הללו צפויה להיות חלשה במיוחד, ואיינשטיין העריך שלא ניתן יהיה לצפות בהם, אך כאשר מדובר בתנועה במהירויות הקרובות למהירות האור, למשל בין צמד של חורים שחורים, תיווצר קרינת כבידה חזקה מספיק שניתן יהיה למדוד אותה.

גלי הכבידה עצמם הם עדות ישירה לשיבושים במרחב הזמן שבו אנו חיים. מדובר בתופעה שלא נחקרה מספיק והתגלית פותחת אפשרויות רבות של מחקר עתידי. הוועדה ציינה כי שפע של תגליות מחכה לאלה שיצליחו לפרש את המסר של הגלים.

חור שחור
חור שחור | צילום:

בשנה שעברה זכו בפרס שלושה פיזיקאים ילידי בריטניה על מחקרם בתחום השינויים הטופולוגיים של החומר ועל כך שגילו את סודות "החומר המוזר". ועדת הפרס ציינה אז שהשלושה, דייוויד טולז בן ה-82 מאוניברסיטת וושינגטון, לדנקן הלדיין בן ה-65 מאוניברסיטת פרינסטון ומייקל קוסטרליץ בן ה-73 מאוניברסיטת בראון, "פתחו את הדלת לעולם הלא מוכר שלם החומר מקבל צורות יוצאות דופן".

מחקרם נערך בשנות ה-70 וה-80 אך שופטי הוועדה החליטו להעניק את הפרס גם על תגליות ומחקרים שבוצעו לפני שנים רבות, על מנת לוודא שהמסקנות אכן עומדות במבחן הזמן.

אתמול הכריזה הוועדה על הזוכים בפרס בתחום הרפואה והודיעה כי הוא יוענק לשלושה חוקרים אמריקנים בשל תגליתם בנושא "גילוי מכניזמים השולטים בשעון הביולוגי".

שלושת הזוכים הם ג'פרי הול, מייקל רוזבאך ומייקל יאנג. "התגליות שלהם מסבירות כיצד צמחים, בעלי חיים ובני אדם מתאימים את הקצב הביולוגי שלהם, כך שהוא מסונכרן עם המהפכות של כדור הארץ", נכתב בהודעת ועדת הפרס.