הפגנה בעד ההסכם, פריז (צילום: רויטרס)
הפגנה בעד ההסכם, פריז | צילום: רויטרס

ממשל טראמפ הודיע אמש (שישי) לאו"ם על הנסיגה הרשמית של ארצות הברית מהסכם האקלים הבינלאומי המכונה "הסכם פריז". אמנם הצהרה זו תוכל להיכנס לתוקף רק ב-2019, אך במחלקת המדינה הגדירו אותה "מסר חריף".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ההודעה שהעבירה מחלקת המדינה לאו"ם לא באמת מתחילה את תהליך הנסיגה מההסכם הוולונטרי באופן רשמי. מחלקת המדינה עצמה הגדירה זאת כ"מסר חריף" לעולם, שמגיע בעקבות החלטתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בחודש יוני.

"מחלקת המדינה מודיעה לאו"ם את מה שהנשיא כבר אמר לעולם ביוני ואין לכך כל משמעות משפטית", אמר נייג'ל פרוויס, מי שניהל את דיפלומטיית-האקלים של ארה"ב במהלך ממשל קלינטון ובוש הבן, לסוכנות הידיעות האמריקנית AP.

פרוויס הסביר כי מדינות יכולות לסגת מהסכמים בינלאומיים מודרניים, בהם "הסכם פריז", רק שלוש שנים לאחר שההסכמים נכנסו לפעולה. "הסכם פריז" נכנס לפעולה רק בנובמבר 2016, וגם כעבור 3 שנים תהליך הנסיגה צפוי להמשך כשנה.

גם מחלקת המדינה עומדת מאחורי לוח הזמנים שתיאר פרוויס, והודתה כי תוכל להתחיל בנסיגה רק בנובמבר 2019, מה שאומר שהכי מוקדם שארה"ב יכולה להיות בחוץ זה ב-4 בנובמבר 2020, יום אחרי הבחירות הבאות לנשיאות.

טראמפ מוכן לדון על הפרטים

בהצהרה של מחלקת המדינה, נאמר כי ארה"ב תמשיך לקחת חלק בכינוסים בינלאומיים בנושאי אקלים, הכינוס הקרוב צפוי להתקיים בנובמבר בגרמניה. "טראמפ מוכן לדון מחדש בפרטי הסכם פריז במידה וארה"ב תוכל להעמיד תנאים כך שההסכם יתאים לאינטרסים שלה, לעסקים שלה, לפועלים שלה, לאזרחים שלה ולמשלמי המסים שלה", נמסר.

במסגרת ההסכם הקיים מדינות שונות קובעות לעצמן יעדים לצמצום זיהום אוויר. כלומר, טרמאפ למעשה יכול לקבוע יעדים שונים מאלו שנקבעו בזמן ממשל אובמה, אך עם זאת הוא לא יכול לשנות ללא הכר את הנוסח שנקבע.

דוברת האו"ם סטפאני דוז'אריק אישרה את קבלת ההודעה מממשל טראמפ ואמרה כי מזכ"ל האו"ם מברך על כל כוונה אמריקנית למעורבות מחודשת בהסכם האקלים. "התאכזבנו מאוד מההחלטה האמריקנית לסגת מהסכם שנועד לצמצם פליטת גזי חממה ולקדם ביטחון גלובלי", הוסיפה.

טראמפ. תוקף חזרה (צילום: רויטרס)
מוכן לדון בפרטים, טראמפ | צילום: רויטרס

"זה קריטי שארה"ב תמשיך להוביל בתחום האקלים והקיימות", אמרה דוז'אריק. "שינוי האקלים משפיע כבר היום, והמזכ"ל מקווה לשתף פעולה בעתיד עם הממשל האמריקני כמו עם יתר מנהיגי העולם לבניית עתיד בר-קיימא עבור ילדינו ועבור הדורות הבאים".

תחת ממשל אובמה ארה"ב הסכימה לצמצם פליטת גזים מזהמים ביותר מרבע ממה שהיה ב-2005 תוך 20 שנה. היעד הזה אינו מחייב ואין סנקציות לאי עמידה בהתחייבות. כל שדורש ההסכם הוא תכנית ודיווח על התקדמות. נסיגה של ארה"ב מההסכם לא תפרק אותו והוא ימשיך להיות תקף עבור יתר המדינות.

מטרת ההסכם היא למנוע את התחממות העולם ב-2 מעלות צלזיוס, העולם כבר התחמם ב1.1 מעלות מאז המהפכה התעשייתית. הרוב המכריע של המדענים קובעים כי שריפה של פחם, שמן וגז היא הגורם המרכזי לשינוי האקלים.