רוחאני (צילום: חדשות)
נשיא אירן חסן רוחאני, ארכיון | צילום: חדשות

החזית בין ארה"ב לצפון קוריאה נרגעת, אך העימות החמור עם אירן נמשך: הבוקר (שלישי) איים נשיא אירן חסן רוחאני בפרישה מהסכם הגרעין. בנאום בפרלמנט ששודר בטלוויזיה אמר רוחאני: "אנחנו יכולים לנטוש בקלות את ההסכם עם מעצמות העולם אם ארה"ב תדבוק במדיניות הסנקציות והכפייה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

רוחאני הוסיף וגינה את הסנקציות החדשות שהוטלו על אירן: "הניסיון הכושל של הסנקציות הביא בעבר את המדינות לשולחן המשא ומתן. אם ארצות הברית רוצה לחזור לזה, בתוך זמן קצר - לא שבועות או חודשים, אלא שעות או ימים - נחזור למצב הקודם, רק יותר חזקים".

נשיא אירן הוסיף כי טראמפ הוכיח לעולם שהוא "לא פרטנר טוב", לאחר שאיים לסגת בעצמו מההסכם. "בחודשים האחרונים העולם היה עד לכך שארצות הברית התעלמה מהסכמים בינלאומיים והראתה לבנות בריתה כי היא לא שותפה אמינה למשא ומתן, בנוסף להפרות הסכם הגרעין". במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות נשבע דונלד טראמפ לסגת מההסכם במספר גדול של הזדמנויות, דבר שלא קרה גם כעת לאחר יותר מחצי שנה בה הוא מכהן כנשיא.

"הדרישות של טראמפ - לא מקובלות" (צילום: רויטרס)
מתקפה חדשה נגד ארה"ב. טראמפ וזריף | צילום: רויטרס

לפני כשבוע וחצי הושבע רוחאני לכהונה שנייה, לאחר שנבחר בחודש מאי ברוב של 57% - ותקף בחריפות את ארה"ב, על רקע המחלוקות סביב יישום הסכם הגרעין. "אנחנו לא נהיה המדינה שתפר את ההסכם", אמר רוחאני - שכינה את ארה"ב "מדינה לא אמינה בסוגיות הבינלאומיות".

"אנחנו לא נעמוד מנגד בשעה שהסכם הגרעין מופר", הזהיר הנשיא האירני - שטען כי ארצות הברית לא פועלת לפי המגבלות. "אנחנו לא נפר את ההסכם אבל לא נישאר דוממים בשעה שארצות הברית לא עומדת בצד שלה של ההסכם". לאחר מכן הוסיף כי "זהו לא היום להציג את 'אם כל הפצצות' או 'אם כל הסנקציות' אלא ל'אם כל השיחות'". עוד טען הנשיא האירני כי ארצו שואפת לשלום: "הנשקים שלנו נועדו לשלום, שנשען על כוחנו הצבאי".

לדבריו, ממשל טראמפ וגם ממשל אובמה "התמכרו למדיניות של הסנקציות והאיומים - מדיניות לא חוקית וחסרת אפקטיביות - ובכך הוכיחה לעולם שאי אפשר לסמוך עליה. העולם לא ישכח במהרה את חוסר הנאמנות הזו". רוחאני ציין כי "עידן כפיית הסנקציות הסתיים". עוד קרא הנשיא לכינוס ועידה בין לאומית שתעסוק בנושא הפרות הסכם הגרעין. הוא אמנם לא התייחס מפורשות לישראל, אך הזהיר מפני "כוחות זרים שיוצרים כאוס במזרח התיכון".

