s-300 (צילום: רויטרס, חדשות)
בדרך לאירן. טילי S-300 | צילום: רויטרס, חדשות

העסקה המסוכנת יוצאת לדרך באופן רשמי: לאחר מגעים ממושכים' אירן ורוסיה חתמו היום (שני) רשמית על חוזה לאספקת טילי S-300 לטהרן - כך דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית RIA. הדיווח מתבסס על דבריו של ראש חברת "רוסטק", שאמורה לספק את הטילים. החוזה נחתם לאחר חודשים של דיונים ובעיכוב משמעותי מבחינת אירן, שבאוגוסט כבר העריכה כי העסקה קרובה לסיום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

סרגיי חמזוב, ראש תאגיד הנשק רוסטק, אמר היום בסלון האווירי בדובאי כי "החוזה כבר נחתם בנוגע למערכת ההגנה האווירית של ה-S-300". טילי ה-S-300 הם טילים מתקדמים נגד מטוסים לטווח רחוק, שעשויים להוות איום על מטוסי חיל האוויר במקרה של תקיפה ישראלית בשטח אויב. בעבר ישראל הביעה התנגדות חריפה להעברת מערכת הנ"מ המתקדמת לידיו של נשיא סוריה בשאר אסד, שמא יגיעו הטילים לידיהם של אנשי חיזבאללה בלבנון.

בסוף חודש אוגוסט אמר שר ההגנה האירני, הגנרל חוסיין דגהאן, כי הרפובליקה האסלאמית צפויה לחתום על עסקת טילי ה-S-300 עם רוסיה "כבר בשבוע הבא" - אך המגעים עלו על שרטון זמני. דגהאן הוסיף אז כי על אף לחצים בינלאומיים על רוסיה לבטל את ההסכם, החליט הנשיא ולדימיר פוטין לקיימו בכל זאת. "אין כל מחסום לחתימת העסקה", הוא אמר.

פוטין ורוחאני, ארכיון (צילום: רויטרס)
פוטין ורוחאני, ארכיון | צילום: רויטרס

מספר שבועות קודם לכן דווח כי מפקד כוח אל-קודס האירני, הגנרל קאסם סולימאני, נפגש במוסקבה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ומקור רוסי בכיר סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס כי השניים שוחחו על העברת טילי S-300 לאירן. רשת פוקס ניוז האמריקנית דיווחה אז כי הגנרל האירני נפגש לאחרונה במוסקבה עם בכירים בקרמלין, בהם לא אחר מאשר הנשיא הרוסי. המפגש התקיים למרות הגבלות בינלאומיות המוטלות על סולימאני, בהן החלטה של מועצת הביטחון של האו"ם האוסרת עליו לצאת מאירן.

על פי הדיווח, המתבסס על מספר מקורות מודיעין במערב, ב-24 ביולי נחת סולימאני לסבב הפגישות עם הבכירים בממשל במוסקבה. רק שבוע לפני כן העיד מזכיר המדינה ג'ון קרי בפני ועדה מיוחדת, שם הדגיש כי העסקה עם אירן לא תשנה את העיצומים על הגנרל האירני. "בזכות יוזמה של ארה"ב, הסנקציות על סולימאני לא יוסרו לעולם", טען קרי. בנוסף לפוטין נפגש הגנרל האירני גם עם מזכיר ההגנה הרוסי. על פי ההסכם שנחתם בין המעצמות לאירן, אמברגו הנשק על המדינה צפוי להיות מוסר בעוד חמש שנים.