נזקים בפלורידה, הסערה מתקדמת צפונה (צילום: רויטרס)
נזקים בפלורידה, הסערה מתקדמת צפונה | צילום: רויטרס

רגעים גורליים עבור רבים בארצות הברית: את הלילה (שבת) העבירו מיליוני אמריקנים במקלטים, במלונות ובבתים של חברים וקרובי משפחה לאחר שנמלטו מאימת ההוריקן "מת'יו". למרות שהסערה נחלשה לדרגה 2 והחלה לחלוף מעט על פני מדינת פלורידה, בה התפנו כשני מיליון תושבים, הבוקר מדווחים במדינה כי היא נעה לעבר דרום קרוליינה. הנשיא ברק אובמה הכריז על מצב חירום בארבע מדינות, והרשויות נערכות למבצעי חילוץ ולסיוע לאוכלוסייה האזרחית. במקביל, בהאיטי מוכת האסון נספרו 900 הרוגים והמספר מוסיף לעלות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אתמול בערב דווח כי יותר ממיליון בני אדם במדינת פלורידה נותקו מחשמל, לאחר שהסערה פגעה במתקנים. המושל ריק סקוט עדכן כי בחלק מהמקומות החשמל הוחשך במתכוון על מנת למנוע התחשמלות וסכנה המונית. השלטון המקומי החל לחלק מים ומזון לתושבים הנצורים. ברחובות רבים בפלורידה נצפו נזקים - עצים שקרסו, עמודי חשמל שנפלו ומכוניות שנסחפו בזרם. על פי ההערכות, בין 40 ל-60 סנטימטרים של גשם ירדו בחלק מהיישובים בפלורידה.

בהאיטי וברפובליקה הדומיניקנית נהרגו יותר מ-800 בני אדם, והמספר ממשיך לטפס: בצל המאמץ הרפואי והמשאבים המועטים פרצה בהאיטי גם מכת כולירה. הרשויות כבר ביקשו עזרה ממספר מדינות שכנות, ואובמה הודיע כי נושאת מטוסים תישלח לאזור עם ציוד על מנת לסייע למאמצי החילוץ במדינה.

רוחות עזות ורבבות ללא חשמל (צילום: רויטרס)
עצים ועמודי חשמל קרסו | צילום: רויטרס

"אל תהיו שאננים"

בפלורידה שבדרום-מזרח ארה"ב החלו לנשב רוחות חזקות, במהירות של כ-150 קמ"ש לפחות, שגרמו לנזקים אך למספר נפגעים מועט: בתקשורת המקומית נטען כי מוכנות התושבים הייתה גבוהה, דבר שהציל ככל הנראה חיי אדם.

הנשיא ברק אובמה קרא לתושבי פלורידה "לא להיות שאננים", למרות היחלשות הרוחות, ולהישמע להנחיות הרשויות. "זה עדיין הוריקן מסוכן, כנראה הכי קשה שפגע בדרום פלורידה ביותר ממאה שנים", הדגיש אובמה. "יש סכנה לחיי אדם ולנזק רב". הנשיא הוסיף וקרא לאזרחים "להתפנות לקרקע גבוהה ככל האפשר".

המושל ריק סקוט הוסיף כי יש לשוב לבתים שפונו רק לאחר קבלת אישור סופי, על מנת למנוע פגיעות משנה. חזאי מקומי עדכן: "אלו שעות קריטיות - אם תשהו בבית לא מוגן או בחוץ, הסיכויים שלכם לשרוד יהיו נמוכים מאוד. אל תעשו את זה".

חוף דייטונה בפלורידה, שנחשב לאחד היפים בעולם, התמלא בהריסות ובשרידים שנשטפו בזרמים. נזק נגרם לאזור התיירותי כמו גם למספר מוסדות שלטון. גם באיי הבהאמה נרשמו נזקים כבדים, אך עד כה לא דווח על נפגעים.