הסכם הגרעין מ-2015  יתפרק? (צילום: רויטרס)
שנתיים לציון הסכם הגרעין | צילום: רויטרס

"נדרוש לדון בעוינות של ארה"ב"

כ-100 מנהיגים מרחבי העולם ובכירים בממשל האירני נכחו בטקס ההשבעה בפרלמנט לפני שבוע וחצי, בו התחייב רוחאני "לפעול בכל דרך שהיא על מנת לשרת את ארצי, האומה האירנית והממסד האסלאמי ולהגן על גבולות הארץ וריבונותה". רוחאני הוסיף: "אני נשבע להגן על החוקה והצדק ולהקדיש עצמי למטרה של הגנה על החירות וכבוד האזרחים וזכויותיהם על פי החוקה".

אירן הגישה לפני כשבועיים תלונה דחופה לגוף שמפקח על גוף הגרעין נגד וושינגטון בעקבות הסנקציות החדשות שהפעילה ארצות הברית נגדה, והאשימה את וושינגטון בהפרת הסכם הגרעין. שר החוץ האירני מוחמד ג'ואד זריף אמר לעיתונאים בטורקיה כי צעדי ארה"ב עוינים. "נדרוש לדון בעוינות של ארצות הברית".

טראמפ וטילרסון, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
"אירן עומדת בהסכם". טראמפ וטילרסון | צילום: רויטרס, חדשות

זריף טען שוושינגטון מנסה לסגת מההסכם שנחתם לפני כשנתיים. "הרפובליקה האיסלאמית נוקטת בצעדים משפטיים נגד ההפרות", אמר. "במקביל פועלת בנושא מול הקהילה הבינלאומית". בשבוע שעבר אישר הסנאט האמריקני סנקציות חדשות נגד אירן, רוסיה וקוריאה הצפונית בעקבות מה שהוגדר כפעולות עוינות נגד ארה"ב.

הסנקציות אושרו ברוב מוחץ בבית הנבחרים לאחר שאירן שיגרה טיל בליסטי שנושא לווין לחלל, בארה"ב הדגישו כי הדבר מפר את ההסכמים ועל כן הוטלו עיצומים כספיים על שש חברות אירניות, שקשורות לתכנית הטילים הגרעינית. שר האוצר האמריקני סטיבן מנוצ'ין אמר כי ארה"ב "מודאגת מאוד מהמשך פיתוח וניסוי הטילים הבליסטים באירן" וכינה את השיגור "פרובוקטיבי".

טילרסון: חלוק עם טראמפ בנושא אירן

על רקע הדיווחים בארה"ב כי מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון שוקל להתפטר מתפקידו בשל "תסכול הולך וגובר" מממשל טראמפ והתנהלותו, טילרסון אמר לאחרונה כי הוא והנשיא לא מסכימים על הצורך בהסכם הגרעין שחתמו המעצמות עם אירן לפני כשנתיים. בתדרוך של מחלקת המדינה לעיתונאים לפני כשבועיים, אמר טילרסון כי "לו (לטראמפ) ולי יש דעות שונות על דברים כמו הסכם הגרעין וכיצד עלינו להשתמש בו".

לטענתו של טראמפ, הוא לא נסוג מההסכם בשל טילרסון שמונע זאת ממנו - אך מזכיר המדינה רמז הלילה כי אם עמדתו של הנשיא אכן תאומץ וארה"ב תיסוג מההסכם כפי שהבטיח, הדבר יגרום לכך שאירן לא תהיה אחראית למעשיה. טילרסון הסביר כי וושינגטון יכולה "לקרוע את ההסכם וללכת" או להישאר בעסקה ולגרום לכך שאירן תהיה כבולה להסכם שיחייב אותה לפעול כמו "שכנה טובה". בבית הלבן סירבו להגיב לדברים.

דבריו של טילרסון מגיעים על רקע הדיווחים בארה"ב כי הוא "מתוסכל" מההתנהלות של ממשל טראמפ ואף שוקל לפרוש מתפקידו. שני גורמים המעורים בנושא אמרו לרשת CNN כי בתקופה האחרונה חלה עלייה ניכרת בתסכול שחווה טילרסון ובספק כי המתיחות ששוררת בינו ובין הממשל תפחת בקרוב.