אובמה משיב לשאלות, הערב (צילום: יו-טיוב)
אובמה משיב לשאלות, הערב | צילום: יו-טיוב

יהודים מודאגים שואלים, נשיא ארה"ב עונה: כחודש לאחר חתימת הסכם הגרעין בין אירן למעצמות ושבועות לפני ההצבעה על אישור ההסכם בקונגרס האמריקני, התייצב הערב (שישי) הנשיא אובמה מול המצלמות - והשיב לשאלות שהפנו אליו יהודים-אמריקנים בנוגע לסוגיית הגרעין.  

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

"התחייבנו שלאירן לא יהיה נשק גרעיני ושלעולם לא נהסס להשתמש בכוח צבאי - אבל אם אפשר להגיע להסכמות באמצעות דיפלומטיה - אז עדיף", אמר הנשיא בהצהרת הפתיחה שלו והבהיר: "ההסכם הזה חוסם כל דרך של אירן לייצור פצצה גרעינית". לדברי אובמה, רוב הצנטריפוגות במתקן בנתאנז יוסרו, וההסכם בא להבטיח שלא יופעלו צנטריפוגות חדשות. בנוסף, "המתקן בפורדו יהפוך למתקן מחקרי ופעילותו של מתקן המים הכבדים באראק תוגדר מחדש".

אובמה שב ושטח את טענותיו בעד ההסכם - ודחה את טענות מתנגדיו, בראשם ראש הממשלה בנימין נתניהו. "הממשל שלי הטיל סנקציות כבדות על אירן - מה שסייע להגיע להסכם הזה", אמר אובמה. "הרחבנו את זמן הפיתוח האפשרי לפצצה - לאירנים שאחרי החתימה על ההסכם ייקח הרבה יותר זמן לפתח כזו".

"גם אנחנו לא סומכים על אירן", הבהיר הנשיא האמריקני. "היא מדינה אנטישמית שמכחישה את השואה ומאיימת בהשמדת ישראל. ולמרות זאת -  ההסכם עמה מאפשר לנו לפקח עליה ועל פעולותיה. נוכל לתפוס אותם אם ירמו. במשך 15 שנים נדע בדיוק מה קורה באירן. כל מי שיישב בכסא שלי בעוד 15 שנים יהיה בעמדה חזקה יותר מהמצב עכשיו".

צפו ברגע ההצבעה באו"ם (צילום: רויטרס)
"גם במשפחה יש חילוקי דעות" | צילום: רויטרס

על טענת מבקרי ההסכם לפיה אירן תעשה שימוש בכספים הרבים שישובו לזרום אליה למימון טרור ענה אובמה: "אנחנו מחוייבים להגביר את שיתוף הפעולה בינינו (ארה"ב וישראל) בהקשר הזה. עלינו לעצור את אירן מסיוע לארגוני הטרור, כמו למשל העברת טילים לחיזבאללה. כדי לעשות זאת נצטרך לשפר את אמצעי המודיעין שלנו - ואת זה עשינו ואנחנו עושים בכל מקרה, ללא קשר להסכם". הנשיא האמריקני אף רמז שבחודשים האחרונים ישראל וארה"ב דנות בחבילת הסיוע המורחבת שתקבל ישראל כפיצוי על חתימת ההסכם - למרות התנגדותו לכאורה של נתניהו.

"אני מבין את אלו שחרדים כתוצאה מחתימת ההסכם, ולכל מי שחושש אני אומר שחשוב שיזכור את הקשר המיוחד בין המדינות שלנו. קשר שמבוסס על ערכים, על מחויבות לדמוקרטיה - ושנמשך כבר דורות שלמים", הבהיר הנשיא. "תמיד היו ויהיו אי הסכמות - וזה גם מה שקורה בכל משפחה. מחלוקות לא משפיעות על המחויבות שלנו לביטחון ישראל. רמת שיתוף הפעולה והתיאום הביטחוני בינינו היא חסרת תקדים. אנחנו פרו-ישראלים".

אובמה אף התייחס לביקורו בישראל בשנת 2008, בטרם נבחר לנשיא: "ביקרתי בשדרות ונחשפתי למציאות החיים שם, אני מודע גם להיסטוריה ולאנשים שקרוביהם נספו בשואה. ודאי שהייתי שואל איך אפשר לחתום עם מדינה כזאת על הסכם כזה לאור שלל האיומים שלה על ישראל, אבל אני יודע שהדרך הכי טובה לפעמים היא להסכים עם האויב".

אובמה שיגר מכתב שכנוע לחברי הקונגרס המתלבטים  

ומאמצי השכנוע של אובמה לא מתמקדים רק בקהילה היהודית - אלא גם בחברי הקונגרס. בשבוע שעבר, חשף העיתון "ניו יורק טיימס" מכתב ששיגר הנשיא אובמה לחברים בקונגרס, בו קרא להם לתמוך בהסכם - זאת לקראת ההצבעה על הסכם הגרעין עם אירן שצפויה בחודש הבא. על מנת לשכנע את חברי הקונגרס המתלבטים, פירט אובמה את סעיפי הסיוע הביטחוני לישראל שהורחבו בעקבות ההסכם.

במכתב הבהיר אובמה כי התיאום הביטחוני בין ארצות הברית וישראל מעולם לא היה טוב יותר. הנשיא מבהיר כי כחלק מהתיאום הביטחוני, תעביר וושינגטון מיליארדי דולרים לטובת פיתוח מערכות טילי ההגנה - כיפת ברזל, חץ ושרביט קסמים. בנוסף, הדגיש אובמה את הסיוע האמריקני לפיתוח מערכות טכנולוגיות מתקדמות לאיתור וחשיפת מנהרות תת-קרקעיות מרצועת עזה.

בין היתר ציין אובמה במכתבו את מיליארדי הדולרים שהועברו לישראל כחלק מתקציב הסיוע הצבאי מאז שנת 2009. לדברי אובמה, בשנים אלה, מאז נכנס לחדר הסגלגל, הועברו לישראל יותר מ-20 מיליארד דולר. הוא גם הבהיר כי מדובר ביותר ממחצית מהסיוע הצבאי שמעבירה ארצות הברית ליתר בנות בריתה ברחבי העולם.

הטיל המיירט. שרביט קסמים (צילום: דוברות משרד הביטחון)
מערכות מתקדמות כאמצעי שכנוע | צילום: דוברות משרד הביטחון

אובמה כתב כי לא יאפשר לאירן להתחמש בנשק גרעיני וכי כל האפשרויות פרוסות על השולחן במקרה שטהרן תפר את ההסכם - כולל זו הצבאית. "הממשל בראשותי יעשה כל שיידרש על מנת למנוע מאירן השגת נשק גרעיני", הבהיר הנשיא. "העסקה טובה לארצות הברית, לישראל ולאזור כולו".