מדינות אירופה מתקשות לעמוד בזרם הפליטים המגיעים לשטחן מהים ומהיבשה: בגרמניה לבדה צופים כי עד סוף 2015 יגדל פי שלושה מספר מבקשי המקלט במדינה ל-800 אלף, בהשוואה למספר הפליטים שהגיעו אליה בשנה שעברה. כ-300 אלף מבקשי מקלט הגיעו מתחילת השנה לגרמניה, שמנסה יחד עם מדינות אחרות באיחוד האירופי להתמודד עם המצב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מקדוניה התירה את כניסתם של כ-1,500 מהגרים מסוריה ועירק הלילה (ראשון), לאחר שגורלם עמד בסימן שאלה במשך שלושה ימים. הפליטים שהו במובלעת שבין יוון למקדוניה, שאינו נמצא תחת אחריותן של המדינות. עבור הפליטים מדובר בחבל הצלה, אולם זוהי רק טיפה קטנה בשיטפון של מהגרים שמחפשים חיים חדשים.

פליטים מסוריה שמבקשים מקלט ביוון (צילום: רויטרס, חדשות)
ילדים במסע | צילום: רויטרס, חדשות

המשטרה המקדונית הודיעה כי לא תאשר כניסת פליטים נוספים עד שהקבוצה שכניסתה הותרה לא תתפנה לחלוטין מגבולות המדינה, אולם פליטים נוספים צפויים בכל זאת להגיע לגבול מקדוניה-יוון.

"נמשיך בנקיטת מדיניות של מצב חירום סביב הגבול ונתיר רק למספר מוגבל של אנשים להיכנס לשטח המדינה", אמר איבו קוטבסקי ממשטרת מקדוניה. המשטרה במדינה נאלצה להשתמש לפני מספר ימים באמצעים לפיזור הפגנות על מנת לבלום מאות פליטים שחתכו את גדר הגבול המשותף עם יוון.

המהגרים עוברים במקדוניה כחלק ממסלול העובר גם בסרביה - בדרכם למדינות האיחוד האירופי. קוטובסקי הזהיר מאסון הומניטרי של עשרות אלפי המהגרים המגיעים מהמזרח התיכון ונעים בנתיב זה.

יוחזרו לטורקיה? פליטים בגבול יוון (צילום: רויטרס)
ממתינים מעבר לגבול מקדוניה | צילום: רויטרס

גם בדרך הים נרשם זרם עקבי של פליטים העושים דרכים לאירופה. משמר החופים האיטלקי קיבל הלילה קריאת חירום מ-20 כלי שיט שיצאו מלוב והועמסו יתר על המידה. המחלצים האיטלקים רשמו שיא מדאיג במבצע ההצלה הגדול ביותר בשנים האחרונות במהלכו חולצו כ-4,400 מהגרים - רבים מהם נשים וילדים.

"מבריחי המהגרים משתמשים בכוח שלנו, זו בדיחה" התמרמר פאוריציו גספרי, חבר בתנועת פורזה איטליה. "אנחנו עושים להם את העבודה ומשלימים את מלאכת הפלישה", הוסיף לאחר ששמע את הדיווח על חילוץ המהגרים מכלי השיט שכבר החלו לשקוע בים התיכון.

מהגרים בלמפדוזה, איטליה (צילום: רויטרס)
מהגרים בלמפדוזה, איטליה | צילום: רויטרס

בעיר הידנאו שבמזרח גרמניה התחוללו זה הלילה השני הפגנות אלימות של מתנגדי מדיניות ההגירה מול שוטרים ופעילי שמאל. המפגינים מחו על מדיניות ממשלת גרמניה, המדינה המהווה יעד למרבית הפליטים הצובאים על גבולות האיחוד האירופי.