ישיר: טקס הענקת הפרס (צילום: רויטרס)
הסכם הפסקת האש | צילום: רויטרס

גורמים רשמיים משני הצדדים אישרו הלילה (שלישי) כי ממשלת קולומביה תחתום על הסכם שלום עם ארגון הגרילה המרקסיסטי FARC, בבוגוטה בירת המדינה ביום חמישי הקרוב. החתימה על ההסכם תסיים את מלחמת האזרחים בת 52 השנים, לאחר שההסכם הקודם נדחה במשאל עם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"נציגי המדינה ונציגי הארגון הסכימו לחתום על ההסכם שיסים קץ לסכסוך ויהווה תשתית לשלום יציב ובר קימא", אמרו נציגי המשא ומתן של שני הצדדים בהצהרה מטעמם. נוסח ההסכם שיחתם פורסם לראשונה ב-12 לחודש ואושר על ידי הקונגרס.

מעמד החתימה יתקיים בתאטרון "קולון" בבוגוטה ביום חמישי בשעה 11:00 שעון מקומי. על ההסכם יחתמו מנהיג ה- FARC, רודריגו לונדונו ונשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס, שזכה בחודש שעבר בפרס הנובל על מאמציו לסיים את הסכסוך.

"יש בידינו הזדמנות נדירה לסגור את הפרק הכואב הזה בהיסטוריה שלנו, פרק שעלה בחייהם של מיליוני קולומביאנים במשך חצי מאה", אמר הנשיא בהצהרה לערוצי הטלוויזיה המקומיים.

"הזדמנות נדירה", סנטוס (צילום: רויטרס)
"הזדמנות נדירה", סנטוס | צילום: רויטרס

ממשלת קולומביה וראשי הארגון ניהלו שיחות בהאוונה בירת קובה בארבע השנים האחרונות במטרה לשים קץ למלחמה בה נהרגו 220,000 בני אדם ומיליונים הפכו לפליטים. הטיוטה הראשונה של ההסכם נדחתה במשאל עם בטענה שנטתה מדיי לטובת המורדים.

בחודש אוקטובר וועדת פרס נובל לשלום העניקה לנשיא חואן מנואל סנטוס את הפרס היוקרתי על נחישותו להגיע להסכם. הפרס הוענק אחרי דחיית העסקה הראשונה במשאל. בוועדת הפרס ביקשו אז לסמן שתהליך השלום במדינה לא הסתיים בדחיה.

גרסה מחודשת פורסמה בשבוע שעבר במטרה להשיג תמיכה רחבה ככל הניתן. המנהיגים משני הצדדים חתמו על ההסכם הפסקת האש לפני חודשיים בטקס מרגש בנוכחות מזכ"ל האום באן קי-מון.

חיילים מאבטחים את משאל העם (צילום: רויטרס)
חיילים מאבטחים את משאל העם | צילום: רויטרס

ההחלטה לאשר מחדש את הנוסח בקונגרס ולא במשאל עם נוסף הכעיסה רבים. "ההסכם החדש לא ירצה את כולם, אך זה מה שקורה בהסכמי שלום. אני מכבד גם את המתנגדים", אמר סנטוס, כשהוא מזהיר שמשאל עם נוסף עשוי לפלג את העם ולסכן את הפסקת האש.

נראה כי ההסכם החדש כולל רק כמה שינויים מינוריים כמו הסדרת דיני רכוש אישי וכיצד ישפטו חברי הארגון באזורים הכפריים של המדינה. המתנגדים להסכם טוענים כי הוא צריך לדרוש שראשי המורדים יורחקו מתפקידים ציבוריים ויכלאו על פשעיהם בזמן המלחמה.