"הדרישות של טראמפ - לא מקובלות" (צילום: רויטרס)
מתקפה חדשה נגד ארה"ב. טראמפ וזריף | צילום: רויטרס

שנתיים חלפו מאז שנחתם הסכם הגרעין בין המעצמות לאירן וברפובליקה האיסלאמית ממשיכים לתקוף את ארצות הברית. "בשבע פעמים שונות הכריזה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) שאירן ממלאת את חלקה בהסכם באופן מלא", אמר היום (ראשון) שר החוץ האירני ג'ואד זריף בריאיון ל-CNN. "לצערי אי אפשר לומר אותו דבר לגבי ארה"ב".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

דבריו של זריף מגיעים על רקע מכתב חריף ששיגרו ארבעה סנטורים אמריקניים, ביניהם מרקו רוביו וטד קרוז, בו טענו כי אירן לא עומדת בחלקה בהסכם. הסנטורים האשימו את המשטר בכך שהוא ממשיך לפעול להגדלת מאגר החומרים הגרעיניים, שהוא מנע מסבא"א גישה למתקן הגרעין פרצ'ין וכן כי אירן מפעילה יותר צנטריפוגות מכפי שהותר לה בהסכם.

"כשניהלנו את המו"מ על ההסכם, החלטנו שסבא"א תהיה הגוף היחיד שיותר לו לפקח על יישום ההיבט הגרעיני של ההסכם", המשיך זריף. "ארה"ב נכשלה במילוי אחר ההסכם. כשהבית הלבן הכריז לפני יומיים שהנשיא טראמפ ניצל את ביקורו בהמבורג כדי להניא מנהיגים ממעצמות אחרות מקיום יחסים עם אירן - זוהי הפרה של רוח הסכם הגרעין. ארה"ב צריכה להתחיל לעמוד בחלקה".

טראמפ וטילרסון, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
"אירן עומדת בהסכם". טראמפ וטילרסון | צילום: רויטרס, חדשות

טילרסון בחודש אפריל: "אירן עומדת בהסכם הגרעין"

המתקפה היום מגיעה שלושה חודשים לאחר שהודיע מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון כי הנשיא דונלד טראמפ הורה על הקמת ועדה בין-ארגונית שתבחן האם ההקלה בסנקציות נגד אירן במסגרת הסכם הגרעין תואמת את האינטרסים הביטחוניים של ארצות הברית.

בהודעה שפרסם מזכיר המדינה נאמר כי אירן אמנם ממשיכה לעמוד בהתחייבויותיה במסגרת ההסכם שנחתם בשנת 2015 על מנת לבלום את תכנית הגרעין שלה, אך לממשל עדיין יש חששות לגבי תפקידה של אירן בהענקת חסות לגופי טרור.

הסכם הגרעין מ-2015  יתפרק? (צילום: רויטרס)
שנתיים לציון הסכם הגרעין | צילום: רויטרס

"הנשיא טראמפ הורה על הקמת ועדה בראשות המועצה לביטחון לאומי שתבחן האם הקלת הסנקציות במסגרת הסכם הגרעין הינה חיונית לאינטרסי הביטחון הלאומי של ארצות הברית", אמר טילרסון. "אירן ממשיכה להיות מדינה מובילה בתמיכה בטרור במספר דרכים ושיטות".

ההסכם שנחתם לפני כשנתיים בין אירן לשש המעצמות הגדולות מגביל את תכנית הגרעין של אירן בתמורה להסרת הסנקציות הכלכליות שהוטלו נגד הרפובליקה האיסלאמית. בעבר, הנשיא טראמפ כינה את ההסכם: "העסקה הגרועה ביותר שאי פעם נחתמה".