קבע כי אירן הפרה את "רוח הסכם הגרעין" וקרא לקונגרס להטיל סנקציות חדשות על משמרות המהפכה: אחרי ימים של השערות, הדלפות ופרסומים - נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשא אמש (שישי) נאום דרמטי שבו הציג "אסטרטגיה חדשה" כלפי אירן. חרף הפרסומים על נסיגה אפשרית של ארה"ב מהסכם הגרעין - דיווחים שעוררו חשש כבד במערב והובילו לפעילות דיפלומטית אינטנסיבית בנושא - טראמפ לא הודיע על נסיגה מההסכם אלא אמר שהיא לא עמדה ברוחו, קרא לפיקוח הדוק יותר על מתקני הגרעין שבשטחה וביקש לאפשר להטיל סנקציות על משמרות המהפכה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אני אמון על ביטחון העם האמריקני", פתח טראמפ את נאומו בחדר התדרוכים בבית הלבן. "ההיסטוריה מראה שככל שהאיום נמשך כך הוא הופך לחמור יותר. לכן כשנכנסתי לבית הלבן הוריתי על שינוי מדיניות והיום אני מודיע על מספר צעדים משמעותיים כתגובה לאיום האירני".

טראמפ התייחס בנאומו למהפכה האסלאמית ב-1979, כינה את המשטר "אכזר" וציין כי הוא זורע מוות, הרס וכאוס בכל רחבי העולם מאז אותה השנה. טראמפ ציין כי המשטר "מעוניין במוות לארה"ב ולישראל" וציין כי הסכם הגרעין שנחתם עמו היה "בין הגרועים של ארה"ב".

רוחאני (צילום: חדשות)
נשיא אירן חסן רוחאני | צילום: חדשות

באשר לתכנית הגרעין, האשים טראמפ את אירן כי היא "אינה עומדת ברוח ההסכם", והוסיף כי היא תוכל לחזור ולפתח נשק גרעיני עם תום הפיקוח שאמור להסתיים ב-2025, עשור לאחר החתימה עליו. טראמפ ציין כי ביטול הסנקציות התבצע עוד לפני שאירן הוכיחה כי היא עומדת בתנאי ההסכם והציג מספר צעדים שהממשל שלו מתכוון לבצע נגד טהרן.

טראמפ: "נעשה את מה שצריך לעשות"

לדבריו, הממשל "יעבוד עם בעלות בריתנו כדי להביא ליציבות, נוסיף סנקציות על המשטר כדי להפסיק את מימון הטרור שלו, נמנע מהם להפיץ טילים ולא ניתן להם לפתח נשק גרעיני".

טראמפ הודיע כי הוא אינו "מאשרר את הסכם הגרעין" כדי שלא "להמשיך בדרך שתוצאתה היא יותר אלימות, טרור ואיום ממשי של נשק גרעיני אירני". לקראת הסוף, הבהיר הנשיא כי הוא יכול לבטל את הסכם הגרעין בכל שלב שירצה.

"אנו מקווים שהמדיניות החדשה תכפה על המשטר באירן להעריך מחדש את התמיכה בטרור על חשבון אנשיו", סיכם טראמפ. "אנחנו מקווים שנצליח להביא עתיד של שגשוג ושלום ובו מדינות מכבדות זו את זו ולצעוד לקראת עולם שבו מוסלמים, נוצרים ויהודים יחיו יחד ללא טרור". עד אז, סיים טראמפ, "נעשה כל מה שצריך לשמור על ארה"ב כבטוחה".

לכל אורך היממה האחרונה - מסרים מרגיעים מהבית הלבן

במהלך היממה האחרונה הבית הלבן ניסה לשדר מסרים מרגיעים באשר לכוונותיו של טראמפ והבהיר כי נאומו יתמקד בתכנית הטילים של הרפובליקה האסלאמית. מאוחר יותר הערב (שישי) הבהיר מזכיר המדינה רקס טילרסון כי הנשיא טראמפ מעוניין בהקשחת המדיניות כלפי אירן ודורש גישה רחבה יותר למתקני הגרעין, ולא ביטול של ההסכם.

על פי הדיווחים בתקשורת האמריקנית שני הנושאים המהותיים ביותר לנשיא הם, כאמור, הטלת סנקציות על טהרן בשל תמיכתה ברשתות טרור חובקות עולם - מסעודיה, דרך תימן ועירק ועד סוריה - וניסיון לבלום, או לכל הפחות לרסן, את תכנית הטילים הבליסטיים של טהרן.

הדיונים על ההסכם בווינה, ב-2015 (צילום: רויטרס)
הדיונים על ההסכם בווינה, ב-2015 | צילום: רויטרס

בתוך כך צפוי טראמפ להציג את הפתרון שלו לאחד הכשלים של ההסכם, לפיו בתום עשור של פיקוח של המעצמות, טהרן תוכל לחזור ולקדם יכולות גרעיניות. בשל כך הוא כינה את ההסכם, שנחתם בין אירן לארה"ב, צרפת, בריטניה, גרמניה, רוסיה, סין והאיחוד האירופי, כהסכם "הכי לא שלם שנחתם בהיסטוריה".

עם כך, הנשיא אמנם צפוי להעביר את האחריות להסכם הגרעין לקונגרס, אך נראה שהוא לא יצטרך לעמול קשה. גורמים בקונגרס האמריקני כבר החלו לגבש חקיקה תקיפה יותר נגד אירן שעשויה להוות תחליף לביטול ההסכם. על פי ההצעה, שגובשה על ידי הסנאטורים בוב קורקר וטום קוטון מן המפלגה הרפובליקנית, החקיקה תספק מענה לחסרונות של הסכם הגרעין.

לדבריהם, הקונגרס יוכל להגביר את הסנקציות הכלכליות נגד אירן באופן אוטומטי במקרה שטהרן תגיע ליכולת של פיתוח נשק גרעיני בתוך שנה, זמן המכונה "נקודת פריצה" לגרעין. במקרה הזה, אם ההצעה תעבור ההגבלות על אירן יהיו נוקשות יותר והפיקוח יגבר.