בימי ראשון רגילים קשה לחצות את שווקי פריז, אך היום הכול היה סגור בהוראת הממשלה הצרפתית. המשטרה ביקשה להימנע מהתקהלויות והציבור ציית - הרחובות כמעט ריקים. בימין הקיצוני בצרפת תולים כרזות המציבות את הנשים הרעולות מול הצרפתיות החופשיות, בתקווה שהציבור יבין את המסר בעצמו, אך המוסלמים במדינה משוכנעים שהציבור חכם יותר מכך: "הסכנה נמצאת רק במסך הטלוויזיה, הימין הקיצוני חי בעולם אחר - זה הכל בראש שלו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי בעל מכולת ברובע המוסלמי, "המוסלמים הם הראשונים שסובלים מהטרור. בהפגנה שנערכה אמש בעיר ליל, מרבית המפגינים היו מוסלמים". אך צעירים ברחוב מבטיחים כי הם אינם חוששים מפעולות נקמה: "אנחנו מפחדים רק מאלוהים".

רבים מהמוסלמים במדינה הם פליטים שהגיעו למדינה לא מזמן וקיבלו בה מקלט. כעת הם חוששים מתגובת אירופה כלפי האוכלוסייה המקומית. "הפיגועים הללו לא משמחים אותנו - לא בצרפת ולא בכל מדינה אחרת", אומר אחד מהצרפתים המוסלמים, "מוסלמי לא מתנהג ככה". לדבריו, "טוב יהיה אם צרפת תסגור את שעריה לפליטים". עם זאת, בעל המכולת חולק עליו: "אני לא חושב שיש קשר בין הגעת הפליטים והטרור".

"השמירה על החיים מקודשת", צרפת (צילום: רויטרס)
רוב הציבור לא תומך בדאע"ש | צילום: רויטרס

תיאוריית הקונספירציה: "מבצעי הפיגוע הם לא מוסלמים, אמריקה יצרה את דאע"ש"

ברחוב, האזרחים הערבים חוששים וניתן לשמוע גינויים מקיר לקיר - אך כשמדברים עימם במסגדים, במיוחד באלה הסלפים, שומעים דברים קצת אחרים, ואפילו תמיכה אמיתית בדאע"ש. משמעות הדבר היא שיש גרעין שאכן תומך בדברים הללו, גם אם הרוב אינו כזה. אך גם בקרב המגנים יש מי שמדברים במונחים קונספירטיביים: "מבצעי הפיגוע הם לא מוסלמים ודאע"ש הם לא מוסלמים. הם אמריקנים. ארצות הברית יצרה את דאע"ש", מצהיר אחד האזרחים. "זה הכל תרמית, מפוברק".

בציבור הישראלי יש מי שמצפים שכעת בצרפת בפרט - ובאירופה בכלל, תגבר הסימפטיה לישראל - אולם ככל הנראה מדובר בציפיית שווא. מבחינת מרבית הצרפתים ישראל היא חלק מהבעיה, הסיבה לכך שהמוסלמים שונאים את המערב. היהודים הצרפתים עצמם מכריזים שאין אמפתיה רבה יותר כלפיהם מאז הפיגוע הרצחני.

חשש מהצרפתים שישובו מסוריה (צילום: רויטרס)
חשש מהצרפתים שישובו מסוריה | צילום: רויטרס

בפני צרפת עומדים כעת שני אתגרים: הראשון הוא המלחמה מול הטרור הדאע"שי-סלפי, ובמיוחד עם 1,400 בעלי האזרחות הצרפתית שמקבלים בימים אלו הכשרה בסוריה ועשויים לחזור הביתה בכל רגע. אך האתגר השני, והחשוב לא פחות, הוא ההתמודדות עם הזעם כלפי המוסלמים, שבכל רגע עלול להתפרץ.

תפילת הזיכרון בבית הכנסת בפריז
תפילת הזיכרון בבית הכנסת בפריז | צילום:

תפילות המוניות לזכר הקורבנות

בבית הכנסת הגדול בפריז נערכה הערב תפילת זיכרון לנרצחי מתקפת הטרור בעיר ביום שישי האחרון - בהם גם בני הקהילה היהודית בבירת צרפת. התפילה בבית הכנסת נערכת תחת אבטחה כבדה של המשטרה המקומית, מחשש שהמקום יהפוך ליעד נוסף עבור טרוריסטים.

מלבד תפילת הזיכרון של הקהילה היהודית, נערכו ברחבי פריז אירועי זיכרון נוספים: ברחבת קתדרלת נוטרדאם התקיימה מיסה בהשתתפות מאות מתושבי העיר, שבמהלכה צלצלו פעמוני הקתדרלה העתיקה לזכר הקורבנות.