סגן הנשיא מננגאווה (צילום: רויטרס)
הושבע לנשיא זימבבואה. אמסרון מנאנגאגווה | צילום: רויטרס

לפחות 70 אלף בני אדם התאספו היום (שבת) באצטדיון הלאומי בהרארה לצפות בטקס השבעתו של אמרסון מנאנגאגווה לנשיא זימבבואה, שהחליף את רוברט מוגבה ששלט במדינה מאז קיבלה עצמאות מבריטניה לפני 37 שנים. מוגאבה התפטר בעקבות ההפיכה הצבאית במדינה שהחלה בשבוע שעבר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מנאנגאגווה בן ה-75, שהיה סגן הנשיא של מוגאבה ופוטר בתחילת החודש, הבטיח בנאומו לקיים בחירות חופשיות והוגנות בשנה הבאה ולפעול לשיקום הכלכלה המוכה של המדינה הנחשלת. "אני מתחייב לשרת את המדינה שלנו כנשיאם של כלל האזרחים, ללא קשר לצבע עורם, דתם, שבטם או נטייתם הפוליטית", אמר בנאומו.

הנשיא המודח, רוברט מוגאבה (צילום: רויטרס)
הנשיא המודח, רוברט מוגאבה | צילום: רויטרס

עוד התחייב הנשיא הנבחר לפעול לאיחוי השסעים הפוליטיים והאתניים ממנה סבלה המדינה תחת שלטונו של הרודן לשעבר. לצד הקריאות להכניס את המדינה לעידן חדש של דמוקרטיה וליברליזם, הנשיא החדש הצהיר במהלך נאומו בן ה-30 דקות גם על מחויבותו לסייע למימוש זכויות העם הפלסטיני.

אחרי שהצבא השתלט בשבוע שעבר על השלטון בזימבבואה והדיח את הנשיא הרודן רוברט מוגאבה, מוגאבה בן ה-93 הגיש ביום שלישי מכתב התפטרות רשמי. ההפיכה השקטה בזימבבואה החלה בשבוע שעבר, כשראשי הצבא הכריזו שהם לוקחים את השלטון לידיהם. הנשיא מוגאבה ואשתו גרייס נשלחו למעצר בית, וכמה ממקורביהם נשלחו לכלא. הצבא פרס כוחות בבירה, אבל לא נאלץ להשתמש בכוח בשום שלב: רובם המכריע של תושבי זימבבואה, שנמצאים בקריסה כלכלית וחברתית, תומכים בהפיכה.

מוגאבה החל את דרכו הפוליטית דווקא כמורה משכיל עם נכונות למאבק חברתי נגד השליטים הלבנים בזימבבואה. הוא הוביל מלחמת גרילה נגד השליטים, נתפס כלוחם חופש ובסופו של דבר נבחר למנהיג. אך בניגוד למדינות אחרות, כמו דרום אפריקה, מוגאבה לא השכיל למסד ממשל דמוקרטי. הוא ביסס את עצמו כאיש החזק במדינה, והביא אותה לבידוד בינלאומי ומשבר פנימי עמוק.