קים ג'ונג און, מחשב (צילום: רויטרס)
קים ומחשב בימים טובים יותר | צילום: רויטרס

מלחמת סייבר? החיבור לרשת האינטרנט בקוריאה הצפונית קרס הלילה (שני) באופן מוחלט - יממה בלבד לאחר שנשיא ארצות הברית אובמה אמר כי ארצו "תגיב בהתאם" למתקפת הסייבר על חברת סוני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חוסר היציבות בגלישה במדינה החל כבר ביום שישי והתעצם במהלך סוף השבוע, אך בשעות האחרונות הרשת נדמה לחלוטין. "הרשתות בקוריאה הצפונית עומדות בפני לחץ רב", אמר לניו יורק טיימס דאג מאדורי, מומחה בחברה המנתחת ביצועי גלישה. "הדבר תואם מתקפת מניעת שירות (DDOS - תקיפה שנועדה להשבית מערכת על ידי יצירת עומס חריג על משאביה).

ייתכן כי קריסת רשת האינטרנט בקוריאה הצפונית נובעת מבעיות בתחזוקה, אך מאדורי טוען כי לא סביר שבעיות מסוג זה היו גורמות לתקלה כה נרחבת וממושכת. השבתת רשת האינטרנט אומנם לא צפויה להשפיע על מרבית אזרחי המדינה, שלא נהנים מגישה לאינטרנט, אך תורגש בהחלט בקרב האליטה במדינה, כלי התקשורת של הממשל וגם "נבחרת לוחמי הסייבר" במדינה.

בתוך כך דחתה הלילה על הסף השגרירה האמריקנית באו"ם את הצעת פיונגיאנג לחקירה משותפת לפריצה למחשבי סוני ואת האיום הקוריאני בהסלמה במידה שארצות הברית תדחה את ההצעה. "מועצת הביטחון מוכרחה לשקול להעביר את הסוגיה לבית הדין הפלילי הבינלאומי", אמרה.

משרדי חברת "סוני" (צילום: AP)
משרדי חברת "סוני" | צילום: AP

"לא נתקלנו בתקלה כזאת בעבר"

אם אכן מדובר בפעולה אמריקנית - ועל אף שלא סביר שממשל אובמה יודה בכך - הרי שמדובר בצעד חריג מצד ארצות הברית. עד כה הוקדשו מרבית המתקפות הקיברנטיות של המדינה ל"ריגול סייבר" - ניסיון לאסוף מידע עבור ביטחון המולדת או מודיעין על חשודים בטרור.

אחת ממתקפות הסייבר המפורסמות ביותר, המיוחסת הן לארצות הברית והן לישראל, היא זו שנעשתה על מתקני הגרעין באירן. אז מדובר היה מתקפה נדירה ומתוחכמת במיוחד שנועדה להאט את התקדמות פרויקט הגרעין של אירן, אך מתקפת מניעת שירות מתאימה יותר להגדרה של "ונדליזם סייבר" - המינוח שבו השתמש אובמה למתקפה על מחשבי חברת סוני.

מומחי אבטחת מידע אומרים כי יכולים להיות מקורות נוספים לכשל הרשת הנרחב בקוריאה הצפונית. אחת האפשרויות היא שפיונגיאנג ניתקה את עצמה מהרשת על מנת להתכונן למתקפה ואפשרות נוספת היא שהדיקטטורה נפלה קורבן למתקפה עצמאית של האקרים. "כל מה שאנחנו יודעים בוודאות הוא שהרשתות שלהם נמצאות תחת עומס רב", אמר מאדורי, "ולא נתקלנו בתקלה בסדר גודל כזה בקוריאה הצפונית בעבר".

מחריפים את המאבק. קים ג'ונג און וברק אובמה (צילום: רויטרס, AP)
מלחמת סייבר? | צילום: רויטרס, AP

קוריאה הצפונית: "נפוצץ את הבית הלבן"

אתמול התייחס אובמה בריאיון ל-CNN למתקפה על מחשבי סוני. "זו הייתה מתקפה יקרה מאוד, אנו מתייחסים לנושא ברצינות רבה ונגיב בהתאם", אמר והוסיף כי ארצות הברית שוקלת להשיב את קוריאה הצפונית לרשימת המדינות התומכות בטרור. עם זאת הוא הבהיר כי לא מדובר ב"אקט של מלחמה" אלא ב"מעשה של סייבר ונדליזם".

הפריצה למחשבי סוני, שלוותה באיומים על פיגועים, הובילה לביטול הפצת הסרט "ריאיון סוף" בארצות הברית. הסרט, שתיאר התנקשות בדיוניות בקים ג'ונג און, עורר את זעמו של הממשל הרודני - שהביע תמיכה במתקפה הווירטואלית, אך הכחיש מעורבות ישירה בפעולה.

הבוקר דיווחה סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית הרשמית KCNA כי המשטר בפיונגיאנג מאיים "לפוצץ את הבית הלבן" בתגובה להאשמה בפריצה למחשבי "סוני" שהובילה לביטול הקרנת הסרט השנוי במחלקת "ריאיון סוף". בסוכנות הידיעות דווח כי בידי קוריאה הצפונית "ראיות מובהקות" לכך שארצות הברית למעשה ביצעה את הפריצה והאשימה את היריבה המסוגרת.