יום היסטורי: ארצות הברית וקובה מציינות היום (שני) צעד משמעותי בהתחממות היחסים ביניהן לאחר עשורים של יריבות מרה. בשעה 12:01 ניתן האות לפתיחתן המחודשת של השגרירויות בוושינגטון ובהוואנה ודגלי המדינות הונפו בבירות היריבות לשעבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

שר החוץ הקובני הגיע לוושינגטון לטקס פתיחת השגרירות, שהועבר בשידור חי ברשת הטלוויזיה הממלכתית של קובה. יחד עם שר החוץ הגיעה מקובה משלחת של כ-500 נציגים, בהם דיפלומטים, אמנים ובכירים לשעבר בממשל.

השגרירות האמריקנית בהוואנה תיפתח רשמית בחודש הבא בטקס שבו ישתתף מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שיהיה הפוליטיקאי האמריקני הבכיר ביותר המבקר במדינה מאז המהפכה הסוציאליסטית בקובה ב-1959.

שלב חדש במסע לעבר נורמליזציה

"שלב חדש מתחיל כעת במסע לעבר נורמליזציה ביחסים בין המדינות" אמר נשיא קובה ראול קסטרו בריאיון שהעניק בשבוע שעבר. היחסים בין המדינות הידרדרו בשנת 1961 ומאז נותרו השגרירויות סגורות.

פתיחת השגרירויות חתמה 56 שנים של האשמות ומתיחות בין הצדדים מאז שהמורדים בהנהגת פידל קסטרו וצ'ה גווארה הפילו את הממשלה של פולחנסיו בטיסטה, שפעלה בגיבוי אמריקני עד 1959. שנתיים אחרי ההפיכה, הנשיא אייזנהאואר סגר את השגרירות בהוואנה.

כמה חודשים אחר כך אישר הנשיא קנדי פלישה של כוח גולים קובניים שנשלחו על ידי וושינגטון, במה שקיבל את התואר "הפיגוע במפרץ החזירים", פלישה שנכשלה וחיזקה מאוד מעמדו של קסטרו בקובה ובחו"ל.

באוקטובר 1962 הגיעו וושינגטון ומוסקבה לסף מלחמה גרעינית לאחר שטילים סובייטיים הוצבו בקובה, במרחק של 145 קילומטרים מחופי פלורידה. פידל קסטרו בן ה-88 נשאר בשלטון עד 2008 ולא פספס הזדמנות לעקוץ את הממשל האמריקני. הוא מסר את השלטון לאחיו הצעיר ראול קסטרו בן ה-84.