בהשראת מוחמד עלי
מוחמד - התשובה הספורטיבית לטראמפ | צילום:

יומה השלישי של האולימפיאדה בריו הוא גם יומה הגדול של אחת הדמויות המרתקות בתחרויות. איבטיחאג' מוחמד, הסייפית המוסלמית שמייצגת את ארה"ב, תצטרף היום (שני) למעגל התחרויות ומודעת היטב למשמעות הסמלית שיש להשתתפותה ולהישגיה - על רקע מערכת הבחירות הטעונה והסוערת בארצה. "באקלים הפוליטי הנוכחי בהיסטוריה של המדינה שלנו, זה משמעותי מאוד שיש אישה מוסלמית במשלחת האמריקנית", אמרה בראיון ל-BBC.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני נרגשת לקרוא תיגר על הסטריאוטיפים והתפיסות המוטעות שיש לאנשים על נשים מוסלמיות", הסבירה מוחמד. "אני רוצה להראות לאנשים שאנחנו לא רק יכולות להיות חלק מכל נבחרת אולימפית, אלא דווקא בנבחרת האולימפית של ארה"ב, שהיא החזקה בעולם".

מוחמד מעורבת מאוד בפוליטיקה האמריקנית ואף נראתה מספר פעמים בחברתם של הנשיא אובמה ורעייתו מישל. היא העידה כי לאחר ששמעה את איומיו של המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ לאסור כניסת מוסלמים לארה"ב, היא נחושה יותר מתמיד לנצח בריו כשחיג'אב לראשה ולחזור לארצה עם מדליה.

איבטיהאג'מוחמד - מנצחת
תלבושת הסיף מתאימה למבקשים צניעות | צילום:

"אני מרגישה שאני חייבת את זה לאנשים שנראים כמוני, לתת להם קול", אמרה לכתבים בשבוע שעבר. "כשאני שומעת מישהו אומר משהו כמו 'אנו נשלח מוסלמים בחזרה לארצותיהם', אני משיבה: 'ובכן, אני אמריקאית, לאן אני בדיוק יכולה ללכת?'".

את דרכה כסייפית החלה מוחמד, שלה חמישה אחים ואחיות, בגיל 13. כיום היא כבר בת 30, מתגוררת בניו ג'רזי וחיה כמוסלמית אדוקה.  סגנון הסיף שלה הוא "סיוף החרב", ובעבר הסבירה שמדובר בענף המקל עליה מאוד, שכן מלכתחילה ספורטאיות בו אינן נדרשות לחשוף את גופן - בניגוד לשחייה או התעמלות מכשירים, לדוגמה. "רציתי למצוא ספורט שבו יכולתי להיות מכוסה מבלי להיראות שונה מכל אחד אחר", אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס.

את הפריצה הגדולה עשתה כשהתחרתה בסיף במסגרת לימודיה באוניברסיטת דיוק היוקרתית, אז בלטה לא רק בשל החיג'אב שלראשה, אלא גם בזכות הניצחונות הרבים שצברה. העובדה שהיא מוסלמית רק דרבנה אותה, ואת כרטיס הכניסה לאולימפיאדת ריו קיבלה לאחר שהגיעה למקום השלישי באליפות העולם באתונה, שנערכה רק בחודש שעבר.

אין תמונה
הנשיא אובמה מצפה למדליה

הודעות שנאה ברשתות החברתיות

מוחמד נהנית משלל נותני חסות יוקרתיים, בהם שמות גדולים כמו חברת התעופה יונייטד איירליינס וחברת האשראי ויזה, וזוכה לתהילה ברחובות הכפר האולימפי. אולם היא ממשיכה להיות מוטרדת לא רק מהתחרויות, אלא גם ממירוץ נוסף: זה לנשיאות.

היא אומרת ש"מחרחרי פחד" נגד מוסלמים יוצרים "תקדים מסוכן" ומגלה שלצד התומכים הרבים שרואים בה מודל לחיקוי היא נאלצת להתמודד על בסיס יום-יומי גם עם הודעות שנאה ברשתות החברתיות.

מוחמד אומרת כי בתם קריירת הסיוף שלה, היא שוקלת לפצוח בקריירה דיפלומטית. את התכנית השאפתנית הזו חלקה גם עם הנשיא אובמה כשנפגשה עמו והוא מצידו עידכן אותה בכך שהוא סומך עליה שתביא כבוד לארצה גם בריו, עם מדלייה מוזהבת.