"מסוגל לפגוע בניו יורק" (צילום: רויטרס)
"מסוגל לפגוע בניו יורק" | צילום: רויטרס

בצל הגינויים שנשמעו מצד מנהיגים רבים בעקבות ניסוי הטיל הבליסטי הבין-יבשתי (ICBM) שצפון קוריאה שיגרה אתמול (שישי), גוברות ההערכות כי טווח הטיל המתקדם מסוגל לכסות את כל שטחה של ארצות הברית, ולראשונה אף להגיע לחופה המזרחי. בסין מודאגים מפני פריסת מערכות יירוט טילים נוספות בדרום קוריאה והפצירו באמריקנים לפעול להסרתן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שילוב של הערכות אמריקניות, יפניות ודרום קוריאניות שהוכנו בעקבות השיגור שבוצע במופיונג-ני, בצפון המדינה סמוך לגבול עם סין, מעיד כי הטיל מדגם "הוואסונג-14" שהה באוויר למשך כ-45 דקות, הגיע לגובה 3.7 קילומטרים ועבר מרחק של כאלף קילומטרים. על-פי ההערכות של מדענים, במצב בו הטיל ישוגר בזווית חדה יותר, הוא יהיה מסוגל לפגוע בערים אמריקניות מרכזיות בהן לוס אנג'לס ושיקגו, וכן בוושינגטון, בוסטון ואף ניו יורק.

ראשי הצבא בדרום קוריאה מעריכים כי לאור המרחק הרב שעבר הטיל הבליסטי ששוגר אתמול, הוא מתקדם יותר מהטיל ששוגר מוקדם יותר החודש. דיוויד רייט, מומחה טילים באיגוד המדענים המודאגים, טוען כי על אף ההערכות הראשוניות לא ניתן לקבוע בשלב זה את גודל ראש הנפץ שנשא הטיל. "ככל שראש הנפץ כבד יותר, כך הטווח יתקצר", כתב רייט באתר האיגוד.

שיגור טיל בליסטי של צ' קוריאה, ארכיון (צילום: רויטרס)
טיל ה-הוואסונג 14 ששוגר אתמול | צילום: רויטרס

ברחבי העולם נשמעו גינויים חריפים כנגד הניסוי הפרובוקטיבי של פיונגיאנג. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ תקף את שליט צפון קוריאה והאשים אותו בהעמדת העולם כולו בסכנה. "הניסויים בנשקים אלה מעמיקים את הבידוד של צפון קוריאה, מחלישים את כלכלתה ופוגעת באוכלוסייה שלה", אמר טראמפ. "ארה"ב תנקוט בכל הצעדים הדרושים על מנת להבטיח את ביטחונה של המולדת האמריקנית ולהגן על בנות בריתנו באזור".

מזכיר ההגנה האמריקני רקס טילרסון אף הפנה אצבע מאשימה לעבר סין ורוסיה וטען כי אלו מחזיקות ב"אחריות מיוחדת" לפעולותיה של צפון קוריאה. גם מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, גינה את הניסוי של המדינה המבודדת.

מנהיג צפון קוריאה קים (צילום: רויטרס)
"אזהרה חמורה לוושינגטון". קים ג'ונג און | צילום: רויטרס

סין: "לחדול מיד מפריסת מערכות ה-THAAD החדשות"

ראש ממשלת יפן שינזו אבה גינה את השיגור והורה בתגובה על כינוס חירום של ממשלתו. ראש הקבינט היפני הכריז כי מדובר בהפרה בוטה של החלטות קודמות של מועצת הביטחון של האו"ם. 

דרום קוריאה הרחיקה לכת ושר הביטחון שלה הודיע כי מדינתו תנקוט בפעולות עצמאיות אקטיביות כדי לרסן את תוכנית הגרעין של השכנה מצפון, במקביל למאמץ הבינלאומי לפרז אותה מנשקה. בשטח, הודיעה דרום קוריאה כי תפרוס ארבע סוללות נוספות כנגד טילים מדגם THAAD האמריקני, בתגובה לאיום המתגבש מצד פיונגיאנג. בנוסף, הצבא האמריקני אישר כי ביצע במהלך הלילה תרגיל שיגור טילים בליסטיים באש חיה בשיתוף צבא דרום קוריאה.

טראמפ. נאלץ להגיע לפשרה (צילום: רויטרס, חדשות)
"נגן על בנות בריתנו באזור". טראמפ | צילום: רויטרס, חדשות

סין אמנם גינתה את השיגור וקראה לצפון קוריאה "לחדול מצעדים שעלולים להסלים את המתיחות", אך במקביל הפצירה בדרום קוריאה ובאמריקנים להפסיק את פריסת מערכות ההגנה הנוספות. "משרד החוץ הסיני מדגיש את התנגדותו הנחרצת לפריסת ארבע מערכות ה-THAAD הנוספות", נמסר בהודעה ששודרה בטלוויזיה הממלכתית בסין. "מערכות היירוט מסכנות את המאזן האסטרטגי באזור כולו ופוגעת באינטרסים הביטחוניים של סין. על דרום קוריאה וארה"ב להשהות את פריסתן".

סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית אישרה כי המנהיג העליון קים ג'ונג און פיקח על ניסוי שני מסוגו בטיל בין יבשתי מסוג "הוואסונג-14" שלפי הפרסום "מסוגל לפגוע בכל שטחה של ארה"ב". לדבריה, מדובר בטיל זהה לזה ששוגר מוקדם יותר החודש.

עוד דיווחה סוכנות הידיעות כי הניסוי אתמול נועד להראות כי הטיל מסוגל לשאת "ראש נפץ גרעיני גדול וכבד" והוסיפה כי על וושינגטון לראות בשיגור כ"אזהרה חמורה". לדברי השליט קים ג'ונג און, תכנית הטילים של מדינתו היא משאב יקר ערך שלא ניתן יהיה לגזול מהם.