הנשיא המודח, רוברט מוגאבה (צילום: רויטרס)
הנשיא המודח מוגאבה | צילום: רויטרס

נשיא זימבבואה המודח רוברט מוגאבה בן ה-93 החליט הבוקר (שני) להיענות לאולטימטום שהוצב לו אתמול ויתפטר בהמשך היום באופן רשמי מתפקידו - כך דיווח מקור המעורה בפרטים לרשת CNN האמריקנית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המקור ציין כי השליט דורש בתמורה להתפטרות חסינות מלאה לו ולרעייתו. עם זאת, ההתפטרות של מוגאבה תיכנס לתוקפה רק לאחר שיגיש את המכתב לפרלמנט המקומי באופן רשמי. אתמול מפלגת השלטון ZANU-PF, שבראשה עמד הנשיא המודח במשך 37 שנים, הציבה בפניו אולטימטום להתפטר באופן רשמי מתפקידו עד היום בצהריים.

ההפיכה השקטה בזימבבואה החלה בשבוע שעבר, כשראשי הצבא הכריזו שהם לוקחים את השלטון לידיהם. הנשיא מוגאבה ואשתו גרייס נשלחו למעצר בית, וכמה ממקורביהם נשלחו לכלא. הצבא פרס כוחות בבירה, אבל לא נאלץ להשתמש בכוח בשום שלב: רובם המכריע של תושבי זימבבואה, שנמצאים בקריסה כלכלית וחברתית, תומכים בהפיכה.

העיתונאי המקומי ג'ון קאסים דיווח בהתרגשות שלמרות ש-1.5 מיליון תושבים יצאו לרחובות הבירה לחגוג את הפלת מוגאבה, לא נרשמו כל אירועים אלימים. העברת הכוח למי שהיה סגנו של מוגאבה אמרסון מנאנגווה, עברה בשלווה. "אחרי הליך ההדחה נראה את רוברט מוגאבה נלקח ומוחלף", סיפר קאסים לחדשות 2 Online. "ראינו אמש צעדות גדולות בבירה הרארה, המון אנשים שתומכים בצבא (מחוללי ההפיכה) - הם לא ספגו מכות ולא נרדפו גם כשהגיעו עד לאחוזתו של השליט".

הפיכה שקטה ללא נפגעים (צילום: רויטרס)
החגיגות ברחובות לאחר הדחת הנשיא | צילום: רויטרס

"זו היסטוריה, דבר כזה מעולם לא קרה בזימבבואה", המשיך קאסים בהתרגשות. "אנשים רבים למעשה מהללים את הצבא, ומרגישים שלראשונה זה ארבעה עשורים תושבי זימבבואה חופשיים".

מוגאבה החל את דרכו הפוליטית דווקא כמורה משכיל עם נכונות למאבק חברתי נגד השליטים הלבנים בזימבבואה. הוא הוביל מלחמת גרילה נגד השליטים, נתפס כלוחם חופש ובסופו של דבר נבחר למנהיג. אך בניגוד למדינות אחרות, כמו דרום אפריקה, מוגאבה לא השכיל למסד ממשל דמוקרטי. הוא ביסס את עצמו כאיש החזק במדינה, והביא אותה לבידוד בינלאומי ומשבר פנימי עמוק.