הנשיאים - פוטין וארדואן (צילום: רויטרס)
העימות נמשך. ארדואן ופוטין | צילום: רויטרס

ארדואן ה"מסונן" עולה למתקפה - וגם ברוסיה מאיימים: השליט הטורקי זועם על התגובה הרוסית להפלת המטוס ומאשים את הקרמלין בהלהטת הרוחות - לאחר שכבר נראה היה שהמדינות הגיעו להבנות בנוגע לפעילות העתידית בסוריה. היום (שישי) אמר ארדואן כי הרוסים מנסים "להעביר את העימות סביב המטוס לחלקים אחרים ביחסים בין המדינות". את דבריו סיים באיום מרומז: "אני מזהיר את רוסיה לא לשחק באש איתנו". גם בכירים ברוסיה הזהירו את טורקיה מפני תגובה צבאית אם לא תהיה התנצלות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ברוסיה כבר החליטו על סנקציות נוספות נגד טורקיה, לאחר הדיווחים על חרם מוצרים: שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הודיע כי ארצו החליטה להשעות את מדיניות הפטור מוויזה (אשרה) עם טורקיה - החל מחודש ינואר הקרוב. עוד הוסיף הבכיר: "יש לנו שאלות וספקות לגבי אופי הפעילות האמיתית של טורקיה בסוריה".

ארדואן טען מנגד, במהלך נאומו שהועבר בשידור חי בארצו, כי הוא "לא מרוצה" מהתגובה הרוסית, שלמעשה הפכה לעימות פומבי וגלוי - ואף כללה מתקפה על שיירה טורקית למורדים בסוריה. הוא הצהיר כי בידי האמריקנים יש "ראיות מוכחות" לכך שרוסיה משפת פעולה יחד עם דאע"ש - ומוכרת דלק למשטר הסורי. עם זאת, הוא הבהיר כי אין בכוונתו להרוס את היחסים בין המדינות - "אנסה לדבר בנושא עם פוטין בקרוב".

לברוב התייחס גם הוא למתיחות עם טורקיה ואמר כי "ההנהגה הטורקית חצתה את הקו המותר". לדבריו, "ההתנהלות שלהם מהווה סיכון ליציבות האזור ולשלומה של טורקיה בעתיד". כמו כן הצהיר, בפגישתו עם שר החוץ הסורי וואליד אל מועלם, כי ארצו תמשיך לסייע לסוריה.

פוטין וארדואן, ארכיון (צילום: רויטרס)
"נגיב על חיילינו". פוטין וארדואן, ארכיון | צילום: רויטרס

ברוסיה מסרבים לפגישה: "נגיב על רצח חיילינו"

אחד מעוזריו של פוטין, יורי אושקוב, אישר כי הנשיא פוטין סירב לשוחח עם ארדואן מכיוון ש"טורקיה אינה מוכנה להתנצל על הפלת המטוס". אושקוב הוסיף: "אנו רואים את חוסר הנכונות שלהם להתנצל". עוד אישר העוזר כי התקבלה בקשה מטורקיה לפגישה בין שני המנהיגים בוועידת האקלים בפריז ביום שני הקרוב – בה אמור להיפגש פוטין גם עם נתניהו ומרקל.

דובר אחד מבתי הנבחרים ברוסיה אמר כי לארצו "יש את הזכות לתגובה צבאית בעקבות הפלת המטוס". בריאיון טלוויזיוני הדגיש: "זה רצח מכוון של חיילינו ועל המעשה הזה צריך להיענש – מי שעשה זאת צריך להישפט והתגובה עוד תגיע". לדבריו, רוסיה הקצתה משאבים צבאיים נוספים על מנת להגן על מטוסי הקרב שלה.

אתמול המשיך פוטין לתקוף את טורקיה בעקבות הפלת המטוס הרוסי: "לא עלה בדעתנו שאנו עלולים לחטוף ממדינה שהחשבנו כבת בריתנו", אמר. "החשבנו את טורקיה כמדינה ידידותית". הוא אף רמז כי טורקיה רוכשת נפט מאנשי דאע"ש בסוריה - טענה שזכתה לתגובה מוחצת מצד ארדואן.

מערכות הגנה אוויריות S-400, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
טילי ה-S-400 בסוריה, אתמול | צילום: רויטרס, חדשות

לאחר התקרית: מערכת הגנה רוסית בסוריה

אתמול פורסמו תמונות של מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-400 שהוצבה בסוריה. ברוסיה מדגישים כי ה-S-400 נועדה להגנה בלבד, אך יכולותיה משדרגות משמעותית את הנוכחות הרוסית באזור מזרח הים התיכון ומעוררות דאגה בקרב המדינות הפועלות באזור - כולל ישראל.

המערכת המתקדמת, שמזהה מטרות ברדיוס של עד 400 קילומטרים, מכסה את מרבית שטח סוריה, דרום טורקיה, קפריסין וחלקים משמעותיים מישראל - כולל תל אביב. ה-S-400 מסוגלת לזהות ולהפיל מטוסים שטסים בגובה של עד 27 קילומטרים.

גורמים רשמיים בסוריה אומרים שהמערכת כל כך משוכללת עד שהיא יכולה אף לפגוע במטוסי חמקן מדור חמישי כמו ה-F-22 ראפטור האמריקני. "עבור המערכת שלנו אין דבר כזה 'חמקן'", אומר גורם רוסי רשמי. "המערכת תזהה את המטוס ותפיל אותו". בישראל חוששים שלאחר פרישת המערכת המתקדמת, טעות בזיהוי עלולה להוביל לפגיעה במטוסי חיל האוויר הפועלים באזור. בין שתי המדינות מתקיים אומנם תיאום ביטחוני, אך בנסיבות החדשות לטעות עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת.

ארדואן: פוטין לא ענה לי לטלפון

במקביל הודיע משרד ההגנה במוסקבה כי רוסיה השעתה באופן מוחלט את שיתוף הפעולה הצבאי שלה עם טורקיה - כולל קו-תקשורת מיוחד שנועד לשיתוף מידע אודות התקיפות האוויריות של רוסיה בסוריה. טורקיה זימנה את השגריר הרוסי באנקרה ומחתה בפניו על "תקיפות אלימות" נגד חברות ונציגות טורקיות הפועלות ברוסיה מאז תקרית הפלת המטוס.

נשיא טורקיה ארדואן אמר אתמול כי ארצו הייתה נוהגת אחרת לו ידעה שהמטוס שהפר את המרחב האווירי שלה הוא רוסי, כך דיווחה סוכנות הידיעות הצרפתית AFP. על פי הדיווח ארדואן הוסיף כי זמן קצר לאחר התקרית ניסה ליצור קשר עם פוטין, אך זה "לא ענה לטלפון".

עם זאת, מוקדם יותר התייחס ארדואן לתקרית בריאיון לרשת CNN ונשמע לוחמני הרבה יותר. "אם יש צד שעליו להתנצל - זה לא אנחנו", אמר. "אלה שהפרו את המרחב האווירי שלנו הם אלו שצריכים להתנצל. טייסינו מילאו את חובתם ואם הפרה נוספת בסגנון תקרה שוב, יהיה עלינו להגיב באותה דרך".