מאות אלפים התבקשו להתפנות (צילום: CNN)
מאות אלפים התבקשו להתפנות | צילום: CNN
היערכות לנזקים רבים (צילום: רויטרס)
היערכות לנזקים רבים | צילום: רויטרס

קרייג פוגטה, מנהל FEMA - הסוכנות למצבי אסון - אמר כי הוא מודאג מכך שהנזק הקל יחסית ייתן לציבור "תחושה כוזבת של ביטחון". לדבריו, "יש עדיין סכנה אמיתית ואזורים פגיעים. לא ראינו כזו סכנה מאז סוף המאה ה-19, ואנשים לא צריכים להסיק שהמצב טוב".

הסופה אמנם נחלשה מעט ודרגתה כעת 2 מתוך 5, אך עדיין מוגדרת כאחת הסופות החזקות והמסוכנות זה שנים וצפויה לעבור באזורים בהם חיים 26 מיליון בני אדם. לפי הדיווח ברשת CNN, הביטויים בהודעת מרכז החיזוי הלאומי בארה"ב על ההוריקן מזכירים את אלה שנכתבו לפני הסופה "קתרינה", שהפכה לאחד מאסונות הטבע הקשים שידעה ארה"ב. בין היתר, נכתב כי "אזורים שלמים עלולים להפוך לכאלה שלא ניתן להתגורר בהם במשך שבועות או חודשים".

ישנים במקלטים בפלורידה (צילום: CNN)
ישנים במקלטים בפלורידה | צילום: CNN

הוראות פינוי הוצאו לאזורים בהם מתגוררים לפחות שלושה מיליון בני אדם, כשערים מרכזיות כמו ג'קסונוויל בפלורידה וסוואנה בג'ורג'יה נמצאות בדרכה הצפויה של הסופה. "הסופה הזאת היא מפלצת", הכריז מושל פלורידה ריק סקוט מוקדם יותר. "אני רוצה שכולם ישרדו אותה. אנחנו יכולים לבנות מחדש בתים ועסקים אבל לא יכולים לבנות מחדש חיים".

סקוט לא חסך במילים כשפנה לתושבי המדינה שהתבקשו להתפנות והפציר בהם להזדרז. "זה רציני, אל תיקחו סיכון, עלינו להתכונן לפגיעה ישירה", אמר. "אם אתם נדרשים להתפנות ועוד לא עשיתם זאת - עשו זאת עכשיו. הסופה הזאת תהרוג אתכם, הזמן הולך ואוזל".

אלפים ללא קורת גג (צילום: רויטרס)
אלפים ללא קורת גג | צילום: רויטרס

אלפים נותרו ללא קורת גג בהאיטי

מספר ההרוגים בהאיטי זינק ל-842 בני אדם, מרביתם בערי החוף שבדרום-מערב המדינה, זאת לאחר שצוותי החילוץ הצליחו להגיע לאחת מערי החוף יומיים לאחר שנפגעה מההוריקן, וגילו כי העיר נמחקה כמעט לגמרי. מרבית ההרוגים הם כתוצאה מנפילת עצים, פגיעת חפצים שהרוחות העזות העיפו והיסחפות בזרמים העזים כתוצאה מעליית מפלס הנחלים באזור. בתוך כך שיגרה ארצות הברית ספינה של חיל הים כדי שתסייע במאמצי החילוץ.

מימדי ההרס בהאיטי נחשפים (צילום: רויטרס)
מימדי ההרס בהאיטי נחשפים | צילום: רויטרס

בהאיטי עדיין מנסים להתאושש מרעידת האדמה הקטלנית שהכתה במדינה ב-2010, עם אלפי בני אדם שעדיין מתגוררים באוהלים לאחר שבתיהם חרבו ברעש. "לא נשאר לנו דבר לשרוד באמצעותו, כל היבולים הושמדו, כל הפירות נפלו מהעצים, אין לנו מושג איך נתקן את הנזקים", אמר גורם בכיר באחת מעיירות החוף. אלפי בני אדם שהצליחו להימלט מבתיהם אל המקלטים שהוכנו מראש, מצאו את עצמם ללא מזון או שתייה ועם מחסור ברופאים שאינם יכולים להגיע לאזורים שהוחרבו.