הכלכלה שדוהרת הכי מהר בעולם: מיליארד ורבע האזרחים של סין והרפורמה הכלכלית האדירה הפכו אותה לאימפריית ייצוא ללא תחרות. רק לפני 30 שנה ייצרה סין פחות מ-3 אחוזים מסך הסחורות הגלובלי, עכשיו יותר מ-25 אחוזים מערך כל המוצרים שנמכרים בכדור הארץ נכנסים לכיס שלה. אבל סין לא עוצרת כאן, הענק מאסיה מתכוון לשנות את העולם, לא רק להיות אלה שמייצרים, אלא להפוך למוח של התעשייה העולמית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בסין המפלגה מחליטה על תכנית חומש, שמגדירה לאן צריך להגיע בעוד חמש שנים. היעד הנוכחי הוא להפוך את סין מהכוח המייצר של העולם למוח של העולם - זה שמוביל בתעשייה ובחדשנות והכול מתחיל כבר בבית הספר היסודי, שם ניתן לראות באופן מובהק את הסתירה הפנימית של סין. מצד אחד, השלטון הדיקטטורי אוסר חשיבה שונה מזו של המפלגה, אך מצד שני הוא דורש את החשיבה היצירתית והנועזת ביותר - אם זה מייצר כסף.

הכול מתחיל בחינוך (צילום: החדשות)
הכול מתחיל בחינוך | צילום: החדשות

בשנים האחרונות נכנסו למערכת החינוך הסינית שיטות לימוד חוויתיות וספרי לימוד שמפתחים את יצר החקר, מחשבה עצמאית, ביקורת ויצירתיות במקצועות המדעים, המתמטיקה, והאנגלית. "החינוך שלנו בסין השתנה ב-30 השנים האחרונות", סיפרה שה מין, מנהלת בית ספר. "בעבר היה חשוב יותר ללמד ידע, ועכשיו מדגישים איך להשתמש בידע".

סין (צילום: חדשות 2)
מרכיבים מחשב ב-2 דקות | צילום: חדשות 2

מתחם ה"זי פארק" הוא למעשה עמק הסיליקון הסיני, נמצאות שם חברות הייטק ששוות מיליארדים. סין החדשה היא לא עוד מדינה קומוניסטית, עם מפלגה עשירה ואזרחים שכולם עניים במידה שווה, אלא קפיטליזם מנוהל על ידי שלטון שלא עומד אף פעם לבחירות.

"רוצים לשבור את הסטריאוטיפ שמוצרים סינים לא טובים"

כל הדלתות ייפתחו לחברה שתעמוד ביעדים שהציב השלטון: היא תקבל אשראי בנקאי כי כל הבנקים שייכים למדינה, הקרקעות יינתנו לה באופן בלתי מוגבל כי גם כל הקרקעות הן של המדינה. "לנובו" היא בדיוק חברה כזו. היא החלה כחברה שמייצרת מחשבים עבור IBM, עד שב-2004 היא פשוט רכשה אותה ב-1.75 מיליארד דולר.

 "כשהחברה קנתה את IBM היינו צריכים להתגבר על הסטריאוטיפ שהמוצרים הסינים לא איכותיים", סיפר ליאו קרטיס מנהל השיווק של החברה בביג'ין. "המטרה של לנובו הייתה להגדיל את האיכות כדי שנוכל להראות לשאר העולם שאנחנו לא הסטריואטיפ של "מייד אין צ'יינה".

קרטיס סיפר שהחברה נמצאת במקום הראשון בקטגוריית המחשבים הניידים והשולחניים ובמקום הרביעי בטלפונים סלולריים. "האנשים האלה יכולים להרכיב מחשב בתוך 2 עד 8 דקות, כלומר, מעל 500 מחשבים במשמרת".

סין (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

מאחורי הצמיחה של השוק הסיני, קיימת ביקורת עולמית בנוגע לזכויות העובדים במדינה, ובביקור שלנו ניחן שצורת ההעסקה הרשמית והמקובלת היא בעייתית. בלנובו ממוצע המשכורת הוא בין 3,000 ל-4,000 יואן, שזה בין 1,000 ל-2,000 שקל ופס הייצור עובד 24 שעות ביממה.

כל העובדים הם בוגרי אוניברסיטה, שגרים בסוג של תנאי פנימייה, הם מרוויחים הרבה פחות ממקביליהם במערב, ויחד עם התמיכה הממשלתית במפעל שמקיים את צו החדשנות, החברה הזו יכולה לספק מוצרים במחיר תחרותי מאוד, בשוק העולמי.

בסין לא מתנצלים, והם מסבירים, שההצלחה לא מגיעה על חשבון הפועלים. "כל עובדי לנובו רשאים לקחת הפסקת שינה אחר הצהריים", מספר קרטיס. "הרעיון הוא שאם אתה נח 45 דקות אחה"צ, זה כאילו יש לך שני בקרים באותו יום - והעובד הכי יצרני בשעות הבוקר".