מחנה ההשמדה אושוויץ בפולין, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

ארצות הברית שילמה במשך עשרות שנים מיליוני דולרים לפושעי מלחמה נאצים כדי שיעזבו את המדינה - כך חושף תחקיר שערכה סוכנות הידיעות AP. על פי התחקיר, משרד המשפטים האמריקנים ניצל פרצה בחוק ואפשר לפושעים נאצים שנכנסו במרמה למדינה בתום מלחמת העולם השנייה, לעזוב אותה מרצונם החופשי ובמקביל לשמור על כספי הביטוח הלאומי שלהם היו זכאים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מממצאי התחקיר עולה, כי מאז שנת 1979 לפחות 38 מתוך 66 פושעי מלחמה נאצים וחיילי אס. אס גרמנים זכו בכספי הביטוח הלאומי האמריקני. במסגרת התשלומים, הועברו כ-1,500 דולרים מדי חודש לפושעי המלחמה, למשך כל ימי חייהם - סכום המסתכם בעשרות מיליוני דולרים לאורך השנים.

על פי ההערכה, מטרת הצעד שבו נקט הממשל האמריקני הייתה לזרז את יציאתם של פושעי המלחמה משטח ארצות הברית כדי להימנע מביורוקרטיה ומדיונים משפטיים ממושכים. מהתחקיר עולה, כי ארבעה ממקבלי ההטבות הכספיות עדיין בחיים וממשיכים להתקיים על חשבון כספי משלם המסים האמריקני.

מרטין הארטמן, ארכיון (צילום: AP)
מרטין הארטמן, ארכיון | צילום: AP

בין מקבלי הכספים מארה"ב ניתן למנות את מרטין הארטמן, בן 95 ששימש כחייל אס.אס במחנה הריכוז זקסנהאוזן בגרמניה. הוא עבר לברלין ב-2007, זמן קצר לפני שנשללה ממנו אזרחותו האמריקנית. שם נוסף ברשימה הוא יאקוב דנציגר בן ה-90, ששימש כשומר במחנה ההשמדה אושוויץ. דנציגר חזר ממדינת אוהיו לגרמניה ב-1989 לאחר שגילה כי הרשויות החלו בתהליכים לגירושו מהמדינה.

דנציגר, ארכיון (צילום: AP)
דנציגר, ארכיון | צילום: AP

בין מקבלי הכספים: שומר במחנה ריכוז ומדען טילים

פושע נאצי נוסף שהוזכר במסגרת התחקיר הוא מרטין ברטש, שעבד כאיש תחזוקה בבניין מגורים עד שהרשויות האמריקניות גילו כי שימש כשומר במחנה הריכוז מאוטהאוזן באוסטריה.

ברטש, ארכיון (צילום: AP)
ברטש, ארכיון | צילום: AP

בשנת 1987 הוא שב לאוסטריה לאחר שחתם על הסכם לעזיבת ארצות הברית. יומיים לאחר שנחת, על פי תנאי ההסכם שעליו חתם, אזרחותו בוטלה. מאז, סירבו האמריקנים לדרישתה של הממשלה אוסטרית להחזירו לארה"ב והדבר גרם לתקרית דיפלומטית בין שתי המדינות.

רודולף, ארכיון (צילום: AP)
רודולף, ארכיון | צילום: AP

גם ארתור רודולף, אחד ממדעני הטילים הבולטים ביותר בגרמניה דאז, הובא לארה"ב לאחר מלחמת העולם השנייה בגלל כישוריו הטכניים. ב-1983 חתם על הסכם פשרה עם ארצות הברית, לאחר שנחקר בשל השימוש בעובדי כפייה במפעל הטילים הנאצי.

ב-1984 הוא נסע למערב גרמניה, אז וויתר בפני הקונסול האמריקני על אזרחותו. ממשלת גרמניה המערבית דאז מחתה על הצעד, אולם לבסוף מדען הטילים נשאר בתחומה. לבסוף זכה רודולף באזרחות גרמנית ונהנה מכספי הביטוח הלאומי עד למותו בשנת 1996.