ג'ון קרי ומוחמד זריף, שיחות על הגרעין האיראני (צילום: AP)
מאמץ אחרון. קרי, אשטון וזריף | צילום: AP

יומיים למועד סיום שיחות הגרעין: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר היום כי יש עדיין פערים רציניים בין הצדדים במשא ומתן בין אירן למעצמות, אבל הצדדים עובדים בניסיון לסיים אותו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנחנו עובדים קשה, שני הצדדים", אמר מזכיר המדינה בסיום פגישה עם שר החוץ הגרמני שטינמאייר. "אנו מקווים שנוכל להתקדם בזהירות בימים הקרובים, אבל יש עדיין פערים, פערים רציניים, שאנו מעוניינים לסגור".

במקביל, שיחות הגרעין בוינה נמשכות: אמש (שישי) הודיע זריף כי בכוונתו לשוב לטהרן, על רקע דיווחים כי הפערים בין הצדדים נותרו גדולים. זמן קצר לאחר מכן הודיע קרי כי יעזוב את וינה, שם נפתח סבב שיחות הגרעין האחרון באמצע השבוע. עם זאת, בהמשך חזר בו זריף מכוונתו, בטענה כי "לא התקבלו רעיונות חדשים לדון בהם בטהרן". גם קרי החליט להישאר בווינה בניסיון נוסף להגיע לפריצת דרך.

במהלך השבוע האחרון מסרו גורמים אמריקנים ורוסים כי ייתכן שהצדדים לא יצליחו לעמוד במועד האחרון להשגת הסכם וכי יהיה צורך בהארכת השיחות, אך בכיר במחלקת המדינה האמריקנית אמר הבוקר כי הדבר לא עומד על הפרק. "לא נדון בהארכת השיחות בטרם עת מכיוון שהדבר מוריד את הלחץ מהאירנים", אמר.

צפו בסיפורים המעניינים של 31.5 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
האירנים מסרבים להתפשר | צילום: רויטרס, חדשות

במוקד המחלוקת: אורניום וסנקציות

"הנושאים שבהם אנו דנים הם סבוכים מאוד והפערים בין הצדדים נותרו משמעותיים", אמר אתמול שר החוץ הבריטי פיליפ האמונד. "האירנים מוכרחים לגלות גמישות רבה יותר. בתמורה נגלה גם אנחנו גמישות מסוימת, אך על הצדדים לזכור שהזמן קצר ואנו עומדים בפני מועד אחרון".

במוקד המחלוקת בין אירן לבין שש המעצמות עומדת סוגיית מאגר האורניום האירני. המעצמות דורשות הפחתה משמעותית בכמות האורניום שאירן תחזיק - בין היתר על ידי הפחתת מספר הצנטריפוגות להעשרת אורניום מ-19 אלף ל-4,500.

החשש בקרב המעצמות הוא כי אירן תחזיק בידה מספיק חומר בקיע שיאפשר לה לייצר פצצה גרעינית בתוך זמן קצר. האירנים מצידם מסרבים בתוקף להפחתה משמעותית במאגר האורניום.

גרעין האירני אורניום כור אירן (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
מאגר האורניום במוקד המחלוקת | צילום: רויטרס, שי פרנקו

נושא מרכזי נוסף שנידון בין הצדדים הוא הסנקציות הכלכליות. באירן דורשים הסרה מהירה של הסנקציות, אך המעצמות מנגד דורשות את השעיית הסנקציות וביטולן ההדרגתי - בהתאם למידת שיתוף הפעולה של אירן עם ההסכם.

נושא נוסף שנמצא במחלוקת בין אירן לבין שש המעצמות הוא משך העסקה. בעוד שהמעצמות דורשות כי תוקף ההסכם בין הצדדים יהיה עשרים שנה, באירן מתעקשים על זמן קצר בהרבה.