"אם נישאר - זה בגלל ישראל" (צילום: רויטרס, חדשות)
"היא התקשרה אלי" | צילום: רויטרס, חדשות

נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ שוחח הלילה (שישי) בטלפון עם נשיאת טייוואן צאי אינג-ון. זהו הקשר הראשון שנוצר בין המדינות מאז שנת 1979, אז אימץ הנשיא קרטר את עמדת "סין הגדולה" לפיה טייוואן היא חלק בלתי נפרד מסין. בצוות המעבר של טראמפ אישרו את קיום השיחה, טראמפ מיהר לצייץ בטוויטר: "היא התקשרה אליי".

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

הופ היקס, דוברת מטעם צוות המעבר של טראמפ, אישרה את דבר השיחה ובהמשך שחרר הצוות ההצהרה לפיה "שני המנהיגים מבינים כי קשרים קורבים בתחומי כלכלה, פוליטיקה וביטחון מתקיימים בין טייוואן וארצות הברית". טראמפ מצידו צייץ בחשבון הטוויטר: "נשיאת טייוואן התקשר אליי היום, כדי לברך אותי על הניצחון בבחירות, תודה רבה!", בטייוואן לא נשארו חייבים והגיבו: "שעת השיחה תואמה מראש על ידי שני הצדדים".

בבית הלבן מיהרו לצאת בהצהרה כי "אין כל שינוי" במדיניות ארוכת השנים של "סין האחת", לאור שיחת הטלפון שהתקיימה בין טראמפ לנשיאת טייוואן. "אנו מחויבים למדיניות זו", אמר נד פרייס, דובר מועצת הביטחון של אובמה, "האינטרסים שלנו הם יחסים שלווים ויציבים".

בכיר בנציגות טייוואן בוושינגטון לא אישר את קיום השיחה אך אמר שאם אכן התקיימה מדובר ב"אירוע היסטורי", שכן זהו הקשר הראשון שנוצר בין שתי המדינות מאז הקשרים הדיפלומטיים התנתקו ב-1979 וושינגטון ביססה קשרים עם בייג'ינג.

נשיאת טייוואן, צאי אינג-וון (צילום: ריוטרס)
הנשיאה, צאי אינג-ון | צילום: ריוטרס

עוד הוסיף הבכיר כי הנציגות בוושינגטון לא הייתה מעורבת בקידום אותה שיחת טלפון. לפי שעה לא נמסרה תגובה רשמית מצד ממשלת סין, שצפויה לזעום על המהלך לאור העובדה שהיא רואה בטייוואן "מחוז עריק". כל הכרה בינלאומית בטייוואן פוגמת בהכרה בה כריבון.

דיפלומט לשעבר, שסייע בארגון שיחת הטלפון, אמר כי יצר קשר עם גורמים בסין מבעוד מועד והם לא הוטרדו מהעניין משום שטראמפ עדיין לא נשיא באופן רשמי. טראמפ ימונה לנשיאות רק ב-20 בינואר.

צאי אינג-ון הייתה אחת מ-4 מנהיגים בעולם שזכו לטלפון הלילה מטראמפ. רצף השיחות הללו מעוררות תהיות בארצות הברית: האם הנשיא הנבחר פועל בתיאום עם מחלקת המדינה האמריקנית לפני שפונה למנהיגים מעבר לים?

"כך פורצות מלחמות"

הסנטור הדמוקרטי כריס מרפי, חבר בוועדה לקשרי חוץ של הסנאט, כתב בטוויטר: "עקביות במדיניות חוץ היא האמצעי ולא המטרה. זה לא דבר קדוש, ולטראמפ יש את כל הזכות לשנות מדיניות, בריתות ואסטרטגיות". אך בהמשך הוסיף: "מה שקרה ב-48 השעות האחרונות זה לא שינוי אלא סיבוב של-180 מעלות במדיניות החוץ, ללא כל תכנית מסודרת. כך פורצות מלחמות".

שי. הפגישה תיערך כמתוכנן (צילום: רויטרס, חדשות)
איך יגיבו בסין? שי ג'ינפינג' | צילום: רויטרס, חדשות

יועצים רפובליקנים של טראמפ הצהירו בעבר כי בכוונתו לנקוט בגישה אגרסיבית יותר כלפי סין, בהשוואה למדיניות של אובמה. בין היתר אמרו כי בכוונתו לתגבר את כוחות הצבא באסיה בתגובה להתחזקות של צבא סין באזור.

"פועל לפי אינסטינקטים ותחושות"

ווינסטון לורד, שגריר ארה"ב בסין לשעבר, ומי שכיהן שעוזר למזכיר המדינה לענייני מזרח אסיה אמר כי האסטרטגיה מאחורי שיחת הטלפון אינה ברורה. "כמו דברים רבים שטראמפ עושה, מי יודע? האדם הזה בור בנושאי מדיניות חוץ, הוא פועל לפי אינסטינקטים ותחושות וללא תכנית מסודרת. לכן קשה להעריך מה כל זה אומר", הסביר לורד.

"לאחר שאמרתי את זה, אני חייב לציין כי אני לא רואה בעייה בעובדה שהוא דיבר עם הגברת צאי", הוסיף לורד. "טייוואן היא ידידה של ארה"ב, ולמרות שהיחסים שלנו אתם אינם רשמיים, אני מאמין שזה חשוב לשמור על יחסים טובים עם טייוואן".

דאגלס פאל, בכיר לשעבר במועצה לבטחון לאומי של ארצות הברית, ומי שהיה נציג אר"הב בטייוואן בשנים 2002-2006, אמר כי לא ניתן היה להבין מהקמפיין של טראמפ כי בכוונתו לבנות מחדש את הקשרים עם טייוואן, על חשבון היחסים עם סין.

"מהמידע שהגיע אלי עד כה, זהו מופע חד פעמי, אבל הסינים ירגישו את הצורך למחות באופן משמעותי כדי למנוע הישנות שלו", הסביר פאל.