על הסוגיה הסורית: "לשים את אסד במקומו" (צילום: רויטרס)
5 שנים, רבע מיליון קורבנות | צילום: רויטרס

מפת הדרכים השאפתנית של המעצמות תוביל להפסקת הלוחמה בסוריה? חברות מועצת הביטחון של האו"ם הסכימו אמש (שישי) על מתווה שנועד להביא לסיומה של מלחמת האזרחים בסוריה תוך מספר חודשים. מהם פרטיה של התכנית שמטרתה לסיים את המלחמה שנמשכת כבר קרוב ל-5 שנים וגבתה כרבע מיליון קורבנות? האם יש לה סיכוי להצליח? ומה יעלה בגורלו של הנשיא אסד, שארה"ב קוראת להדחתו?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהחלטה, שהתקבלה פה אחד, ושמשמעותה הסכמה נדירה בין ארה"ב לרוסיה - הוחלט כי החל מחודש ינואר תונהג במדינה הפסקת אש כוללת וכי צוותים בינלאומיים של האו"ם יפקחו על שמירת הרגיעה.

במקביל, ייערכו שיחות בין גורמי האופוזיציה השונים במדינה לנציגי הממשל - במטרה להגיע להסכמה לכינונה של ממשלת אחדות ועריכת בחירות במדינה בתוך כשנתיים. עוד הוסכם כי יימשך המאבק בארגון המדינה האסלאמית, שכבר כבש שטחים נרחבים בסוריה ובמדינה השכנה, עירק.

"ממשלת אחדות תוך שנתיים". קרי (צילום: רויטרס)
"ממשלת אחדות תוך שנתיים". קרי | צילום: רויטרס



"מועצת הביטחון שולחת מסר ברור שהגיע הזמן להפסיק את ההרג בסוריה ולהניח את הבסיס להקמת ממשלה שתשים סוף לסבל של האזרחים במדינה", הצהיר קרי לאחר ההצבעה על המתווה באו"ם. שר החוץ האמריקני הציב את אמצע-סוף חודש ינואר כיעד לתחילת השיחות בין גורמי הממשל לנציגי האופוזיציה, אם כי לא ברור נציגים של אילו ארגונים מורדים ישתתפו בשיחות.

סלע המחלוקת: אסד יילך או יישאר?

אלא שלא על הכל הושגה הסכמה: סעיף מחלוקת מרכזי שנותר על הפרק הוא מה יעלה בגורלו של הנשיא בשאר אסד. בעוד רוסיה מעוניינת בהישארותו, בארה"ב דורשים להחליפו - ומהר ככל הניתן. מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, אמר כי השאיפה היא שבתוך חודש עד חודשיים, תוקם בסוריה ממשלת מעבר במטרה להחליף את אסד.

התקיפה האמריקנית בסוריה (צילום: רויטרס)
יילך או יישאר? אסד | צילום: רויטרס

במהלך תדרוך לעיתונאים שערך אמש נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הוא הבהיר את עמדתה של וושינגטון בנושא: "כל עוד אסד הוא נשיא, סוריה לא תוכל להיות יציבה. הנשיא האמריקני טען כי אסד "איבד לגיטימיות בעיני רוב עמו" ולכן עליו לרדת מכסאו ולפנות את השלטון. אובמה הדגיש כי מדובר במהלך "הכרחי להפסקת שפיכות הדמים".

שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס, תהה כיצד רוסיה מעוניינת בהישארותו של אסד על כס השלטון: "איך ניתן לאפשר לאדם כזה, שטבח בבני עמו, להתמודד שוב בבחירות לנשיאות ולהשאירו בכלל בתמונה? זה רעיון שכלל אינו מקובל עלינו".