"נדרשת דריכות כדי לנצח בחירות" (צילום: רויטרס)
אירופה איתו. נשיא ארה"ב אובמה | צילום: רויטרס

הישג נוסף לממשל אובמה: ההתנגדות הרפובליקנית לביטול ההסכם קיבלה הלילה (חמישי) מכה אנושה, לאחר שהסנאט האמריקני דחה את הצעת המפלגה הרפובליקנית נגד ההסכם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק  

חברי הקונגרס הדמוקרטיים ביחד עם נציגים עצמאיים התאחדו נגד בקשת הרפובליקנים לבטל את ההסכם ולמרות רוב של 58 לעומת 40, ההצעה לא אושרה שכן הרפובליקנים היו זקוקים לפחות 60 קולות.

בכך כשלו המאמצים של המפלגה הרפובליקנית לבלום את הסכם הגרעין בקונגרס ואף לגרום לנשיא אובמה להטיל וטו על ההחלטה. כעת ימתין הנשיא אובמה לשבוע הבא, לתום 60 הימים שהעניק לאישור או ביטול ההסכם, בכדי להתחיל ביישומו.

הנשיא אובמה בירך את ההצבעה ואמר כי "הסנאט נקט בצעד היסטורי קדימה והצביע כדי לאפשר לארה"ב לפעול יחד עם השותפות הבינלאומיות שלה ליישום ההסכם". "זהו ניצחון של הדיפלומטיה, הוסיף.

ובעוד הדמוקרטים חוגגים, בצד השני מתחילים להבין כי הקרב נגמר. "אנחנו יודעים שהרוב בארה"ב מתנגד להסכם, אנחנו יודעים שידידינו בישראל מתנגדים להסכם. הנושא לא נגמר", אמר מיץ' מקונאל, מנהיג הרוב הרפובליקני, לאחר ההצבעה. "בשבוע הבא נעלה את ההצבעה בשנית בסנאט. יש התנגדות דו מפלגתית להסכם הזה".

בעד ההסכם. מרקל, הולנד וקמרון (צילום: רויטרס)
בעד ההסכם. מרקל, הולנד וקמרון | צילום: רויטרס

מנהיגי אירופה על ההסכם: "הזדמנות של פעם בדור"

בתוך כך, גם במדיניות החוץ זוכה הנשיא אובמה לתמיכה בהסכם. מנהיגי אירופה התייצבו לצדו של נשיא ארה"ב, והביעו בו תמיכה פומבית בהסכם שנחתם עם אירן.

מנהיגי בריטניה, גרמניה וצרפת כתבו מאמר משותף שפורסם ב"וושינגטון פוסט", בו הביעו תמיכה חד-משמעית במהלך - בניגוד מוחלט, כאמור, לעמדתו של ראש הממשלה הישראלי נתניהו, שרק היום נפגש עם ראש הממשלה הבריטי קמרון בלונדון.

"הקונגרס האמריקני יחליט השבוע אם לתמוך בהסכם", כתבו ראש הממשלה הבריטי קמרון, עמיתו הצרפתי הולנד וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. "זהו רגע מכריע, הזדמנות של פעם בדור להוכיח מה דיפלומטיה יכולה להשיג. שנתיים של משא ומתן מפרך וקשה הניבו הסכם שחוסם כל נתיב אפשרי של אירן בדרך לפצצה".

זריף קרי הסכם ארה"ב איראן (צילום: חדשות 2)
קרי וזריף לאחר חתימת ההסכם, ביולי האחרון | צילום: חדשות 2

"לכל מדינה יש זכות להשתמש בטכנולוגיה גרעינית לצרכי שלום, אך עד לפני שנתיים ראינו התרחבות מאיימת של תכנית הגרעין האירנית. זה היה איום רציני - לא רק לביטחונן של שכנותיה של אירן, ובהן ישראל, אלא גם למדינות שלנו. מרוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון היה מוסיף ממד חדש והרסני לאזור שגם כך איננו יציב", כתבו השלושה.

"הייתה לנו אחריות משותפת להתמודד עם האיום הזה", המשיכו השלושה במאמר. "אנחנו תומכים בהסכם הזה לחלוטין היות והוא משיג את המטרות שהצבנו בעצמנו. הוא מחייב את אירן לצמצם ב-98% את כמות האורניום המועשר שברשותה, לחתוך בשני שליש את כמות הצנטריפוגות שלה, להגביל את רמת העשרת האורניום ולסגור מתקנים להעשרה. בנוסף, מובטחת גישה מורחבת לפיקוח של סבא"א לא רק למתקנים הגרעיניים של אירן, אלא לכל אתר שבו יידרש פיקוח".

"לאירן לא ישתלם לרמות. אנחנו מחויבים לביטחון ישראל"

"זה לא הסכם שמבוסס על אמון או על הנחות לגבי כיצד אירן תיראה עוד 10 או 15 שנים. הוא מבוסס על בלמים מפורטים והדוקים שהם אמינים וארוכי טווח. לאירן יש תמריצים חזקים שלא לרמות: אין כמעט ספק שהיא תיתפס, וההשלכות לכך יהפכו את האפשרות הזו ללא משתלמת", הבהירו המנהיגים במאמר.

עוד הבהירו קמרון, מרקל והולנד כי לא יתפשרו בשום אופן על ביטחונה של ישראל: "אנחנו מגנים באופן חד משמעי את העובדה שאירן אינה מכירה בקיומה של מדינת ישראל ואת השפה בה משתמשים המנהיגים האירניים כלפיה. שיקולי הביטחון של ישראל הם חלק מהאינטרסים המרכזיים שלנו, ויישארו כאלה. לא היינו מגיעים להסכם אם לא היינו חושבים שמדובר בהרחקת איום מהאזור".