ברק שיבח את אובמה: "נתן המון" (צילום: רויטרס)
הסכם הגרעין: לאובמה חסר קול אחד | צילום: רויטרס

אובמה בדרך להישג מדיני ופוליטי - ולאישור ההסכם עם אירן: שני סנאטורים דמוקרטים נוספים הצהירו הערב (שלישי) על תמיכה בהסכם הגרעין ובכך סללו כמעט סופית את הדרך לאישור ההסכם בקונגרס. אם יצטרף עוד סנאטור אחד לתומכים, מתנגדי ההסכם לא יוכלו להשיג את הרוב הדרוש (67%) כדי לעקוף את הווטו של הנשיא אובמה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הסנאטורים בוב קייס וכריס קונס, שידועים בקו התקיף שנקטו עד כה נגד אירן, הודיעו פומבית שיתמכו בהסכם בהצבעה המכריעה בקונגרס. "אני אתמוך בעסקה כי היא מאפשרת לנו להגביל את תכנית הגרעין של אירן ל-15 השנים הקרובות עם תמיכה מלאה של הקהילה הבינלאומית", הצהיר קונס בנאום פומבי.

קייס הדגיש כי למד את כל פרטי ההסכם, והחליט לתמוך רק על סמך ניתוח קפדני של הניסוח המשפטי: "העסקה מציבה הגבלות נוקשות על תכנית הגרעין האירנית, דורשת פיקוח עוצמתי ומעניקה הקלות זמניות בלבד בתמורה לצעדי הווידוא של אירן. הוא גם יהפוך את ישראל לבטוחה יותר".

ממתנגדי ההסכם. מננדז ונתניהו (צילום: רויטרס)
ממתנגדי ההסכם. מננדז ונתניהו | צילום: רויטרס

עד כה 33 מחברי הסנאט, מתוכם 31 דמוקרטים ושני עצמאים, הודיעו שיתמכו בהסכם הגרעין. שני סנאטורים דמוקרטים, בוב מננדז וצ'אק שומר, הודיעו שיצביעו יחד עם הרפובליקנים. תומכי ההסכם צריכים רק 34 קולות כדי לאפשר לנשיא להטיל ווטו על כל החלטה.

הקונגרס חייב לדון בהסכם ולהעביר החלטה בנושא עד 17 בספטמבר. אם ההצעה תאושר בשני הבתים ואם המחוקקים יצליחו לעקוף את הווטו של אובמה, הנשיא למעשה יאבד את היכולת לוותר על הסנקציות האמריקניות שהוטלו על כלכלת אירן ועל תכנית הגרעין שלה. כעת, כאמור, התרחיש הזה נראה רחוק.

למרות הקושי המספרי, מתנגדי ההסכם ממשיכים בקמפיין וטוענים כי מדובר ב"הסכם ויתורים" עם פיקוח חלקי על מתקני הגרעין. "זה הסכם חלש, צריך לדרוש מתווה טוב יותר יחד עם המעצמות".